Denník La Vanguardia publikoval článok, v ktorom sa venuje dnešnému zápasu Barcelony s Realom Sociedad. Denník tvrdí, že veľmi veľa závisí od toho ako si Blaugranas poradia s presingom Txuri-Urdin a prihrávkami súpera do voľného priestoru a zároveň ako efektívne budú vedieť vytvárať tlak na záložníkov hostí.

Dostať sa cez vysoký presing

Barcelona si dnes zahrá proti mužstvu, ktoré v La Lige predvádza najlepší vysoký presing. V Reale Sociedad totiž trojici ofenzívnych hráčov v presingu pomáhajú aj krajní obrancovia, aby si dokázali vytvoriť situácie jeden na jedného na polovici súpera. Počas presingu bude veľmi dôležité, aby všetci defenzívni hráči Blaugranas prijímali správne rozhodnutia a zároveň je kľúčová vysoká mobilita hráčov počas zakladania akcií, aby si mužstvo dokázalo vytvárať situácie súvisiace s uvoľnením hráča. Pôjde o náročný test pre dvojicu stopérov, zrejme v zložení Araujo-Lenglet a taktiež pre dvojicu defenzívnych záložníkov.

Bitka o voľný priestor

Ako Barcelona, tak aj Real Sociedad patria medzi mužstvá, ktoré hrajú vysoko resp. na trávnik vybiehajú s týmto zámerom. To znamená, že za chrbtom obrancov nechávajú voľný priestor, ktorý je možné využiť. Súčasný líder La Ligy nemá vysoké držanie lopty - priemer 54,3% na zápas, vďaka čomu je v tabuľke držania lopty na piatom mieste, ale strelil najviac gólov a to až 23 v 13. zápasoch. Je to do veľkej miery preto, lebo dobre využíva voľný priestor. Môže sa neraz stať, že Barcelona aj Real budú mať loptu a zároveň aj voľný priestor na nabehnutie. Ten, kto bude prijímať lepšie rozhodnutia a mať lepšiu presnosť prihrávok či väčšiu vôľu prebiť sa do týchto priestorov, bude mať oveľa väčšiu prevahu.

Pokusy o získanie lopty

Barcelona musí využiť vôľu Realu Sociedad hrať zozadu, aby získala prevahu. Najlepším spôsobom ako to dosiahnuť, bude umožniť hráčom súpera hrať a donútiť ich potiahnuť akcie cez stred (cez Zubimendiho, Merina či Gueveru). Všetci vymenovaní sú veľmi dobrí hráči, ale majú isté limity, pokiaľ ide o otáčanie sa s loptou na nohe. Ak Barcelona na týchto hráčov vhodne zaútočí, je možné, že sa jej podarí získať loptu a neskôr sa dostane medzi stopérov, ktorí sú v takýchto situáciách od seba ďaleko.

Portu nabiehajúci po krídle alebo stredom

Jednou z najvýraznejších vlastností Realu Sociedad je hrať priamočiaro, keď má loptu. Mužstvo neustále skúša zahrávať priame prihrávky zo stredu na krídla. Najmä po pravej strane v prípade Portu, ktorý sa neustále pohybuje v tomto priestore. Vlastne pravá strana je dôležitejšia, keď má Real loptu vo svojej moci a po tejto strane smeruje až 39% akcií.

Zubimendi a Isak

Tréner Realu Sociedad na tlačovej konferencii potvrdil, že dnes proti Barcelone nenastúpi Silva ani Oyarzabal. Barcelona sa tak musí sústrediť predovšetkým na dvoch hráčov: Zubimendiho a Isaka. Prvý z menovaných je pozitívnym prekvapením tohto ročníka La Ligy. 21-ročný mladík prekvapil nielen fantastickou a rýchlou adaptáciou, ale aj tým, že pre trénera Realu Sociedad je takmer stálym členom základnej zostavy. Zubimendi je defenzívny záložník, ktorý dokáže zabezpečiť rovnováhu pri pozičnej hre či hre s loptou. Okrem toho má najpresnejšie prihrávky v tíme - 89,9%. Zároveň je hráčom, ktorý pravidelne rozohráva loptu, keď Real začína útočiť a krajní obrancovia nabiehajú vysoko. Ďalším hráčom, ktorého Barcelona musí pokryť, je Isak, útočník na vysokej úrovni, ktorí dokáže perfektne využívať situácie, keď má čo i len trochu priestoru a to sa na Camp Nou môže stať. V tejto sezóne síce stelil 2 góly a na jeden prihral, čo je v porovnaní s uplynulou sezónou horšie, ale v zápase vystrelí na bránku súpera v priemere 2,1-krát. Isak je vynikajúci útočník.

zdroj: La Vanguardia
foto: facebook

Diskusia

4 komentáre
2020-12-16 14:55:13
Neviem prečo, ale ja mám taký pocit, že dneska to bude pekná hra, že nebude hrať Lenglet, že v pohode vyhráme. Ale to sú asi iba moje sny. :D
2020-12-16 15:23:11
So Socieadom to bolo na Anoete vždy neskutočne ťažké. Teraz to bude 10 násobne horšie, a to hráme doma. Som zvedavý, ako si poradíme s vysokým pressingom. Busquets by mal byť v tomto zápase na lavičke, tam treba rýchlu zálohu ale ani Pjanič nie je žiadna výhra. Záloha De Jong- Puig poprípade Aleňa keď Koeman chce stále hrať na 2 záložníkov.