Aj napriek tomu, že FC Barcelona patrí medzi najväčšie futbalové kluby na svete, uplynulú sezónu ukončila s prispením pandémie koronavírusu v hlbokej strate. Súčasné vedenie klubu chce v súvislosti s tým čerpať obrovský úver od investičnej banky Goldman Sachs, čo môže mať negatívny dopad na nasledujúce vedenia klubu.

FC Barcelona po skončení sezóny 2019/2020 zverejnila svoju výročnú finančnú správu, v ktorej vykázala stratu vo výške 97 miliónov eur za hospodársky rok 2019/2020. Klub okrem toho uviedol, že hoci sa pôvodne očakávali príjmy na úrovni viac ako 1 miliardy eur, kvôli kríze spôsobenej pandémiou koronavírusu bol skutočný stav na strane príjmov o 203 miliónov nižší v porovnaní s predpokladmi. Katalánci však napriek tomu chcú pokračovať v realizácii projektu Espai Barça, no pri pohľade na zlý stav financií v klube je jasné, že obrovský úver od investičnej banky Goldman Sachs sa za súčasných okolností nejaví ako najšťastnejšie riešenie. Tento úver môže mať tvrdý negatívny dopad nielen na nasledujúce vedenie, ktoré spoznáme už na budúci rok, ale aj na tie ďalšie.

Ekonóm Marc Ciria, v nedávnom rozhovore pre agentúru EFE, uviedol, že situácia súvisiaca s pandémiou koronavírusu, nie je primárnym a jediným dôvodom znepokojivého finančného stavu FC Barcelona.  Marc Ciria v roku 2015 zodpovedal za finančnú stránku projektu, ktorý Joan Laporta predstavil ako prezidentský kandidát. Predtým založil firmu Diagonal Inversiones, neskôr bol jej riaditeľom. Keď pracoval v banke Caixa Catalunya, bol zodpovedný za poskytnutie bankových záruk vedeniu Sandra Rosella. Tento ekonóm tvrdí, že úver od Goldman Sachs nie je v celkovej výške určený na realizáciu Espai Barça - primárne má poslúžiť na to, aby klub bol v prebiehajúcej sezóne 2020/2021 schopný uhradiť hráčom mzdy. Už teraz je v každom prípade jasné, že existuje len malá šanca, že Espai Barça sa začne realizovať.

The Goldman Sachs Group patrí medzi najväčšie investičné banky na svete. Nie je to bežná komerčná banka. Komerčné banky v Španielsku ako napríklad La Caixa či BBVA už odmietli Barcelone poskytnúť ďalšie úvery, nakoľko klub mal v júni 2020 dlh vo výške 488 miliónov eur. Pre predstavu, v júni 2019 mal tento dlh výšku len 217 miliónov eur. Pre bežné banky v Španielsku je Barcelona v súčasnosti riziková z pohľadu poskytnutia ďalších úverov. Z tohto dôvodu sa vedenie katalánskeho klubu obrátilo na Goldman Sachs, pre ktorú je Barcelona skvelou príležitosťou ako zarobiť: "V Goldman Sachs môžu byť spokojní, pretože si vyúčtujú províziu vo výške 3-4% a v prípade potreby si ju môže nárokovať prostredníctvom exekúcie. Otázkou však zostáva, čím bude klub ručiť v prípade nesplácania úver? Majetkom klubu? Štadiónom? Pretože keď si beriete úver od investičnej banky, ustanovenia v zmluve sú striktnejšie, než v prípade úveru od tradičnej banky," vyhlásil Marc Ciria.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

4 komentáre
2020-10-23 19:56:01
Súčasne vedenie už nech nerobí žiadne transakcie, to už bude musieť robiť nové vedenie, nech už idú do pekla
2020-10-23 20:47:25
Stále nerozumiem, prečo stanovy klubu neobsahujú klauzulu, ktorá by bránila dosluhujúcemu vedeniu, resp. vedeniu ktoré už nedisponuje dôverou socios v takýchto závažných rozhodnutiach....