Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na dnešnej tlačovej konferencii pred zápasom s Getafe. Koeman podrobne vysvetlil situáciu Griezmanna a jeho post na ihrisku. Zároveň priznal, že Ter Stegen nestihne El Clásico a De Jong sa musí zlepšiť.

[Marc Brau, Barça TV] Povedal si, že si mal možnosť analyzovať hru Getafe pri príležitosti jeho zápasu s Ajaxom v uplynulej sezóne. Káder ani tréner sa nezmenili. Čo v súvislosti s tým očakávaš od tohto zápasu?

"Predovšetkým je potrebné zdôrazniť úspechy Getafe v posledných rokoch. Podľa mňa robí množstvo pozitívnych vecí. Vyhráva, hrá v európskych pohároch. Je to veľký úspech trénera a hráčov. Videl som zápas s Ajaxom, v Holandsku sa objavilo množstvo sťažností na herný štýl Getafe. Nesúhlasím s tým - každý tréner chce od svojich hráčov čo najlepšiu hru. Existuje viac, než len jeden spôsob ako vyhrávať. Zajtrajší zápas bude veľmi náročný a musíme hrať veľmi dobre, hľadať si voľný priestor."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Prekážajú ti posledné slová Griezmanna?

"Každý si môže hovoriť, čo chce. S Griezmannom som hovoril včera, ale nie kvôli tomu, čo povedal. Hovorili sme o jeho pozícii a o forme. Povedal som mu, že chcem to, čo je najlepšie pre mužstvo. Podľa môjho názoru by mal hrať z pravej strany, kde má veľkú slobodu, pretože nehrá typicky na krídle. Môže hrať ako desiatka či deviatka. Koniec koncov rozhodujem ja a pre dobro tímu. Každý hráč musí zo seba dať všetko a bodka."

[Marta Ramon, RAC1] Čo musí Griezmann urobiť, aby bol v Barcelone úspešný?

"Predovšetkým musí robiť maximum z toho, čo môže: tvrdo pracovať a mať tiež šťastie v ofenzívnych akciách. V posledných 4-5 prípadoch mal zahrať lepšie. O jeho pozícii môžeme diskutovať ešte dlho. Keď som trénoval Holandsko, hrali sme proti Francúzsku a Griezmann hral na pravom krídle. Môže hrať na niekoľkých pozíciách. Nemá zmysel v tejto téme pokračovať. Rozhoduje tréner a hráč musí dať zo seba všetko."

[Adria Albets, Cadena SER] Plánuješ zajtra pre Messiho oddych?

"Do každého zápasu chcem poslať najlepšiu zostavu, ktorá môže vyhrať. V mužstvách sa po reprezentačnom zraze vždy objaví únava. Všetci sa však vrátili s túžbou a nadšením. Dnes popoludní nás čaká posledný tréning a potom rozhodneme, kto bude zajtra hrať."

[Helena Condis, Cadena COPE] Pochopil by si, kedy Griezmanna rozlúčili tvoje slová po zápase so Sevillou, že v zápase mal využiť aspoň jednu z dvoch šancí, ktoré mal? Povedal by si to isté aj Messimu?

"O hráčoch nie je potrebné hovoriť individuálne. Nemôžeme ich porovnávať. Pre vás to môže byť téma, pre mňa nie je. S Antoinem nemám žiadny problém. Chcem to, čo je najlepšie pre mužstvo. Ako tréner musím dostať to najlepšie z každého. Hrať môže len 11 hráčov, po jednom na každej pozícii. Nikoho nepostavím mimo jeho post. Griezmann môže hrať zo strany a zbiehať do stredu. Je ľavák a týmto spôsobom preukazuje svoje schopnosti. Možno uprednostňuje inú pozíciu, ale ak by sme brali do úvahy len to, na ihrisku by sme mali 10 desiatok. Chceme najlepší prístup od celého tímu, nie len od Messiho či Griezmanna."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čakajú na vás štyri veľmi dôležité zápasy. Môže Messi zahrať vo všetkých?

"Áno. Vždy to závisí od hráčov. Rozprávam sa s nimi, pýtam sa ich, či sú unavení. Leo hrá už roky pri nabitom kalendári, aj v minulosti hrával za reprezentáciu. Je viac unavený, keď nehrá. Lekárske témy sú iná vec. Ja rozhodujem, ale hráčov sa pýtam ako sa cítia."

[German García, Radio Nacional]  Dostane v nasledujúcich zápasoch šancu aj Dembélé?

"Dembélé je veľmi zručný a myslím si, že ľahko dosiahne svoju optimálnu fyzickú dispozíciu. Naposledy sa objavilo v tlači, že hráči, ktorí v poslednom čase nehrali veľa, trénovali vo štvrtok aj piatok napriek tomu, že mali voľno. Okrem Dembélého však trénoval aj Dest, Konrad, Aleñá a brankári. Štyri dni voľna dostali len Piqué a Neto, pretože v poslednom čase hrali veľa. Ostatní mali dva voľné dni. S poslednými tréningami Dembélého som veľmi spokojný."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Neviem, či si vidiel posledné reprezentačné zápasy Riquiho Puiga. Mohol by sa vzhľadom na nabitý kalendár už čoskoro objaviť na trávniku?

"Nevidel som všetky reprezentačné zápasy U-21, je ich veľmi veľa. Viem však, že Riqui zahral v dvoch zápasoch, v prvom 60 minút a v druhom len prvý polčas. Pedri sa dostal na trávnik v druhom polčase. Reprezentácia Španielska je silná a darí sa jej. Ak Riqui bude povolaný, môže zahrať."

[Xavi Lemus, TV3] Frenkie de Jong kritizoval svoje nedávne výkony v Barcelone. Hovoril si s ním? Čo je potrebné vylepšiť, aby hrával lepšie?

"V zápase so Sevillou nehral na svojej bežnej úrovni. Je to však sebakritický hráč, dobre vie, kedy hrá dobre a kedy horšie. Naposledy proti Taliansku zahral už lepšie. Každému sa môže pritrafiť horší deň, nič sa nedeje. Súčasná pozícia je pre neho podľa mňa najlepšia. Nemôžeme zabúdať na to, že De Jong je stále mladý. Len niekoľko hráčov na svete si neustále drží svoju úroveň, ďalší majú právo na nejaký ten horší výkon."

[Albert Hernández, TVE] Barcelona sa snaží o návrat fanúšikov na Camp Nou v Lige Majstrov. Chcel by si, aby k tomu došlo? Je to v súčasnej situácii možné?

"Dúfajme, že fanúšikovia už čoskoro zasadnú na tribúny, to je to najlepšie, čo sa môže stať. Na prázdnom štadióne sa hrá ťažko, v zápase Ukrajiny so Španielskom sa objavili fanúšikovia, na iných miestach ešte nie. Chápem, že v každej krajine je epidemiologická situácia a pravidlá sú nastavené inak. Nemám právo rozhodovať, kedy fanúšikovia môžu prísť na Camp Nou. Dúfam však, že to bude čo najskôr"

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Ako hodnotíš prvé týždne Pjanića? Môže zohrať dôležitú úlohu v najbližších zápasoch?

"Pripojil sa k nám neskôr z dôvodu koronavírusu a musel viac trénovať, aby sa dostal do fyzickej formy. Mám radosť, že zahral v dvoch zápasoch Bosny, škoda, že si poranil chrbát. Lekár mi povedal, že dnes už bude môcť trénovať normálne. Zajtra môže dostať minúty. V budúcnosti taktiež určite zahrá."

[Ángel Pérez, Mundo Deportivo] Čo je podľa teba v Barcelone najťažšie zmeniť?

"Nejedná sa o zmeny, len o realizáciu mojej idei, trénovať tak ako chcem. Hľadáme najlepšie rozostavenie a chceme vyhrávať. Nemíňam energiu na vonkajšie záležitosti. Som veľmi spokojný s mojimi hráčmi, meníme veci, hráči sa prispôsobujú."

[Albert Roge, Sport] Hovoril si s Ter Stegenom? Bude môcť nastúpiť v El Clásicu?

"Ter Stegen už od minulého utorka pracuje na ihrisku a všetko zatiaľ prebieha dobre. Nemyslím si, že stihne El Clásico, je to priskoro. Nie je potrebné stanovať konkrétny dátum. Uvidíme, kedy bude pripravený. Sme pokojní, nemusíme sa ponáhľať, pretože sme spokojní s prácou Neta. Ter Stegen je samozrejme výborný a onedlho bude s nami. To sa však nestane počas nasledujúceho týždňa."

[Nacional.cat] Kto ťa najviac prekvapil počas reprezentačnej prestávky?

"Všetci dobre trénujú a snažia sa dostať šancu hrať. Dôležitá je úroveň na tréningoch. Hráči odohrali dobré zápasy v reprezentáciách, vo väčšine ohrali 2 z 3. zápasov. Teraz chcú veľmi zahrať v ďalších zápasoch. Myslím si, že niečo sme trochu zmenili a pozitívne hodnotím rozvoj mladých hráčov: Ansu, Riqui, Araujo, Aleñá. Práve oni sú budúcnosťou Barcelony. Keď dostanú šancu, vždy to pre nich bude lepšie."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Ako hodnotíš prvé dva týždne v podaní Desta? Dal si mu nejaké špeciálne tipy? Môže zajtra zahrať od prvej minúty?

"Je dobré, že bol s nami a mohol trénovať. Mal som čas porozprávať sa s ním o výbere miesta, to sa nelíši od toho v Ajaxe. Viem, že môže hrať z pravej aj ľavej strany obrany. Alba zajtra nemôže hrať, takže je možné, že uvidíme Desta. Mám radosť, že zostal v Barcelone a nevycestoval na zraz, pretože mal čas na adaptáciu. Tu je všetko väčšie, než v Amsterdame. Aj on patrí medzi hráčov, ktorí sú budúcnosťou tohto klubu."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2020-10-16 18:53:18
Lavička
2020-10-16 19:30:25
Proč zmiňuje alenu? Když mu nedal žádné minuty.

Chtěl bych vidět při rotaci zálohu
De jong - alena
Trincao - puig - Ansu
Messi

Jen když to ctu tak věřím ze by to byl super fotbal.