Zlá prestupová politika vyšla Blaugranas už veľmi draho. 

S prestupom Neymara z katalánskeho klubu do Paríž Saint-Germain sa nezmenilo len finančné pozadie celého futbalu, ale pre Blaugranas sa tiež začalo obdobie nie príliš vydarených transferov.  

Pod vedením prezidenta Bartomeua a jeho predstavenstva sa z finančne stabilného klubu, ktorý vyhrával trofeje ako na bežiacom páse, stal zadlžený klub s už nie tak dominantnými výsledkami. Toto celé sa odohralo v priebehu pár sezón, čo ovplyvnilo kultúru klubu vo viacerých ohľadoch. 

Každé nevydarené rozhodnutie sa Bartomeu snažil odčiniť aktivitou na prestupovom trhu. Z toho dôvodu rady Blaugranas posilnili takí hráči ako Antoine Griezmann, Ousmané Dembelé či Philippe Coutinho, za ktorých katalánsku klub zaplatil viac ako 400 miliónov eur. Žiaľ, doteraz môžeme povedať, že to všetko boli len vyhodené peniaze a nepriniesli požadovaný herný impulz. 

Ousmane Dembelé sa môže zdať ako najperspektívnejší zo spomínaných hráčov, nebyť jeho zranení. Mladý Francúz je viac na listine zranených ako na trávniku a s pár vydarenými zápasmi jeho prestup určite nemôžeme nazvať vydareným. Philippe Coutinho si už pravdepodobne za Blaugranas nezahrá, pretože nájsť preňho vhodnú pozíciu na trávniku je mimoriadne obtiažne. Prvá sezóna Antoina Griezmanna na Nou Camp nebola úplným prepadákom, avšak od jeho príchodu sa očakávalo oveľa viac. 

Obnos peňazí vynaložený na týchto hráčov je väčší ako FC Sevilla minula na prestupovom trhu za posledných 5 rokov. Čo je ešte viac znepokojujúce, Blaugranas popri spomínaných hráčoch získali aj iných.  

Najhoršie na tom nie to, akú sumu utratili, ale na koho. Podpis Dembelého môžeme ospravedlniť, pretože nikto nemohol vedieť, že bude nonstop zranený. Avšak podpis Coutinha nedával zmysel, keďže bol podpísaný ako CAM, čiže hráč na pozícii, ktorá u Blaugranas v podstate neexistuje. Stále to nie je to najhoršie. Griezmann v FC Barcelona nemá žiadne miesto, bez ohľadu na to, aký kvalitný hráč to je. Francúz nie je krídelník a jeho držanie lopty nie je dostatočne dobré na to, aby mohol hrať sám na hrote. V skutočnosti nie je jasné, prečo Katalánci minuli takú horibilnú sumu za Griezmanna, ktorý Blaugranas dva roky dozadu doslova zosmiešnil. Prezident Bartomeu sa však rozhodol, že privedie práve jeho. 

Skúsme teraz zabudnúť na prestupy týchto hráčov, veď zmýliť sa môže každý. Okrem týchto transferov môžeme na dlhý zoznam nepodarených prestupov pripísať ďalších hráčov. Na čele môžeme zaradiť prestup Ardu Turana, ktorý mal nahradiť Pedra. Avšak mu chýbala barcelonská DNA a do klubu nikdy nezapadol. 

Bartomeu však ďalej pokračoval v podpisovaní hráčov. Nasledujúcu sezónu boli podpísaní André Gomes a Paco Alcácer, keď predtým klub predal Alena Haliloviča a Marca Bartru. Ani jeden z týchto podpísaných hráčov nenaplnil očakávania a po dvoch sezónach boli predaní.  

Nasledujúca sezóna priniesla jedno z najväčších prekvapení v znamení podpisu Paulinha. Záložník sa pripojil k Blaugranas z čínskej ligy a odohral slušnú sezónu, pričom bol následne po sezóne predaný do Guangzhou Evergrande. Do tímu priniesol dravosť a energiu, ktorá pomáhala vyhrávať zápasy. 

To isté môžeme povedať aj o prestupe ArturVidala, ktorý bol podpísaný ďalšiu sezónu. Z krátkodobého hľadiska sa na tieto prestupy môžeme pozerať ako na veľmi vydarené, ale z dlhodobého hľadiska už nemôžeme byť takí optimistickí. 

Ako všetci vieme, tak najviac titulov získaných v novodobej ére klubu bolo pri prítomnosti stredopoliarov ako Xavi, Iniesta a Sergio Busquets. Ani jeden z nich však nebol typ ako Vidal, Paulinho, Turan či Gomés. Barcelona môže zabudnúť na ďalšiu zlatú éru ak bude podpisovať hráčov ako Vidal. 

Zatiaľ čo títo hráči dostávali pravidelnú porciu minút, tak stredopoliari ako Oriol Busquets, Carles Aleñá, Adama Traoré a nedávno i Riqui Puiq zostali sedieť na lavičke alebo hrávali len za nižšie tímy, čo oneskorilo ich rozvoj. 

Zo všetkých nedávnych prestupov bol jediný Arthur, ktorý mal v sebe aspoň zlomok barcelonskej DNA. Avšak Bartomeu Arthura posunul Juventusu Turín ako výmenu za Miralema Pjanića. Pjanić je hráč na svetovej úrovni, ale je o osem rokov starší ako Arthur a zostávajú mu asi len tri roky na najvyššej úrovni. Arthur mohol byť hviezdou na Nou Camp, teraz už však bude hviezdiť v Turíne. Toto je ďalšia príležitosť, ktorú Bartomeu so svojím vedením pokazil. 

Z mnohých zdrojov sa dozvedáme, že spomínaná výmena bola nevyhnutná kvôli finančnej stránke klubu. Teraz sa však vrátime na začiatok. Keby máme tých vyhodených 400 miliónov eur za Dembelého, Coutinha a Griezmanna ako by to celé vyzeralo? Alebo peniaze za kúpu podpriemerných záložníkov na jednu či dve sezóny? 

Klub sa momentálne zaujíma o Lautara Martíneza z Interu Miláno, o ktorom sa často hovorí ako o mladej verzii Luisa Suaréza. Avšak je jeho kúpa potrebná práve teraz? 

O návrate Neymara snívajú mnohí, avšak jeho príchod je v nedohľadne. Blaugranas sa musia práve teraz držať toho, čo chcel Bartomeu tak prehliadať. V La Masii je množstvo výborných hráčov, ktorí môžu v tíme zaplniť diery a nie vždy je potrebné kupovať hráčov na pár sezón. 

Práve teraz je čas začať opäť dôverovať mládeži a ak dôjde ku kúpe hráčov, tak by tieto prestupy mali byť cielené a premyslené. Akonáhle začne vedenie robiť rozumné rozhodnutia v otázke prestupov, tak dôjde k znižovaniu finančného dlhu a Katalánci sa môžu opäť vrátiť do pozície, v ktorej boli pred príchodom Bartomeua. 

Prvým krokom sú voľby, ktoré sa budú konať budúci rok a budúci prezident sa bude musieť pustiť do namáhavej práce. Musí veriť v La Masiu a nesmie podpisovať hráčov na základe vlastného ega, pretože v hre je budúcnosť klubu.  

zdroj: barcablaugranes.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2020-08-02 17:07:35
Nemusí prísť žiadny hráč, máme dostatok hráčov. Treba predávať, Rakitića, Neta a Umtitiho predať.

Brána:Ter Stegen, Peña
Obrana:Semedo, Roberto, Araujo, Piqué, Lenglet, Todibo, Alba a Firpo
Záloha:Busquets, De Jong, Puig, Pjanić, Aleña, Vidal a Monchu
Útok: Messi, Fati, Trincão, Griezmann, Dembélé a Suárez

Samozrejme, budú dôležité aby sa hráči nezraňovali. Za mňa ten káder vypadá dosť dobre, je tam mix skúseností s mladou dravosťou. Na pozíciu ľavého beka váham nad Firpom, ale verím mu, že v prípade, že sa Alba zraní alebo niečo proate, tak bude pripravený naskočiť a podať výkon.

2020-08-02 17:21:25
Bez ohladu na predaj Arthura je Pjanic prvy nerozumny nakup toto leto. Skore 0:1 pre destrukciu klubu