Asociácia španielskych futbalistov (AFE) zverejnila vyhlásenie, v ktorom sa vyjadrila k plánovanému znižovanie platov hráčov FC Barcelona.

"Z dôvodu výraznej zmeny pracovných podmienok, ktoré FC Barcelona nedávno predstavila, ako asociácia zastupujúca futbalistov (všetkých, ktorí majú profesionálny kontrakt s týmto klubom), chceme oznámiť nasledujúce:

Podľa nášho názoru sú tieto činnosti vykonávané nevhodným spôsobom, nakoľko sa zostavila skupina na rokovanie bez reprezentantov zo strany hráčov. Ide o vážne nesplnenie podmienok pre vytvorenie takejto skupiny. Našou zodpovednosťou je trvať na tom, aby klub upustil od svojho konania v takejto forme a začal rokovania so všetkými hráčmi za predpokladu, že to uzná za vhodné, no v súlade s ustanoveniami podľa čl. 41 štatútu zamestnancov.

Žiadame tiež, aby klub rokoval dvoma spôsobmi. Jeden spôsob je cesta pre zamestnancov so štandardnými zmluvami a druhý pre profesionálnych športovcov s rôznymi pracovnými podmienkami. Len podrobná analýza tejto jedinečnej skupiny zloženej z profesionálnych hráčov môže viesť k vhodnému riešeniu.

Klub si musí byť vedomý toho, že uskutočnenie súčasného procesu takmer určite povedie k právnym krokom a je veľmi pravdepodobné, že môže mať za následok neplatnosť alebo rozviazanie kontraktov s dotknutými zamestnancami s následným odškodnením, tak ako je uvedené v spomínanom čl. 41.

Veríme, že klub musí byť čestný voči svojom socios a akceptovať, že takéto kroky povedú k strate dôležitých hráčov. Ako AFE budeme podporovať všetkých profesionálnych hráčov FC Barcelona a všetkých hráčov, ktorých pracovné práva a odborové práva nebudú rešpektované."

FC Barcelona po zverejnení vyhlásenia zo strany AFE oficiálne informovala o vytvorení rokovacej skupiny, ku ktorej sa môže pridať aj zástupcovia zo strany hráčov. Rozhovory budú prebiehať spoločne s hráčmi a ostatnými zamestnancami, konečné ustanovenia však nemusia byť rovnaké pre všetkých. Znižovanie platov bude postupné a proporcionálne. Klub tvrdí, že je nutné znížiť platy vzhľadom na pokles tržieb o viac ako 30%. Barcelona dodala, že hráči už prejavili vôľu prijať rozhodnutie, ale klub bude musieť osobitne rokovať s každým hráčom.

zdroj: AFE
foto: facebook

Diskusia

1 komentár
2020-10-22 12:18:08
Takže Griezmann by sa mohol vyštvať tak jednoducho, že sa mu jednostranne zníži mzda? Či by to odškodnenie bolo veľmi vysoké?