Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zápasom s Osasunou. Ten je na programe už zajtra na Camp Nou od 14:00.

[Marc Brau, Barça TV] Uvidíme dobrú hru v Lige Majstrov z posledného zápasu s Dynamom Kyjev aj v La Lige?

"Po prvé, bude to iný zápas, hráme ho doma a vzhľadom na náš predchádzajúci postoj v La Lige je veľmi dôležitý. Analyzovali sme včerajší zápas s Osasunou z poslednej sezóny, počas ktorého porazila Barcelonu na Camp Nou. Čaká nás náročný zápas, počas ktorého sa bude súper veľmi húževnato brániť. Budeme si musieť vytvoriť príležitosti na strelenie gólu a ich aj využiť."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Je Dest pripravený odohrať 90 minút?

"Uvidíme zajtra ako sa bude cítiť. Mal isté ťažkosti, ale dnes už trénoval normálne. Ale ako som povedal, všetko sa ukáže zajtra."

[Marta Ramón, RAC1] Pomôže klubu zníženie platov natoľko, že bude môcť podpísať prestupy už v januári alebo je to len dočasná pomoc pre klub?

"Musíme myslieť na finančnú situáciu klubu, každý človek, ktorý sympatizuje s klubom, by mu mal v takýchto chvíľach pomôcť. Pánovi Tusquetsovi som povedal, že ak budem mať príležitosť, takisto pomôžem. Hráči dospeli k dohode o znížení platov, pretože im záleží na klube."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Povedal si, že zajtra sa ukáže, či Sergiño Dest bude môcť zahrať proti Osasune. Ak Američan nebude pripravený, koho postavíš na jeho miesto?

"Najlepšie o svojej dispozícii nám povie Sergiño, pretože zajtra pohovorím s ním a ukáže sa, či bude môcť zahrať. Ak nie, vsadím na iného hráča. Teraz nemá zmysel diskutovať o tom, kto ho môže zastúpiť."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Carles Tusquets uviedol, že by rád zorganizoval stretnutie, na ktorom budeš prítomný ty s Ramonom Planesom a kandidátmi na post prezidenta FC Barcelona. Čo im povieš, o čo ich požiadaš?

"Uvidíme, čo sa ma spýtajú. Ak to budú záležitosti týkajúce sa kádra, budeme o tom diskutovať. Doteraz na to nemali príležitosť, takže je normálne, že chceme prediskutovať budúcnosť klubu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Táto sezóna je náročná kvôli koronavírusu a veľkému počtu zranení, ktoré sa dotkli aj Barcelony. Myslíš si, že v takejto situácii je potrebné rotovať zostavou viac ako zvyčajne? Ako dôležitý bol dobrý výkon náhradníkov v zápase s Kyjevom?

"Je dobré, ak má tréner problémy s výberom zostavy z dôvodu dobrej hry náhradníkov a tak tomu bolo v zápase s Kyjevom. Páčil sa mi rytmus hry, ktorý vtedy Barcelona prezentovala. To je presne spôsob, ktorým chceme hrať od začiatku sezóny. Pokiaľ ide o pandémiu koronavírusu, je zrejmé, že má veľký vplyv v kontexte potenciálnych zranení. Tréneri z tohto dôvodu potrebujú vyšší počet hráčov a v súčasnosti máme na viacerých pozíciách určité nedostatky. Hráči ako Fati a Piqué mali veľkú smolu so zraneniami, k tomu Sergi Roberto bude takisto pauzovať istý čas. Dúfame, že v najbližšom čase sa podobné situácie už neudejú."

[German García, Radio Nacional Espana] Chcel by som sa spýtať na Lea Messiho. Včera bola pred tréningom minúta ticha z dôvodu smrti jeho rodáka Diega Maradonu. Kapitán neletel do Kyjeva, mal čas na oddych. Ako sa cíti teraz?

"Áno, Leo si mohol oddýchnuť, podobne ako Frenkie de Jong. Obidvaja hráči odohrali doteraz najviac minút v tejto sezóne, nielen v klube, ale aj v reprezentáciách. Nemôžu hrať po celý čas, pretože som sa rozhodol dať im počas posledného zápasu voľno. Dúfam, že zajtra nám vďaka tejto sviežosti pomôžu, pretože nás čaká ťažký zápas. Pokiaľ ide o Maradonu, je jasné, že je to správa, ktorá nás zasiahla všetkých, ale predovšetkým Argentínčanov. Myslím si však, že to bude mať vplyv takým spôsobom, že Messi bude chcieť na trávniku ukázať svoje sentiment k Diegovi."

[Alejandro Segura, Radio Marca] V Barcelone už pracuješ 100 dní. Akú známku po tomto čase by si dal sebe aj mužstvu?

"Nebudem hodnotiť sám seba, to prenechám novinárom. K Barcelone som sa vzhľadom na okolnosti pripojil v dosť kritickom momente. Je pravda, že v iných kluboch som mal prvých 100 dní pokojnejších, ale koronavírus zanechal svoju stopu. Som šťastný z toho, že som tu, mám množstvo energie a chcem vyhrávať zápasy. Do konca roka nám zostáva 7 zápasov, z toho 5 na Camp Nou. Toto je okamih na to, aby sme zvrátili vývoj sezóny. Musíme stiahnuť náskok vedúcich tímov."

[Mundo Deportivo] Mužstvo hrá veľmi dobre v Lige Majstrov, ale horšie v La Lige. Prečo je vo výsledkoch taký rozdiel?

"Nie je ľahké to vysvetliť. Tak sa to vyvinulo, že v lige sme hrali proti tímom s veľmi dobrou obranou a na ihrisku nebolo veľa miesta. V Lige Majstrov hrajú kluby zvyčajne otvorenejší futbal. Ale sú to len detaily. Myslím si, že na konci sezóny budeme môcť povedať, čo nám chýbalo. Podľa mňa sme v niektorých ligových zápasoch hrali dobre a nezaslúžili sme si stratiť toľko bodov. Na druhej strane sme v Lige Majstrov boli vďaka víťazstvu nad Juventusom viac uvoľnení, čo je pre mužstvo taktiež dôležité."

[Sergi Cartavila, Sport] Chcel by som sa vrátiť k predchádzajúcemu zápasu s Dynamom Kyjev, kde niekoľko hráčov dostalo šancu hrať. Jedným z nich bol aj Carles Aleñá, ktorý podľa mňa bol jedným z najlepších hráčov na ihrisku a mal priamy vplyv na strelení dvoch gólov. Predtým sa hovorilo o jeho potenciálnom odchode v zime, no zmenil tento zápas tvoj názor neho? Ako bude vyzerať jeho situácia v budúcnosti?

"Nebudem hovoriť o tom, čo sa môže stať v januári. Je to mladý hráč, ktorý naposledy hral mimo klub. K tomu zmena systému nebola pre neho jednoduchá, ale je na ňom vidieť, že sa stáva lepším a môže hrávať ako pivot. Všetko vďaka práci, mení isté veci, ktoré sú potrebné pre hru v strede poľa Barcelony. Je potrebné mu dať čas na to, aby sa naďalej zlepšoval."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Povedal si, že očakávaš defenzívne hrajúcu Osasunu. Nie je to vhodný moment na to, aby sa skúsila hra na štvoricu útočníkov, čiže s Dembélém, Coutinhom, Messim a Griezmannom?

"Nie je až také dôležité, či hráme na dvoch, troch či štyroch útočníkov. Mužstvo si reálne potrebuje vytvárať šance. Barcelona mala v ofenzíve vždy dobrých hráčov, ktorí dokážu rýchlo reagovať aj na inkasovaný gól. Máme možnosti na to, aby sme v priebehu zápasu zahrali ešte ofenzívnejšie ako na jeho začiatku. Myslím si, že mentalita tímu bola vždy pozitívna, hráči chceli po celý čas útočiť."

[Albert Nadal, Diari ARA] Po zápase s Dynamom si povedal, že Mingueza môže zahrať od začiatku aj proti Osasune. Naďalej si za tým stojíš?

"Oscar bude mať určite príležitosť hrať, pretože máme nedostatky v strede obrany. Po celý čas čakáme na to, či proti Osasune bude môcť hrať Sergiño Dest. Všetko sa ukáže zajtra, týka sa to aj Minguezu."

[Xavi Lemus, TV3] Barcelona strelila naposledy gól po rohovom kope a to sa nestáva často. Sústredíte sa na zlepšenie v tejto oblasti, môžeme niečo podobné očakávať aj zajtra?

"Vždy venujeme pozornosť aj štandardným situáciám, ako v obrane, tak aj v útoku. Barcelona mala vždy relatívne nízkych hráčov, preto to nepatrí medzi naše najlepšie stránky. Sústredíme sa na to počas obrannej hry, pretože súperi sú niekedy z tohto pohľadu pre nás nebezpeční. My rohové kopy vykonávame zvyčajne na krátko."

[Achraf Ben Ayad] Chcel by som hovoriť ešte o Diegovi Maradonovi. Aký mal vplyv na teba a futbal? Hral si proti nemu, na sociálnych sieťach si publikoval fotografiu z toho zápasu.

"Hral som proti nemu asi len raz. Ja som hral v Barcelone a on v Sevilli. Spomínam si, že meškal na rozcvičku, ale keď už prišiel, tak som pozeral už len na neho miesto toho, aby som sa sústredil na svoje veci. Pre mňa bol vtedy najlepším hráčom na svete, preto mám veľkú radosť, že som mal to šťastie si proti nemu zahrať. Na ihrisku bolo ešte lepšie vidieť jeho mimoriadne schopnosti, než na tribúne či v televízii. Jeho smrť je bolestivá, jeho rodine prajem veľa síl."

[Bernat Aguilar, Nacional Punt Cat] V akých aspektoch sa mužstvo musí zlepšiť?

"Podľa mňa sa nám hrá najlepšie v zápasoch s vysokou intenzitou a správnym rytmom. Niekedy sa však prihodia také momenty, že nám niečo chýba. Mužstvo potrebuje túto intenzitu. V zápase s Dynamom Kyjev sa nám bránilo dobre, ale vďaka tejto intenzite sa nám darilo prekonať ich obranu. Ak je rytmus hry vysoký od začiatku, súper má vtedy problémy."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Čo konkrétne je Sergiñovi Destovi, ako vážny je tento problém? Môže byť pre neho riskantné, ak zajtra nastúpi?

"Nie je to vážny problém, pretože dnes trénoval normálne, ale po zápase s Dynamom bol veľmi unavený. Mal istý diskomfort v nohe, ale nie je to nič vážne. V každom prípade sa zajtra rozhodneme, nechceme riskovať, pretože na tejto pozícii máme problémy. Ak sa bude cítiť dobre, tak zahrá, ale ak budeme mať pochybnosti, tak si sadne na lavičku."

zdroj: barcaTV marca.com
foto: facebook

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.