Joan Laporta, kandidát na prezidenta FC Barcelona, poskytol rozhovor pre Cadena COPE, v ktorom sa vyjadril k situácii Lea Messiho, možnosti zlepšenia klubových financií či iným otázkam súvisiacich s Blaugranas.

Si schopný presvedčiť Messiho, aby zostal v klube?

"Som mu vďačný ako culé a prezident za všetko, čo urobil pre Barcelonu. Vie, že by som chcel, aby počkal do zvolenia nového prezidenta a vypočul si ponuku Barcelony. Musíme byť vo vnútri klubu, aby sme zistili, či mu Barcelona môže zaplatiť 100 miliónov eur ročne a či máme ako klub možnosť konkurovať iným ponukám. Ak mu predstavím ponuku, predstavujem si, že v ňu uverí. Neviem však, či si ju vypočuje. Predĺženie kontraktu nie je len otázkou peňazí, tie s Messim nepohnú, miluje Barcelonu. Ide mu o to, aby mal konkurencieschopné mužstvo, s ktorým môže vyhrávať. Viem, že je ranený, pretože ho podviedli. Hovorili mu o veciach, ktoré nezrealizovali a to negatívne ovplyvnilo osobu, ktorá dávala zo seba všetko pre klub po toľké roky. Pre neho je dôležité to, aby sa mohol vrátiť k vyhrávaniu v tom čase, ktorý mu v kariére zostáva. Neznášal pozerať sa na to, ako iné mužstvá vyhrávajú v Lige Majstrov, keď ju chce sám vyhrať."

Ako by si zhodnotil slová Neymara o hre s Messim?

"Je to normálne v prípade dvoch spoluhráčov ako oni, ktorí spolu vychádzajú dobre. Hovorím fanúšikom, aby boli pokojní. Ďalším z faktorov je mať šatňu, do ktorej sa vráti radosť. Najlepší tím potrebuje tímového ducha a odhodlanie. V Barcelone dnes existuje, ale z dôvodu série okolností, ku ktorých došlo a ktoré viedli k chúlostivej situácii, hráči musia opäť nájsť motiváciu a cítiť tú radosť, aby sa stali silní a dosiahli všetko."

Podpísal by si Neymara?

"V tejto chvíli nebudem predstavovať ani hráčov, ani riaditeľov, len členov mojej kandidatúry a program. Tieto voľby vyžadujú prísnosť a rozvahu a nie hovoriť o tom, koho kúpime. Nechcem destabilizovať klub, len vyhrať voľby, ujať sa úradu a začať prijímať rozhodnutia."

Vzťahy s Realom Madrid a Florentinom Pérezom

"Som barcelonista a nie antimadridista. Chcem, aby sme my vyhrali v Lige Majstrov, pretože s najlepším hráčom na svete sme ju mali vyhrať už skôr. Cieľom je vrátiť sa k tak peknej histórii úspechov, ktoré sme zažili v Lige Majstrov. Florentino mi nevolal. Je rozumné počkať si na vyzbieranie podpisov. Máme dobré vzťahy so všetkými ľuďmi z futbalového prostredia, s ktorými som sa stretol počas svojho času, dokonca aj s ľuďmi, s ktorými som mal osobné spory."

Kto je väčším zástancom nezávislosti - ty alebo Font?

"Na túto tému som s ním ešte nehovoril a neviem ako odpovedať. Nemám v úmysle v tejto veci súperiť so žiadnym iným kandidátom. Aspoň počas môjho prezidentovania sme v Barcelone nemali vo zvyku robiť stranícku politiku. Do mojej Barcelony zapadnú všetci. V tak silnom klube možno podporovať obranu katalánskeho jazyka a kultúry a zároveň sa usilovať o integráciu miliónov ľudí, ktorí uvažujú inak."

Čo si myslíš o VAR?

"Nepáči sa mi, futbal prichádza o spontánnosť. Musím priznať, že zavedená technológia je zárukou zabezpečenia dobrého rozhodovania, ale neverím jej úplne, pretože boli chvíle, keď bolo vidieť zjavné zvýhodňovanie."

Budeš počítať aj s Xavim?

"Na to sa spýtajte Xaviho a Fonta, neviem akú majú dohodu. Chcel by som to vedieť. Budem mať vlastný športový projekt, Xaviho poznám, sme kamaráti, ale na túto tému sme spolu nehovorili. V deň, keď budem vedieť, že je voľný, nebudem mať problém, aby som sa s ním porozprával."

Podpísal by si Sergia Ramosa, ak by ťa o to požiadal?

"Nebudem hovoriť o hráčoch. Nie je to vhodný moment. Najprv by som sa pozrel na to, čo máme v cantere, pozrite si Minguezu, ktorý hrá dobre. Musíme sa pozrieť na to, čo máme doma."

Návrat reklamy UNICEF

"Nevylučujem, že sa to môže stať, ale dôjde k tomu až vtedy, keď odvrátime súčasnú finančnú situáciu."

Projekt Superligy

"Neviem, ako bude táto súťaž zorganizovaná, ale peniaze nie sú všetko, pretože nemôžete rozbiť istoty futbalu. Existujú aj iné riešenia, ako klubový superšampionát, alternatíva pre reprezentácie. Museli by ma veľmi presvedčiť."

Finančné problémy

"Barcelona nikdy nepatrila medzi kluby, ktoré predávajú, ale možno by sme sa mali viac venovať tejto časti biznisu. Historicky sme to nedokázali robiť a je to zaujímavé. Máme tiež Barça Corporate a múzeum. Existujú ponuky na odkúpenie tohto podnikania. Aj Espai Barça môže ponúknuť značné zisky. Je potrebné všetko zvážiť a rázne vstúpiť do digitálneho sveta. Klub je vo veľmi podobnej finančnej situácii ako pred mojim príchodom v roku 2003, no vtedy sme to dokázali zmeniť. Je to jeden z dôvodov, ktoré ma povzbudili kandidovať. Rozdiel je v tom, že škála je teraz väčšia. Vďaka podrobnému plánu budeme schopní odvrátiť túto situáciu. Zahŕňa racionalitu a reštrukturalizáciu všetkého. Veľmi dôležité bude to, čo budeme schopní dohodnúť s hráčmi, ale existujú zmluvy, ktoré musia byť dodržané. Nechcem, aby sa kvôli zlému hospodáreniu a covidu prestalo platiť hráčom."

Rozmaznával si hráčov počas prezidentovania?

"Hráči si zaslúžili všetko, čo som im dal. Neprestávali vyhrávať. Bolo to najlepšie obdobie Barcelony a konal som podľa toho, čo dávali klubu, čo bolo uvedené v sponzoringu. V roku 2009 sme odohrali perfektnú sezónu. Nerozmaznával som ich, ale správal som sa k nim dobre, ako si zaslúžili."

Jorge Mendes

"Patrí medzi najlepších agentov na svete, ako klientov má najlepších hráčov a veľmi dobre s ním vychádzam, podobne s Minom Raiolom. Jorge začínal s nami, pretože povedal, že nám privedie Márqueza za smiešne peniaze."

zdroj: Cadena COPE
foto: facebook

Diskusia

1 komentár
2020-12-04 19:54:21
Takže čisto teoreticky stačí vyhrať LM, aby sme presvedčili Messiho k predĺženiu. Aké jednoduché ?