Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom s Valenciou. Holanďan sa vyjadril napríklad k dobrej forme Frenkieho de Jonga, čoraz lepšej spolupráci Messiho s Pedrim a o svojom dobrodružstve, ktoré prežil na Estadio Mestalla.

[Marc Brau, Barça TV] Čo je potrebné na to, aby ste vyhrali nad Valenciou?

"V každom zápase sme závislí sami na sebe. Musíme byť koncentrovaní a ukázať energiu. Nemôžeme zabudnúť na to, že Valencia je silné mužstvo, ktoré prehralo len jeden z posledných šiestich zápasov a vyhralo okrem iného nad Realom Madrid. Musíme dobre naskočiť do zápasu, vytvárať si situácie, to je najdôležitejšie."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako hodnotíš spoluprácu Messiho s Pedrim?

"Pre trénera je najdôležitejšie to, aby mal zdravých všetkých hráčov. V útoku máme hráčov rôznych kvalít. S Leom Messim môžeme vytvoriť viac situácií, ale viacero hráčov môže hrať na rôznych postoch. Je to dôležité, pretože v súčasnosti sa veľa hovorí o herných systémoch, ale menej o slobode pre hráčov na trávniku a vďaka tomu môžeme našim súperom skomplikovať život."

[Marta Ramón, RAC1] Našiel si spôsob na správne rozostavenie pre De Jonga a Pedriho?

"Vždy analyzujeme hru nášho súpera. Som zástancom toho, aby sa prehusťoval stred poľa prostredníctvom defenzívnych a ofenzívnych hráčov. Vďaka schopnostiam mojich hráčov, ktorí sú všestranní, naša hra sa môže meniť v závislosti od okolností. V týchto aspektoch sme sa v poslednej dobe zlepšovali."

[Joan Tejedo, Cadena SER] Chcel by som sa opýtať na atmosféru v tíme. Všimol si si rozdiel v správaní hráčov? Bol viditeľný počas posledného zápasu, takisto sa konala vianočná večera. Súvisí dobrý výkon v zápase s Realom Sociedad práve s tým?

"Atmosféra bola vždy dobrá, aj napriek prehraným zápasom. Samozrejme, že ľahšie je tešiť sa po víťazstvách v dobrom štýle ako v poslednom prípade. Ale v tom zápase bolo dôležité, ako sme dokázali hrať bez lopty a taktiež od postoja súpera. Je ťažké hrať presing proti tímom, ktoré neradi držia loptu a hrajú a brejky. Z tohto dôvodu bol Real Sociedad dobrým súperom. Samozrejme, že takú hru a nasadenie musíme ukázať v každom zápase, ale ako som povedal, často to závisí od toho, proti komu hráme. Teraz hráme doma tretí zápas po sebe, vyhrali sme dva predchádzajúce. Dúfam, že zajtra sa nám podarí získať 3 body."

[Helena Condis, Cadena COPE] Valencia je jeden z klubov, ktoré si v minulosti trénoval. Nebolo to pre teba najjednoduchšie obdobie. Niekoľko tvojich zverencov, ako Albelda a Cañizares, v súčasnosti pracujú ako komentátori a zajtra budú komentovať zápas. Ako si spomínaš na to dobrodružstvo?

"Všetci vedia, že môj pobyt vo Valencii nebol ako za sna. Také veci sa stávajú, niekedy sa prijímajú isté rozhodnutia, ktoré sa neskôr ukážu ako chybné. Ale to obdobie som ukončil aspoň víťazstvom v Copa del Rey. Treba si uvedomiť, že Valencia nie je klub, ktorý sa trénuje ľahko, zmeny na poste trénera sú tam časté. Niekedy chýba trpezlivosť."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prvý polčas proti Realu Sociedad bol brilantný a druhý polčas vykazoval známky únavy. Sú podľa teba hráči, ktorí zahrali v tom zápase, oddýchnutí a môžu v zajtrajšom zápase ukázať tú istú intenzitu alebo v zostave uvidíme nejakú rotáciu?

"Zdá sa mi, že problémom bolo len jednogólové vedenie do polčasu. Po tak dobrom výkone sme mali mať aspoň o jeden strelený gól na viac. Druhý polčas by vyzeral úplne inak. Zajtra uvidíme, či hrať budú pripravení tí istí hráči, pretože potrebujeme intenzitu a nasadenie, aby sme tento zápas vyhrali."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Clement Lenglet v poslednom zápase oddychoval a Mingueza odohral veľmi dobrý zápas. Dostane Španiel zajtra ďalšiu šancu alebo sa do základu vráti Francúz?

"Na túto otázku neodpoviem, pretože najprv sa musím porozprávať s hráčmi a dať im informáciu o tom, kto sa ocitne v základe."

[Xavi Lemus, TV3] Druhým obrancom, ktorý sa v poslednom čase prezentuje v dobrej forme, je Ronald Araujo. Čo si myslíš o jeho hre a čo podľa teba musí ešte zlepšiť, aby sa stal špičkovým stopérom?

"Aj napriek svojmu mladému veku je to silný hráč, ale zároveň aj rýchly. Pre obrancu sú to dôležité vlastnosti. Má zrelý charakter, tvrdo trénuje každý deň. Zlepšiť by mal hru s loptou a jej vyvážanie, ale majme na pamäti, že hovoríme o mladom hráčovi, ktorý už teraz hrá na veľmi dôležitom poste na ihrisku. Má pred sebou veľkú budúcnosť, po celý čas sa chce zlepšovať, počúva naše rady a to je veľmi dôležité."

Chcel by som sa spýtať na kalendár, pretože január bude plný zápasov mimo Camp Nou. Čo si myslíš o tak nabitom kalendári, myslíš si, že to hráčov ubíja?

"Po celý čas si myslím to isté, tento kalendár je šialený. Ak vyhráme semifinále Španielskeho superpohára, tak náš čaká ďalší zápas. Väčšina zápasov mimo Camp Nou sa hrá neskoro večer. Áno, podľa mňa zabíjame hráčov. Hráme veľmi často, domov sa vraciame neskoro v noci a o dva tri dni hráme ďalší zápas. Táto sezóna je výnimočne náročná."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] Bude mať Sergiño Dest počas tohto maratónu zápasov šancu na odpočinok, keďže Sergi Roberto je zranený.

"Na každej pozícii by som chcel mať minimálne dvoch hodnotných hráčov a na krajoch obrany máme isté nedostatky. Máme dostupných Desta, Firpa a Albu a v prípade potreby tam vie zahrať Oscar Mingueza. Bude to závisieť od toho ako sa budú cítiť jednotliví hráči, porozprávame sa s nimi ohľadom únavy, máme správy od lekárov. Preto ak nejaký hráč bude v dobrej dispozícii, tak bude hrať, ale nebudeme riskovať zdravie žiadneho z nich."

[Sport] Okrem systému hry je dôležitá aj spolupráca hráčov na trávniku. Videli sme ako dobré si rozumeli Messi so Suarezom, teraz miesto Uruguajčana zaujal Pedri. Prečo táto dvojica tak dobre funguje?

"Myslím si, že dobrí hráči vedia hrať s každým. Nie je dôležité, s kým hrajú. Ide o schopnosti konkrétnych hráčov."

[Juan Bautista Martínez, La Vaunguardia] Čo Frenkie de Jong zlepšil, keď jeho hra v posledných dvoch zápasoch bola výrazne lepšia?

"V poslednej dobe má vo svojej hre viac slobody, môže hrať vyššie a zohráva dôležitejšiu úlohu v ofenzívnych akciách. Prevzal na seba viacero povinností. Páči sa mi jeho hra a súčasná forma."

Chcel by si, aby Riqui Puig bol podobne angažovaný ako Ronald Araujo?

"Chcem hráčov, ktorí tvrdo trénujú a využívajú každú príležitosť. Nezáleží mi len na kvalite a technike, sú aj iné dôležité aspekty. Niektorým to chýba, možno by sa mali na tréningoch viac snažiť."

Znepokojuje ťa v poslednom čase Philippe Coutinho?

"Jeho hra sa mi páči, v posledných týždňoch možno znížil obrátky kvôli zdravotným problémom, ale bezpochyby má dostatok skúseností na to, aby sa vrátil do optimálnej formy."

Čo chýba Miralemovi Pjanićovi, aby dostal viac minút na trávniku?

"V strede poľa máme veľkú konkurenciu. Naposledy som poslal Aleñu pred Pjanićom, pretože je ľavák a niekoho takého som potreboval. Práve hráč musí trénerovi ukázať, že sa mýli."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

14 komentáre
Marco01 Premium
2020-12-18 19:01:43
Hmmmm tazko problemom Puiga je, ze slabo trenuje ? ...tomu sa mi ani nechce verit, lebo vzdy ked v zapase dostane sancu tak dava do vsetkeho 1000 %
2020-12-18 19:08:50
no neviem čo si myslieť :/