Prvý zápas v La Lige bol len vstupným testom pre Barcelonu Ronalda Koemana. Mužstvo však predviedlo dobrý výkon a katalánsky denník Sport vymenoval 5 aspektov, vďaka ktorým môžeme byť optimistickí v súvislosti s ďalšími zápasmi.

Ansu Fati je nezastaviteľný

Ansu bol najdôležitejším hráčom včerajšieho zápasu a vyzerá to tak, že v budúcnosti môže v Barcelone zohrávať veľmi dôležitú úlohu. Fati je mladý, jeho hra je svieža, no najmä dokáže strieľať góly. Nie je už len nádejným futbalistom, ale skutočnou radosťou Barcelony. Onedlho oslávi 18 rokov a mužstvo s ním môže počítať.

Žiadne problémy v obrane

Zloženie defenzívnej línie bolo rovnaké ako v zápase s Bayernom Mníchov pri prehre 2:8. Všetci obrancovia však proti Villarrealu zahrali dobre. Stopéri nemali veľa problémov a z krajných obrancov zápas sadol predovšetkým Jordimu Albovi na ľavej strane. Dostával sa hlboko na polovicu súpera a prihral na prvý gól v zápase. Zdá sa, že hrá vo veľmi veľkej pohode.

Presvedčivo zahrala aj dvojica pivotov (Sergio Busquets a De Jong, v druhom polčase aj Pjanić). Hráčom samozrejme pomohol aj výkon ofenzívnych hráčov súpera, ktorý jednoducho nemali svoj deň a lepšie začali hrať až v druhom dejstve, no v tom čase bolo o výsledku zápasu už rozhodnuté.

Menej závislosti na Messim

V posledných rokoch bola Barcelona veľmi závislá na Messim a silnel hlas po tom, aby sa zodpovednosť v mužstve rozložila medzi viacerých hráčov. Vo včerajšom zápase bolo zrejmé, že Katalánci majú vo svojej hre už aj iné možnosti a netlačili všetko cez Messiho. Výborne zahral Philippe Coutinho a Ansu Fati na krídle. Messi bude pre Barcelonu aj naďalej veľmi dôležitý, čo potvrdil aj Koeman, ale zdá sa, že mužstvo bude využívať aj iné varianty.

Zlepšila sa hĺbka kádra

Problémom Barcelony v posledných rokoch bola aj slabá ponuka hráčov na lavičke - klub mal silnú základnú zostavu, no slabú lavičku. Teraz je všetko inak - v útoku môže tréner počítať až s ôsmimi hráčmi: Griezmann, Coutinho, Ansu, Dembélé, Pedri, Trincão, Braithwaite a Messi. Na poste dvojitého pivota sa vedia vystriedať piati hráči: Busquets, De Jong, Pjanić, Aleñá či dokonca Sergi Roberto.

Dobrý dojem z rozostavenia 4-3-2-1

Typickým rozostavením pre Barcelonu je 4-3-3 a každý tréner, ktorý sa tento systém pokúsil zmeniť, bol automaticky kritizovaný. Koeman je však navzdory všetkému verný 4-3-2-1, ktoré sa mu veľmi osvedčilo v reprezentácii Holandska. Na Camp Nou toto rozostavenie nevyzeralo zle. Mužstvo v istých momentoch útočilo so štvoricou útočníkov a stred poľa kontrolovali De Jong s Busquetsom. Odchovanec Barcelony po zápase priznal, že De Jong po jeho boku v tomto priestore je milo vítaný. Dobre fungoval aj pohyb medzi líniami a Coutinho zahral fantasticky ako mediapunta. Zdá sa, že táto schéma môže fungovať.

zdroj: sport.es
foto: facebook

Diskusia

5 komentáre
2020-09-28 22:44:00
Pacila sa mi predvedena hra. A pozitivum cislo 6 = o 99% klesol pocet hate prispevkov na fore... ked sa zadari, vacsinou sa na cas vytratia
2020-09-28 22:49:17
Skvelý výkon z našej strany behavý napadajúci priamočiaré prihrávky najlepší hráč Ansu Fati rovnako ako aj Couthinho konečne nie sme závislý na Kingovi Leovi len tak ďalej Visca el Barca!