Nový tréner FC Barcelona poskytol svoj prvý rozhovor pre oficiálnu televíziu FC Barcelona. Koeman porozprával o svojej filozofii hry a o úlohe jednotlivých hráčov v tíme.

Návrat do Barcelony

"Počas mojich predchádzajúcich návštev v meste mi niečo chýbalo, pretože som pricestoval, no nepracoval som v klube. Teraz som tréner a som veľmi šťastný. Najdôležitejšie je vedieť, že bez ohľadu na to, či ste tréner, hráč alebo pracovník Barcelony, ste v najlepšom klube na svete. Neexistuje nič lepšie. Mám šťastie, že som jeho súčasťou."

Vplyv Johana Cruyffa

"Bol jedným z trénerov, od ktorých som sa najviac naučil, najmä počas pôsobenia v Dream Teame. Nielen ako hráč, ale taktiež aj ako tréner. Mali sme najlepšiu kombináciu - ofenzívnu hru a získané trofeje. Pokúsime sa mať takú filozofiu v Barcelone. Musíme hrať dobre, aby si fanúšikovia užívali naše zápasy. Okrem toho musíme vyhrávať, pretože je to najdôležitejšie."

Koeman ako tréner

"Som tréner, ktorý má rád disciplínu a dobre organizované mužstvo. Rád dominujem v hre, Holanďanom sa páči ofenzívny futbal. Som priamy, rád komunikujem s hráčmi. Organizujem krátke stretnutia, ale odovzdávam jasné odkazy. Myslím si, že ako tréner si musím užívať futbal. Začali sme hrať, pretože milujeme tento šport, takže ak zo seba dáte všetko s úsmevom na perách, o to lepšie."

Frenkie de Jong

"Je veľmi mladý, doteraz podával veľmi dobré výkony. Tak mladému hráčovi nie je ľahké prestúpiť do Barcelony. Je budúcnosťou klubu."

Leo Messi

"Je cťou mať takého hráča v tíme. S jeho kvalitou si nájde miesto v evolúcii mužstva. Porovnávanie v priamych kopoch? Nemôžem to urobiť, pretože on strelil omnoho viac gólov. Ja som hral v Barcelone len šesť sezón (smiech). Vždy je dôležité, aby bol v mužstve hráč, ktorý dobre zahráva priameho kopy a štandardné situácie."

Gól vo finále

"Mal som v hlave trajektóriu letu lopty pred strelou. Cítil som, že to môžem trafiť."

Rodina

"Môj otec mal veľký vplyv na moju hru. Bol veľmi kritickou osobou, umožnil nám ukázať našu najlepšiu úroveň. Naučil nás rešpektovať iných a futbal. Moja rodina mi hovorila, že by som sa mal ako futbalista normálne správať. Futbal priťahuje veľkú pozornosť, ale hviezdou musíte byť na trávniku, nie mimo neho. Rád trávim čas s rodinou. Som mladým dedom, rád trávim čas s vnukmi."

zdroj: fcbarcelona.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2020-08-24 15:35:52
Takéto vyjadrenia tu už boli.
2020-08-24 15:50:00
Nejlepší zpráva tohoto týdne - Suarez má odejít a snad i odejde. Barca by se měla zbavit všech "chlapů" bez sebereflexe. A dva už odešli - Setién a Abidal. Suarez je další v pořádí. Coutinho by se měl co nejdřív vrátit a připojit se k týmu. Má v sobě ohromný potenciál, který minulý trenér, současný trenér, vedení a sportovní "ředitel" nedokázali využít. A někteří místní "fans" nedokázali docenit. Má koule a na loňském Copa America se mi herně líbil mnohem víc než Neymar. Coutinho, Fati, Trincao - to je budoucnost Barcy. Pokud se k nim přidá Griezmann nebo Dembele - proč ne, ale pochybuju o tom. A Messi? Já bych si přál, aby zůstal a pomohl týmu ještě zabojovat. Ale pokud odejde, v zásadě je mi to docela šumák... Tak budu mít v Evropě (pokud neodejde do Argentiny) další oblíbený klub, ale Barca je prostě srdcovka... Vůbec to na Messim nestojí. Hlavně se to chce pořádně nadechnout a dotáhnout změny do konce. A Neymar - myslím, že i bez Messiho by byl pro Barcu užitečný. Ale s Messim by to taky nebylo špatný :-) Ale spíš je to sci-fi přání než realita. V každým případě jsem moc rád, že Bayern těm švejkům na všech pozicích nedopřál vítězství v LM. A doufám, že to PSG pod jejich vedením nikdy nezíská. Ať si pořád vyhrávají tu jejich ušmudlanou ligu. Ale na Evropu prosím zapomeňte... A měl by to pochopit i Neymar a vrátit se do Barcy a psát její novou historii.