Toni Nadal poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport, v ktorom porozprával o svojich plánoch súvisiacich so spoluprácou s Víctorom Fontom, ktorý kandiduje na prezidenta FC Barcelona.

Aké argumenty použil Font, aby ťa presvedčil?

"Vysvetlil mi projekt, svoju víziu Barcelony a ukázal ako vyzerá situácia. Urobilo to na mňa dobrý dojem, zdal sa mi ako pracovitý a úprimný človek. Okrem toho si priznajme, že byť súčasťou projektu v tak veľkou klube ako Barcelona vždy povzbudí fantáziu."

Uvedomuješ si, o akú výzvu by išlo, ak by ste vyhrali voľby?

"Viem to veľmi dobre. Pre človeka, ktorý je prepojený so športom, je práca v Barcelone snom. Fandím jej od dávna, môj brat za ňu hral. Nikdy som nepremýšľal o jednoduchom živote. Milujem výzvy. Som si vedomý, že na Camp Nou to nikdy nebolo jednoduché. Aj Víctor Font vie, že prichádza do náročného sveta, ale obidvaja máme ambície a chuť."

Ako si predstavuješ svoju úlohu v klube?

"Ešte neviem, uvidí sa. V súčasnosti musí Víctor vyhrať voľby. Zatiaľ mi vysvetlil svoj plán a stále je potrebné prediskutovať podrobnosti."

Vo volebnom programe Fonta je napísané, že si špecialista na zvládanie ťažkostí.

"Nie, nie... Rád pracujem na základoch, ktoré sú v športe dôležité. Správne fundamenty nezabezpečia samotné tituly, ale umožnia, že ich získanie bude možné."

O aké fundamenty ide?

"Bol mi povedané, že svet futbalu je komplikovaný a náročný, ale veď predsa taktiež ide o šport. Je potrebné zabezpečiť, aby klub vyhrával trofeje, ale zároveň si musíte uvedomiť, že ide o náročný proces. Pokiaľ však vytvoríme podmienky na to, aby sa každý člen tímu cítil dobre a vedel, že reprezentuje jeden z najlepších klubov na svete, priblížime sa k našim cieľom."

Ide teda o prístup?

"Nemám rád, ak preukazujem svoju prácu a vášeň niekomu, kto ju nevyužíva na plno. To sa musí dosiahnuť bez ohľadu na to, čo ide o juniorov, či o seniorov. V Barcelone si musí byť každý vedomý toho, čo reprezentuje, od prezidenta až po každého zamestnanca."

Po možnej výhre vo voľbách chcete vytvoriť špeciálne oddelenie, ktoré bude mať na starosti interné vzťahy v klube. Zaslal by Messi svoj fax aj v tom prípade, ak by to oddelenie existovalo už teraz?

"Pre mňa je jasné, že by sme sa nemali ocitnúť v situácii, keď najlepší hráč sveta nechce ďalej hrať vo svojom klube. Veľmi som smutný z toho, že Messi chce opustiť Barcelonu. Pokúsim sa ho presvedčiť, aby zostal. Ak Víctor vyhrá voľby, urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby neodišiel."

Považuješ sa za toho, kto bude schopný Messiho presvedčiť?

"To neviem, ale viem, že sa určite pokúsim. Snáď na to budem mať príležitosť. Bol by som rád, aby s nami vyhral Ligu Majstrov a sám získal Zlatú loptu. Pomohol by nám vytvoriť skvelý projekt."

Vidíš u neho nedostatok motivácie?

"Nie. Sledujem zápasy a utvrdzujem sa v tom, že je motivovaný a naďalej hráva na svojej úrovni. Vždy verím v najlepších a Leo je najlepší dlhé roky, preto som presvedčený, že by mohol dať tomuto klubu ešte veľmi veľa."

Víctor Font hovorí, že je potrebné myslieť na éru po Messim.

"V súčasnosti sa musíme sústrediť na to, aby zostal v klube. To je teraz najdôležitejšia vec, ale je pravda, že Messi bohužiaľ nebude hrať večne a zanechá veľké prázdno pre všetkých, ktorí ho obdivovali po mnohé roky."

Ale klub bude stále existovať.

"Je to pravda, Barcelona má už 120 rokov, po väčšinu tejto histórie nemala Messiho, ale bohužiaľ si čoskoro budeme musieť poradiť bez neho. Musíme si na to zvyknúť."

Akým spôsobom?

"Barcelona narába s obrovským množstvom peňazí, pretože s nimi musíme nakladať správne. Musíme zostať konkurencieschopní voči Realu, Bayernu, Chelsea a tak ďalej. Musí vzniknúť správna infraštruktúra a dizajn. Chceme, aby si klub zachoval svoju identitu. Musíme dobre hospodáriť s financiami teraz aj v budúcnosti, keď Messi už nebude v klube."

Prostredníctvo nakupovania hráčov?

"Musíme sa zamerať na to, aby sme zapájali hráčov z La Masie do prvého tímu, ale Barcelona zároveň musí byť schopná podpisovať najlepších hráčov na svete."

Je potrebné dospieť k dohode s hráčmi vo veci znižovania platov?

"Neexistuje iná možnosť. V tejto situácii musíme myslieť na budúcnosť klubu, musíme zistiť, čo je možné urobiť. Víctor Font by na túto otázku určite odpovedal lepšie."

Môžu sa mladí hráči ako Trincão, Pedri alebo Ansu Fati stať takými hráčmi ako Leo Messi?

"Byť Messim je ťažké pre každého, je to prakticky nemožné. Nemôžete byť rovnakí ako najlepší hráč na svete. Každý športovec chce dosiahnuť najvyššiu úroveň. Myslím si však, že Fati by sa v budúcnosti mohol stať výborným hráčom, podobne ako Pedri a Trincão."

Ako sa ti páči Ronald Koeman ako tréner?

"Odvádza dobrú prácu. Po tom, ako Barcelona ukončila uplynulú sezónu prehrou 2:8 s Bayernom a bez zisku trofeje, zostal zlý dojem. Ale mužstvo zareagovalo správnym spôsobom, reorganizovalo sa a vrátilo sa na dobrú úroveň. Neviem, či to postačuje na víťazstvo v Lige Majstrov, ale nie sme ďaleko od tohto cieľa."

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2020-11-21 18:12:38
že ked vyhra font volby aku budeš mať fuknciu..ešte neviem.. fuha som myslel že maju plan kto čo kde kedy ako s kym :D