Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred ligovým zápasom s Celtou Vigo, ktorý je na program už zajtra. Koeman na rovinu odpovedal na všetky otázky novinárov či o posilách, ktoré Blaugranas potrebujú.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra odohráte prvý oficiálny výjazdový zápas v tejto sezóne a to na štadióne, na ktorom Barcelona v posledných rokoch nevyhráva. Celta v tejto sezóne ešte neprehrala a Oscar García už počas uplynulého ročníka ukázal, že v prípade potreby dokáže zmeniť rozostavenie. Aký zápas očakávaš?

"Očakávame ťažký zápas, bolo mi povedané, že Barcelona na Balaídos nevyhráva. Celta má dobré mužstvo aj hráčov. Na to, aby sme vyhrali, musíme hrať to svoje."

[Ralmon Salmurri, Catalunya Radio] Leo Messi požiadal o jednotu a radosť v klube aj medzi fanúšikmi. Je to pre teba najlepšia správa, akú si mohol dostať?

"Neviem, či po týchto výpovediach budem mať pokojný život. Ale zrejme to tak nebude, pretože vždy sa niečo prihodí. Táto výpoveď kapitána je však veľmi pozitívna. Dúfam, že teraz to bude už pokojnejšie, než predtým."

[Marta Ramon, RAC1] Onedlho bude oficiálne potvrdený príchod Desta. Aké s ním máš plány? Môže hrať v základnej zostave?

"Sergiño absolvuje lekársku prehliadku, zmluvu zatiaľ nepodpísal. Zatiaľ radšej nechcem túto tému komentovať, hoci je takmer isté, že podpíše zmluvu. Budeme mať mladého pravého obrancu, je to súčasť zmien a príchodu mladých hráčov do budúcnosti. Bude musieť súperiť s inými obrancami. Aj napriek svojmu mladému veku odohral už veľa zápasov, čo je dobré. Som presvedčený, že pre nás bude veľmi užitočný."

[Adria Albets, Cadena SER] Veľa sa hovorí o Dembélého budúcnosti. Je pre teba dôležitým hráčom? Ak by sa objavila lukratívna ponuka - bolo by dobré ho predať?

"Tieto rozhodnutia prijíma klub aj hráč. Pokiaľ je s nami, budem s ním počítať, videli sme to v posledných týždňoch. Naposledy nehral od prvej minúty, pretože máme aj iných hráčov. Ansu ukázal, že je pre toto mužstvo veľmi dobrý. Ousmane si musí počkať na svoju šancu. V prvých týždňoch je na tom fyzicky lepšie, v poslednom týždni o niečo horšie, ale napríklad dnes trénoval dobre. Budem s ním počítať."

[Helena Condis, Cadena COPE] Messiho si už spoznal. Čo môže urobiť, aby bol v tejto sezóne šťastný?

"Neviem, či všetko závisí odo mňa. Ako tréner musím hľadať to najlepšie pre mužstvo, v ktorom bude môcť zažiariť a zároveň nájsť mu najlepšiu pozíciu. Počas týchto štyroch týždňov som videl, že žije pre futbal a pre víťazstvá, dokonca aj na tréningu. Víťazstvá už zabezpečia, že bude šťastný."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čo si myslíš o systéme VAR? Si jeho zástancom? Znepokojuje ťa, že sa objavuje takáto polemika?

"Polemika existuje vždy, nielen v Španielsku. Aj v Holandsku. Objavuje sa množstvo diskusií, najmä pri hre rukou. Rozhodcovia majú čoraz ťažšiu úlohu. Niekedy sa tu zachádza príliš ďaleko a podľa mňa sa v niektorých situáciách nedá použiť tento systém. Myslím si však, že na konci sezóny sa rozhodnutia v prospech a neprospech vyrovnajú. Som zástancom užívania systému VAR pri ofsajdoch, pri rukách nie nevyhnutne. V súčasnosti ani sám neviem, kedy ruka je a kedy nie. Píska sa veľmi odlišne."

[German García, Radio Nacional] Aké sú šance na získanie hrotového útočníka? Zdá sa, že Memphis Depay je čoraz bližšie.

"Najprv je potrebné analyzovať, čo nám chýba. Viem, že klub má finančné problémy, tak ako aj iné kluby. Máme 1-2 pozície, ktoré je potrebné posilniť. Nemám čo klamať, jednou z tých pozícii je stred útoku a pracujeme na tom. V súčasnosti nič nie je isté. Budeme pracovať, aby sa to podarilo a pokiaľ to neklapne, tak budeme využívať hráčov, ktorých máme. Nemáme voči nim žiadne výhrady."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Pred príchodom do Barcelony si povedal, že Griezmann by mal hrať bližšie k pokutovému územiu. V posledných zápasoch bol však na krídle a nemal veľký podiel na hre. Znepokojuje ťa to, že sa nenachádza na svojej najlepšej pozícii?

"Nie, Antoinemu sa darí veľmi dobre. Zbieha do stredu z pravej strany, nie ako Ansu. Má väčšiu slobodu. S reprezentáciou Holandska sme hrali proti Francúzsku a Griezmann hral na pravom krídle. Viem, že jeho najväčšou zbraňou je zbiehanie z pravej strany do stredu. Je potrebné hľadať hĺbku nielen na ľavom, ale aj na pravom krídle. Ako tréner som veľmi spokojný."

[Albert Roge, Sport] Rafinha nebol povolaný na zajtrajší zápas. Aké s ním máš plány?

"Myslím si, že hráči, ktorí budú mať menej šancí, by si mali pohľadať iný klub. Viem, že Rafinha bol na hosťovaní a toto sa nemôže diať rok čo rok. Máme mnohých záložníkov a konkurencia je veľká, preto chcem to najlepšie pre mužstvo. Povolania sú rozhodnutím trénera."

[Mundo Deportivo] Je prioritou príchod stopéra alebo hrotového útočníka?

"Jedna pozícia nie je dôležitejšia od tej druhej. Na oboch sme dosť oslabení. Máme Gerarda a Lengleta či Arauja, to je trochu málo. Z tohto dôvodu prišiel Santi z Barcelony B. Je to trochu málo na sezónu, ktorá nás čaká. Mám svoje pochybnosti o výbere najdôležitejšej pozície, ktorú je potrebné posilniť."

[Joan Domenech, El Periódico] Si zástancom zmeny rozostavenia v závislosti od súpera?

"Pre mňa je dôležité, aby sa všetci cítili dobre v danom rozostavení a aby existovala konkurencia. Zmena je možná, ale nebude sa to diať často. Mali by sme rešpektovať súperov a vedieť, kde nám môžu ublížiť. Nevieme, či Celta zahrá s 4-4-2 alebo s päticou obrancov, ako v poslednej sezóne. Najdôležitejšie je vedieť, čo urobiť, na základe nášho rozostavenia. Pracujeme na tom a po istom čase to bude oveľa jasnejšie. Musíme vedieť, čo chceme. Potom je potrebné prispôsobiť sa tomu, čo ukáže súper, ale musíme vychádzať zo základov našej taktiky."

[Francesc Latorre, TV3] Môžeš zajtra urobiť prvú rotáciu?

"Mali sme štyri týždne predsezóny, pracovali sme intenzívne, aj takticky. Máme za sebou len jeden zápas, viem, že kalendár je nabitý, ale nechcem využívať rotáciu už teraz, netreba to robiť. Možnože urobím nejakú jednu zmenu."

[TVE] Neraz si hovoril o tom, že by si chcel mať deviatku. Na zajtra bol povolaný Martín Braithwaite. Nie je vhodný?

"Je, ale na jednu pozíciu by sme chceli mať 2-3 hráčov, aby sme ich mohli rotovať. Leo a Griezmann môžu hrať v strede útoku, ale Martín je iný, je skôr typickým hrotovým útočníkom a dostane svoju šancu. Chceme však ešte jedného hráča."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Je vašim ďalším cieľom hrať čo najlepšie aj na výjazdoch?

"Medzi hrou doma a na výjazde by nemal byť rozdiel. Chceme to isté - hru, presing, dominanciu a dobrý postoj. Je možné, že v poslednej sezóne sa nám darilo, ale na výjazde sa hra značne zhoršila. To je však minulosť. Teraz máme veľkú túžbu a sebadôveru."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Pokúšal si sa presvedčiť Sergiña Desta, aby reprezentoval Holandsko, ale on sa rozhodol pre USA. Čo si myslíš o tomto rozhodnutí? Ako hodnotíš evolúciu tohto futbalistu a futbalu v Amerike?

"Hovoril som s ním o reprezentácii, ale rozhodnutie prijíma hráč a na základe toho, čo cíti. Nakoniec si vybral USA, nemám s tým problém. Pre Ameriku je dobré, že hráči ako Dest či De la Fuente hrajú v dobrých kluboch. Dest má určité skúsenosti, ktoré pomôžu ako jemu, tak aj reprezentácii."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2020-09-30 15:56:27
No ja neverím vlastným očiam. Niekto z klubu pochopil že nemáme hrot.
2020-09-30 16:13:28
Nevšimli si že vyhodili Luisita