Real Madrid vyhral El Clásico, ktoré poznačila polemika súvisiaca s rozhodcami a ktoré bolo oveľa vyrovnanejšie, než naznačuje výsledok. Experti denníka La Vanguardia analyzovali tento zápas a poukázali na kľúčové taktické aspekty, ktoré rozhodli o výsledku.

Revolúcia Ansu Fatiho na pozícii deviatky

Koeman čakal práve na El Clásico, aby mohol vykonať tak zásadné zmeny: Griezmanna a Roberta nechal na lavičke, zatiaľ čo Ansu Fatiho hral na pozícii falošnej deviatky. To znamenalo, že musel opätovne vyskladať zvyšok puzzle, čo od základu ovplyvnilo fungovanie v ofenzíve. Leo Messi hral ako klasický mediapunta, Pedri a Coutinho hrali bližšie ku krídlam. Z 50. prihrávok, ktoré si medzi sebou vymenili, až 27 smerovali zo strán do stredu. To malo vplyv na krajných obrancov, pretože tí mali viac voľného priestoru. Aj napriek tomu bol zápas otvorený od samotného začiatku. V 25. minúte mal Real viac z držania lopty v pomere 52%-48%. Obe mužstvá v tom čase vyslali na súperovu bránku po 7 striel.

Valverde a Kroos v strede poľa

Aj Zidane trochu upustil od očakávaného rozostavenia 4-3-3 a vsadil na 4 záložníkov. Dvaja centrálni záložníci sa snažili súperiť s Busquetsom a De Jongom trochu iným spôsobom. Valverde sa pokúšal prihrávať za chrbát Holanďana a Kroos sa snažil viac organizovať hru. Obaja spolu na trávniku strávili 67 minút a kým Kroos zaznamenal 67 prihrávok, Uruguajčan len 48. Vysoké postavenie Valverdeho umožnilo hosťom streliť prvý gól v momente, keď Busquets, Piqué a Lenglet urobili v obrane chybu a nechali súperovi voľný priestor.

Zónový presing

Zmeny v zostave zapríčinili, že aj presing fungoval inak ako doteraz. Barcelona nevytvárala tlak už tak vysoko, len uzatvárala krídla a prehusťovala stred poľa, čím znemožnila vytvorenie priestoru na prihrávky. Výsledkom bolo, že Real mal často loptu (62%), ale Katalánci boli častejšie na súperovej tretine (28,5%). Barcelona v prvom polčase získala 32 lôpt, no v útočnej tretine to boli len 3 lopty a až 18 lôpt získala v stredovom priestore. V druhom polčase to bolo podobné až do pokutového kopu. Los Blancos potom začali častejšie hrať na dlhé lopty a viac sa presunuli dopredu.

Blok od usporiadaného súpera

Barcelona nedokázala pretaviť svoju prevahu v gól, ale je pravda, že v druhom polčase, ako pred šestnástkou, tak aj v jej vnútri, bola častejšie na lopte. Real sa potom uzatvoril v priestore pred pokutovým územím a hra Barcelony prestala byť plynulá. Prihrávky neboli tak uvoľnené a to stačilo na to, aby odblokovali hru. Ani dribling nebol dostatočne efektívny. Do 62. minúty Barcelona zaznamenala držanie lopty 49,9% a na bránku Realu vyslala 4 strely, no potom ani jednu, hoci držanie lopty narástlo na 57,5%.

Zmeny prišli neskoro a boli neefektívne

Koeman zareagoval, pokúsil sa zmeniť obraz hry, ale bezvýsledne. Striedania sa na ihrisko dostali veľmi neskoro (v 81. minúte) a v priebehu piatich minút Holanďan vymenil až štyroch hráčov. Rozostavenie 4-2-3-1 však zachoval. To, že narástol počet útočníkov (Messi, Griezmann, Trincão, Dembélé a Coutinho) len dezorganizovalo hru, čo Real využil. Väčší počet útočníkov na ihrisku neznamená lepšiu ofenzívnu hru. Neskoré striedania znemožnili postupnú modifikáciu hry.

zdroj: La Vanguardia
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2020-10-25 15:27:32
skoda takychto experimentov v takom dolezitom zapase.
2020-10-25 15:50:01
Nestačila mu predminulá sezóna na poučenie, že Coutinho sa na krídlo zásadne nestavia? A Pedri je druhé slabé krídlo. Platí Koemana snáď Real? Čo tam nenapálil poriadne krídla ako proti Ferencvárošu? Hrozné.