Ronald Koeman môže byť za kritiku na adresu rozhodcov suspendovaný až na 12 zápasov. Trest by v každom prípade nemal byť tak vysoký, pretože tréner Barcelony nepoužil urážlivé slová. V prípade Xaviho Vilajoanu je to však horšie.

Polemika sa týka včerajšieho výkon rozhodcov v El Clásicu a predovšetkým situácie s pokutovým kopom. Lenglet zatiahol Ramosa za dres a hlavný arbiter nariadil pokutový kop. Na situáciu ho upozornil VAR. Tréner Barcelony po zápase otvorene kritizoval prácu rozhodcov: "Niektoré rozhodnutia rozhodcu sa nedali vysvetliť. Nariadenie pokutového kopu ovplyvnilo výsledok zápasu, do tohto momentu sa nám darilo. Pokutový kop mal veľký vplyv. Nerozumiem systému VAR, mám dojem, že je využívaný len proti Barcelone. Odohrali sme už 5 zápasov a žiadne rozhodnutie neprišlo v náš prospech, napríklad absencia kariet pre hráčov Getafe. Nezaslúžili sme si prehrať týmto spôsobom. Pre mňa to nebol pokutový kop, to som povedal rozhodcovi. Chcel som, aby mi vysvetlili fungovanie VAR v Španielsku. V piatich zápasoch sme nemali žiadnu situáciu v náš prospech. Ani pokutový kop proti Seville, ani červené karty pre hráčov Getafe. Opýtal som sa, či sa VAR používa len proti Barcelone," hneval sa Koeman a za tieto slová môže byť tvrdo potrestaný.

Všetko závisí od toho, či sa záležitosť dostane až k Súťažnému výboru La Ligy. V takomto prípade prebehne konanie rovnako ako v prípade Manuela Pellegriniho, Joela Roblesa a Cristiana Tella z Betisu po zápasoch s Realom Sociedad a Realom Madrid. Tréner na tlačovej konferencii uviedol, že "hrať proti Realu, systému VAR a s vylúčeným hráčom je ťažké." Brankár bol po zápase ešte kritickejší: "Rozhodca neprijal dobré rozhodnutie. Futbal hrám už roky a vždy je to rovnaké. Nechcem myslieť na to, čo sa deje, ale vždy je to také isté."

Ďalší príklad možnej sankcie sa týka tréner Cádizu. Álvaro Cervery, ktorý sa domáhal odpískania pokutového kopu v zápase s Granadou: "Penaltu tam nevideli len tri osoby. Položiť túto otázku nie je potrebné, pretože všetci videli, čo sa stalo... Neexistuje iné vysvetlenie, len neochota použiť píšťalku."

Ak sa včerajšie výroky Koemana začnú vyšetrovať, hrozí mu trest suspendácie na 4 až 12 zápasov a finančná pokuta od 601 do 3005,60€. Od tejto sezóny platí prísnejšie pravidlo v disciplinárnom poriadku týkajúce sa kritiky na adresu rozhodcov.

Kým v prípade Koemana je trest otázny, Xavi Vilajoana, viceprezident FC Barcelona, bude za svoj príspevok na Twitteri s určitosťou potrestaný: "Toto je sku****ý škandál! Munuera, po*** sa!" Vilajoana svoj status neskôr zmazal a napísal nový: "Priznávam, že som s horkou hlavou použil nevhodné slová, takže sa ospravedlňujem všetkým, ktorých som sa mohol dotknúť. Aj napriek tomu ide o škandál: Lenglet sa inštinktívne 'chytí' dresu, keď ho Ramos sotí a v žiadnom prípade nezapríčiní pokutový kop. Kto hrá futbal, vie o tom." Vzhľadom na to, že Vilajoana je členom vedenia, hrozí mu pokuta od 601 do 3005,60€.

zdroj: sport.es
foto: facebook

Diskusia

14 komentáre
kluc Premium
2020-10-25 13:44:23
No Real zvyšuje úroveň ligy, pretože ich súperi musia hrať o 20% lepšie aby sa pískala rovina ?
2020-10-25 13:46:07
Takze,zakomlexovany chmulo s pistalkou sa uz na zaciatku sezony rozhodne,kto bude majster a este je aj chraneny ako u nas cigani.