Noví tréneri prichádzajú do klubu často so svojimi pravidlami, ktoré sa týkajú napríklad aj tréningov. Ronald Koeman v Barcelone ukázal, že nie je žiadnou výnimkou.

Nie je tajomstvom, že tréningy prvého tímu FC Barcelona neboli už nejakú tú dobu kvalitou na úrovni dnešných štandardov. Viacerí hráči, ktorí z klubu odišli, sa časom sťažovali na nízku úroveň intenzity, čo v podstate aj vysvetľuje prehry vo viacerých zápasoch na európskej úrovni. Priorita Koemana po príchode na Camp Nou tak bola jasná - na tréningoch sa musí pracovať tak ako keby išlo o život.

Koeman po svojom príchode predĺžil tréning z hodiny na 90 minút a tréningy sú oveľa intenzívnejšie. Tieto aspekty tréningu však pociťujú všetci hráči, no najmä tí starší. Nový tréner má v šatni aj novú prezývku - 'Seržant Koeman'. Hráči v súčasnosti nevedia, či mužstvo v tejto sezóne získa nejakú trofej, ale sú presvedčení o tom, že budú musieť veľa behať.

Príchod Koemana do Barcelony sa udial v čase, kedy kvalita, intenzita aj úroveň tréningov prvého tímu boli na nízkej úrovni. Ani z pohľadu disciplíny to nebolo to pravé orechové. Tento úpadok sa pritom dial už niekoľko rokov. Holanďan však od prvého dňa zavádza v klube rázne zmeny. Hráči sa musia na tréning dostaviť už hodinu pred jeho začiatkom. Netoleruje žiadne meškanie.

V uplynulých rokoch sa tréningy často začínali s oneskorením a nehovoríme len o pár minútach. Dôvody pritom boli triviálne. Hráči sa flákali v tréningovom centre, napríklad si zahrali basketbal. Tomu je koniec. Ak tréning začína o 9:30, všetci musia byť na trávniku presne o 9:30.

Pre Koemana je veľmi kľúčový aj rešpekt. Madridský denník Marca píše o tom, že jeden z hráčov Barcelony bol pokarhaný za to, že kým on vysvetľoval tréningový dril, hráč mu nevenoval pozornosť a s niekým sa rozprával. V každom prípade nie je jasné, ako dlho sa mu podarí udržať tento spôsob práce aj v Barcelone. Už Setién zaviedol prísnejší režim na tréningoch, no niektorým starším hráčom sa to nepáčilo a začali sa sťažovať na priveľmi náročné a tvrdé podmienky na tréningoch. Zostáva veriť, že to nebude aj prípad Koemana.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

12 komentáre
2020-09-09 09:29:05
Konečne! A komu sa nepáči, nech sa páči odísť.
Marco01 Premium
2020-09-09 09:35:16
Parada...konecne...beru miliony, tak nech aj makaju !!! teraz sa ukazuje preco hraci tak stali silou mocou za Valverdem ...hanba...komu sa nepaci, nech vypadne z klubu