Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším súbojom s Realom Madrid, na ktorej zhodnotil šancu na minúty pre Jordiho Albu, komentoval rázny rozhovor Gerarda Piquého a zdôraznil, že mladí hráči môžu zahrať v El Clásicu, pretože sa rátajú schopnosti a nie vek.

[Marc Brau, Barça TV] El Clásico sa tentokrát odohrá bez divákov, takže emocionálny faktor bude o niečo menší. Máš dojem, že kľúčové budú len športové aspekty?

"Áno, všetkým tímom, chýbajú fanúšikovia. Tak veľký a prázdny štadión je dosť zvláštny. Žiadna atmosféra, žiadni ľudia... Postupne si na to musíme zvykať a dúfam, že onedlho, najmä v El Clásicu, bude dovolená pomoc aj zo strany fanúšikov. Na trávniku ide takmer o hráča navyše."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Aký spôsobom je lepšie pristúpiť k El Clásicu - po výhre či prehre?

"Myslím si, že obe mužstvá sú pred týmto zápasom vždy pod tlakom. Výsledok predchádzajúceho zápasu nemá význam pre žiadne mužstvo. Možno Real v poslednej dobe nehral na svojej úrovni a nedosahoval výsledky, ktoré by mal, najmä doma. To však neznamená, že jeho morálka je horšia. Je to skvelé mužstvo so skúsenými hráčmi a vie, že musí vyhrať. Nemyslím si, aby posledné udalosti mali vplyv."

[Marta Ramon, RAC1] Naposledy ste zaznamenali vysoké víťazstvo bez Griezmanna. Je jeho miesto v zostave na zajtra isté? Alebo máš namiesto neho alternatívu.

"Má šancu hrať tak ako každý iný hráč. Nie je dobré diskutovať o jeho úlohe pred každým zápasom. Je to dôležitý hráč a ako tréner chcem, aby všetci hrali v čo najlepšej forme. Najdôležitejšie je mužstvo. Plánujeme taktické aspekty a vyberáme najlepších, aby výsledok bol najlepší."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako hráč si odohral 14 El Clásico a zajtra ťa čaká prvé v úlohe trénera. Cítiš dodatočný tlak? Bude sa ti ťažko zaspávať?

"Dúfam, že budem spať pokojne. Samozrejme, že tento zápas je iný. Už nemôžem byť na trávniku, ale stále som blízko, ako tréner. El Clásico je vždy spojené s väčším tlakom, ale v tomto športe pôsobím už roky. Pred nami je dôležitý zápas, ale som zvyknutý na tlak, vyspím sa dobre."

[Helena Condis, Cadena COPE] Piqué dnes poskytol rozhovor pre La Vanguardia. Páči sa ti, že tvoj kapitán len deň pred tak dôležitým zápasom hovorí takýmto tónom a kritizuje vedenie?

"Gerard je tu už mnoho rokov, ja 2-3 mesiace. Má svoj názor a rešpektujem ho. Je to bystrý človek, viem, že keď poskytne takýto rozhovor, zajtra bude hrať a predvedie dobrý výkon. Opakujem - je tu už veľmi dlho a má svoj názor. Rešpektujem to a on je angažovaný v tejto téme, čo je dôležité."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Real má za sebou zlé výsledky doma a musí sa zlepšiť. Myslíš si, že teraz je jednoduchšie ho poraziť, keďže robí veľa chýb?

"Ako každý tréner si myslím, že ak robíte chyby, musíte sa zlepšiť. Nemá zmysel sa dodatočne motivovať na zajtrajší zápas. V takýchto zápasoch majú všetci hráči veľké skúsenosti. Neočakávam, že Real bude zraniteľný, skôr naopak."

[German García, Radio Nacional] Aký Real očakávaš? Iný, než ten, ktorý prehral s Cádiz a Šachťarom? V útoku zrejme zahrajú Benzema a Vinicius. Čo si si pripravil, aby si ich zastavil?

"Pripraviť sa musíme predovšetkým my. Real má svoje prednosti, keď má loptu, v minulosti častejšie hrával proti Barcelone s rozostavením 4-4-2, než 4-3-3, ktoré využil naposledy. Určite nám nenechá toľko priestoru ako v posledných zápasoch. Očakávame kompaktnejší Real a je dôležité, či bude hrať Ramos. Je to jeden z najlepších stopérov, ktorý má ohromnú osobnosť a môže mať vplyv na mužstvo."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Jordi Alba bol povolaný. Môže zajtra zahrať od prvej minúty?

"Posledné slovo má vždy hráč, on vie, či je schopný hrať. Porozprávam sa aj s lekármi a zajtra prijmeme rozhodnutie. Šance hodnotím pozitívne, ale počkajme si na reakciu po tréningu. Pokiaľ bude všetko v poriadku, má veľkú šancu, že si zajtra zahrá."

[Roger Torelló, Mundo Deportivo] Poukázal si na skúsenosti hráčov Realu Madrid. Môže aj tento aspekt zavážiť pri zostavení tvojej zajtrajšej základnej zostavy? Dáš šancu mladým, ktorí nemajú toľko skúseností, ale podávali dobré výkony?

"Pre mňa je najdôležitejšia forma každého hráča. Mladí musia hrať, aby získali skúsenosti. Posúdim, kto bude zajtra najlepší na základe systému a hry. Na veku nezáleží."

[Jordi Gil, Diario Sport] Real v posledných rokoch vyrovnal bilanciu výsledkov v zápasoch s Barcelonou. Môže to byť pre vás ďalšia motivácia, aby ste ukázali, že Barcelona opäť vládne v La Lige?

"Áno, ale mojim hráčom nemám, čo vytknúť. Vo všetkých zápasoch ukázali ambície a hlad. S Realom hráme doma, prehrali sme posledné El Clásico, chceme zareagovať, vyhrať a ukázať, že sme na dobrej ceste."

[Diari Ara] Chcel by si, aby sa El Clásico konalo neskôr a ty by si mohol mať viac času na prácu?

"Zápas bude vyrovnaný bez ohľadu na situáciu oboch tímov. Mužstvá majú veľa skúseností a kvality, zvláštna bude len absencia fanúšikov. Rozhodnú detaily: držanie lopty, presing, v tomto môžeme vyhrať."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Posledné El Clásico si odohral pred 25. rokmi, pred 12. rokmi si trénoval Valenciu a čelil si Realu. Ako sa za ten čas zmenila váha tohto zápasu?

"Nič sa nezmenilo, chýbajú len fanúšikovia. To je to najhoršie, čo sa môže stať. Obe mužstvá sú výborné a vždy bojujú o trofeje. Ak niektoré mužstvo nedosahuje výsledky, objaví sa kritika, hovorí sa o tréneroch a tak ďalej."

[Laura Brugues, TV3] Povedal si, že ak vyhráte, posilní to 'Koemanov projekt'. Čo konkrétne by pre teba takéto víťazstvo znamenalo?

"Určite by bolo dôležité. Môžeme ukázať sebadôveru, hráči si túto výhru zaslúžia za každodennú prácu a ambície. Musíme sa sústrediť na každý ďalší zápas. Kalendár je nabitý a musíme hľadať to najlepšie v každom zápase. Hľadať motiváciu, aby sme ku každému zápasu pristúpili pokojne."

[Albert Hernández, TVE] Počas tohto týždňa sa veľa hovorilo o znižovaní platov hráčom. Máš obavy, že by to mohlo ovplyvniť postoj hráčov?

"Nemám obavy. Ak by som na tréningoch či zápasoch videl, že nám niečo chýba, hneď by som to povedal hráčom. Som raz taký. Je normálne, že klub prišiel o množstvo peňazí z dôvodu pandémie a chce znížiť výplaty. Chápem aj prístup hráčov. Musia medzi sebou komunikovať. Ja sa sústredím na vedenie na tréningoch a na vyhrávanie. Ak si všimnem nejakú zmenu, okamžite s nimi bude hovoriť. Mimošportové záležitosti sú jedna vec a úloha hráča v tak veľkom klube druhá."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Odohral si množstvo El Clásico. Spomínaš si na niektoré z nich nejak špeciálne?

"Vyhrával som zápasy, aj som ich prehrával. Spomínam si samozrejme na 5:0, v ktorom som strelil pekný gól z priameho kopu. Moje prvé El Clásico sa skončilo 2:1 pre nás, v ktorom som strelil 2 góly z pokutových kopov. Druhú penaltu som musel opakovať, pretože hráči predčasne vbehli do šestnástky. Nebolo to celkom normálne. Prvé El Clásico je vždy trochu výnimočnejšie."

[Alex Pintanel, Gol.tv] Či mladí hráči ako Ansu alebo Vinicius, môžu byť dôležití dokonca aj v tak rozhodujúcom zápase akým je El Clásico?

"Vieme, že títo dvaja hráči sú dobrí aj napriek ich mladému veku. Učia sa množstvo vecí, veľmi rýchlo sa rozvíjajú a ukázali svoje schopnosti nielen na tréningoch, ale aj v zápasoch. Pre mňa vek nie je podstatný. Záleží na forme."

[Otázka z Holandska] Spomínal si tvoje prvé El Clásico. Ako si spomínaš na nervozitu mladého hráča, ktorý sa práve pripojil ku klubu a hral v takom zápase na začiatku sezóny? Spomínam si, že si zapríčinil aj pokutový kop pre Butragueña.

"Byť hráčom Barcelony je niečo iné ako hrať za iný klub. O El Clásicu sa hovorí veľa už pár dní pred zápasom. Motivácia prichádza sama. Najdôležitejšie je zachovať pokoj a chladnú hlavu, myslieť na vlastné mužstvo. Absencia fanúšikov teraz odoberie časť emócií, atmosféra s fanúšikmi by bola lepšia, tlak na rozhodcov... Musíme sa sústrediť na to, čo je potrebné urobiť a zvyšok nechať tak."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Barcelona má jeden z najmladších kádrov v La Lige, aj Real má veľa mladých hráčov. Ako u vás prebieha táto zmena? Môže Ansu Fati v tak náročných zápasoch hrať od začiatku? Nebolo by vzhľadom na tlak lepšie nasadiť od začiatku skúsenejších hráčov?

"V Barcelone sa snažíme niečo zmeniť, diskutujem s klubom. Ide o kvalitu hráča, nie jeho vek. To je najdôležitejšie. Je dobré, že zavádzame zmeny, máme množstvo mladých hráčov, dobrý hráčov. Musíme im dať šancu hrať, pokiaľ si ju zaslúžia. Potrebujú podporu a musíme im ukázať, že môžu hrať. Ansu má 17 rokov a už hrá aj v reprezentácii. Samozrejme, že v budúcnosti bude hviezdou, ale v súčasnosti musí tvrdo pracovať. Pomôžeme mu, aby sa stal jedným z najlepších hráčov na svete. To isté sa týka aj iných."

zdroj: youtube.com
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2020-10-23 16:49:23
Moj tip - ak to odohrame v nasadeni vyhrame 2 : 1 resp. 3 :1 - a nebude piskať Lahoz - to je podmienka
Fati ? super ale potrebuje plus desať kilo a 2 roky to musime vydržať, potom bude vychadzajuca hviezda / pokial sa nezblazni /
2020-10-23 17:24:46
Griezmann je dôležitý hráč ... to sú kydy. Normálne ak bude v základe, tak to asi nebudem pozerať.