Tréner FC Barcelona má za sebou tlačovú konferenciu aj pred zajtrajším ligovým zápasom proti FC Sevilla. Ten je na programe na Camp Nou už zajtra od 21:00.

[Marc Brau, Barça TV] Sevilla patrí medzi mužstvá, ktorým sa na začiatku sezóny darí najlepšie. Myslíš si, že zajtrajší zápas môže byť vašou najväčšou doterajšou výzvou?

"Vieme, že Sevilla je silné mužstvo, čo každú sezónu ašpiruje na mnohé veci a má takticky dobrého trénera. Zápas bude náročný. Pokiaľ zahráme dobre, tak ako naposledy, mnohé veci hovoria v náš prospech. Veríme si."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Myslíš si, že progres u hráčov je rýchlejší, než si očakával?

"Na jednej strane je to pravda, trénujeme len 5 týždňov. Rozostavenie je o niečo iné, prešli sme z 4-4-2 na 4-2-3-1. Potrebujeme čas, aby sa každý prispôsobil, ale dobre pracujeme. V zápase proti Celte sme trpeli v desiatich, ale takticky sme zahrali veľmi dobre a mali sme veľkú vôľu, z čoho som nadšený. Som rád, keď sa za každých okolností robí všetko preto, aby sa vyhralo. Každý zápas je však iný."

[Marta Ramon, RAC1] Zdôraznil si potrebu posilnenia obrannej línie, vieme, že Barcelona má záujem o Érica Garcíu. Aké informácie máte v tejto otázke od Športového riaditeľstva? Si v prípade tohto transferu optimista?

"Čas na prestupy máme do pondelka a to nie je veľa dní. Je pravda, že chceme Érica Garcíu, pretože máme len 3-4 stopérov. Viac k tomu nemôžem povedať, videl som aj komentár Pepa Guardiolu. Je to tak ako povedal. Dúfam, že sa nám to podarí, ale ak nie, tak z ekonomických dôvodov. Záujem tam je, ale neviem, či sa to podarí."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Dembélé naposledy nehral a povedal si, že iní hráči ti dávajú viac v obrane. Povedal ti Ousmane niečo? Vieš, či zostane?

"Nemôžem vám k tejto téme veľa povedať. Vždy sa snažím dostať z hráčov, čo najviac. Ak rozhodnem o nejakej zmene, tak z nejakého dôvodu. Ak sa Pedri dostal na trávnik v dvoch zápasoch, tak preto, že si to zaslúži svojim postojom a prácou na tréningoch. Naposledy sme hrali v desiatich, Trincão a Pedri si zaslúžili, aby sa dostali na trávnik a Dembélé je o čosi iným hráčom. Potrebovali sme podporu v obrane. V otázke Dembélého všetko závisí od neho, o budúcnosti som s ním nehovoril. Uvidíme."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Môže byť Dest povolaný už na zajtra a môže zahrať? Čo od neho očakávaš, čo vám môže dať?

"V súčasnosti neviem, či ho môžem povolať, snažíme sa získať licenciu. Zajtra máme tréning, potom oznámim nomináciu a dúfam, že Dest v nej bude. Je to veľmi dobrý hráč, ukazuje, akým spôsobom chceme meniť veci, získavať mladých hráčov. Vo veku 19-20 rokov odohral už veľa zápasov na najvyššej úrovni. Vďaka nemu budeme mať konkurenciu na ľavej aj pravej strane. Sergiño má skvelé schopnosti a v ofenzíve čoraz väčšie."

[German García, Radio Nacional] Čo je príčinou tak veľkej zmeny v hre Barcelony v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami? Kondičná príprava? Psychika či postoj?

"Ak budem hovoriť na tému prebiehajúcej sezóny, neznamená to, že kritizujem to, čo sa stalo v predchádzajúcich rokoch. Je to náročné vzhľadom na kalendár, ale na trávnik nevstupujeme preto, aby sme oddychovali, ale aby sme pracovali a vyhrali. Zajtra nás čaká taktický tréning. Mojou prácou je príprava hráčov, aby vedeli, čo robiť na ihrisku. Ich individuálne schopnosti, to je iná vec. Musíme vedieť, ako hrať ako mužstvo, to sú taktické otázky. Zlepšili sme sa kondične a túto zmenu vidieť. Iná je aj atmosféra, tá je vždy dobrá ak sa vyhráva. Sú futbalisti, pretože radi hrajú. To najdôležitejšie: je potrebné užívať si každodennú prácu a každý deň od seba vyžadovať maximum."

[Sergi Capdevila, Diario Sport] Odkiaľ sa nabrala tak veľká zmena v prípade Coutinha v porovnaní s jeho predchádzajúcou etapou v Barcelone?

"To je dobrá otázka a odpoveď je veľmi jednoduchá. Coutinho je veľmi dobrým futbalistom. Veľa sa naučil v Anglicku a v Bayerne. Mojou úlohou ako trénera je vydolovať z každého hráča maximum, to najlepšie. A to spočíva v tom, že bude hrať na svojej pozícii. Preto je Philippe oveľa istejší aj na tréningoch. Môžem mu pomôcť, ale všetko závisí od kvality hráča a Coutinho je skvelým hráčom."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Preferoval by si pokojnejší začiatok sezóny, aby si mohol pracovať krok po kroku?

"Nie, odohrali sme dva náročné zápasy, s Villarrealom sme vyhrali po veľmi dobrom prvom polčase. S Celtou sme trpeli, ale je potrebné vyzdvihnúť našu prácu počas hry v desiatich. Zajtra je ďalší zápas, Sevilla vždy bojuje, takže musíme byť vo forme."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako hodnotíš žreb Ligy Majstrov?

"Myslím si, že môžeme byť spokojní, ale nie sebavedomí, pretože vždy je potrebné hrať, aby bolo možné vyhrať. Teoreticky sme my a Juventus silnejší od ostatných mužstiev, ale musíme ísť zápas po zápase, kalendár po reprezentačnej prestávke bude nabitý. Začína doma s Ferencvarosom, je potrebné vyhrať a pristúpiť k ďalšiemu zápasu. Vo všeobecnosti však môžeme byť spokojní."

[Diari Ara] Leo Messi chcel odísť, potom požiadal o jednotu a následne predviedol skvelý výkon proti Celte. Je úplne oddaný mužstvu? Ako hodnotíš jeho postoj?

"Leo od prvého dňa trénoval a hral dobre, robil všetko pre klub, mužstvo a spoluhráčov. V zápase proti Celte sa opäť raz ukázal ako kapitán, prevzal na seba zodpovednosť, pomáhal mužstvu. Keď hráte v desiatich, je dobré mať loptu, nestrácal ju. Čo sa týka jeho schopnosti, o tom sa nediskutuje. Pre mňa bol vždy najlepší na svete, teraz ho vidím na tréningoch. Ako kapitán je vzorom pre toto mužstvo."

[Xavi Lemus, TV3] Zvažuješ príchod útočníka, napríklad Memhipsa Depaya, ak vezmeme do úvahy, že do konca prestupového obdobia nezostáva veľa času?

"Máme dve pozície, na ktoré by sa nám hodil ešte jeden hráč. Je to stred obrany a útoku. V ofenzíve máme veľkú konkurenciu, ale pred nami je veľa zápasov. Na oboch týchto postoch by sa však hodil transfer."

[TVE] Povedal si Dembélému, že dostane len niekoľko minút na trávniku, aby popremýšľal o svojej budúcnosť?

"Nie. V útoku je veľká konkurencia, máme veľa dobrých hráčov. Máme Ansu, Konrada, Dembélého, Trincãa, Griezmanna a ďalších. Ansu zahral od prvej minúty v dvoch zápasoch, nachádza sa pred Dembélém. Ak niektorý hráč nie je spokojný, nech sa so mnou porozpráva. Chcem, aby hráči boli spokojní, môžu byť nahnevaní, že nehrajú, nie je to nič zlé. Ak tu niekto nechce byť, nech mi to povie. Ousmane nepovedal nič a bude mať šancu hrať."

[FOX Sports] Čo by si chcel v mužstve v súčasnosti ešte zlepšiť?

"Vždy je možné niečo zlepšiť. Vo všeobecnosti som veľmi spokojný, pretože práca poukazuje na maximálne ambície zo strany hráčov. Sú otvorení na propozície zmeny systému, ich postoj je veľmi dobrý. Len tak ďalej."

[Jordi Blanco, ESPN] Ak by si mal vybrať jedného hráča z Dream Teamu do súčasnej Barcelony, kto by to bol?

"Ja sám, ale to nie je kritika voči našim stopérom. Nemôžeme porovnávať súčasný futbal s tým spred 20-30 rokov. V mojej ére sme mali skvelý tím, ale zápasy sme dokázali aj ľahko prehrať. Teraz sa na hráčov sústredí ďaleko väčšia pozornosť, existujú sociálne siete. Máme však veľmi dobré mužstvo, chce sa učiť, hrať a užívať si hru. My sme tu na to, aby sme pomáhali hráčom a klubu."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Sergiño Dest trénoval s Barcelonou len raz. Bude môcť zajtra hrať? Zdôrazňoval si, že je hráčom do budúcnosti, ale tiež aj na teraz?

"Áno, samozrejme. Pokiaľ to bude možné, tak bude hrať. Vidím Desta ako člena prvého tímu. Sergi Roberto je veľmi dobrý. Hráči, ktorí prichádzajú, však musia byť konkurenciou. Rozhodnutia neskôr prijme tréner. Sergiño je hráč na budúcnosť aj súčasnosť. Vzhľadom na svoj vek má veľké skúsenosti. Ak bude musieť zajtra zahrať, nebojím sa o neho."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

12 komentáre
2020-10-03 17:08:21
Dest Už 19-20 ročný má bohaté skúsenosti.Ale 20 ročnému Puigovi ich nedopraje.Kde ich má on získať.?? Pokrytec jeden.
2020-10-03 17:28:31
No z s rozumom tlačovka ne jak valverde obekcava a nič nové