Ronald Koeman sa v zápase s Realom Valladolid odhodlal na zmenu rozostavenia. Holandský tréner sa rozhodol poslať do hry trojicu stopérov, vďaka čomu mali Jordi Alba a Sergiño Dest viac slobody.

Koeman týmto ťahom sledoval vyváženie mužstva a pokus využiť potenciál krajných obrancov. Zatiaľ čo Jordi Alba sa neustále zapájal do ofenzívnych akcií, Dest bol opatrnejší, pretože na svojej strane nemá prirodzeného krídelníka a tak za celú pravú stranu zodpovedal sám. V zápase s Valenciou zaznamenal Dest len polovicu kontaktov s loptou v porovnaní s Albom. Ale v konfrontácii s Realom Valladolid mali obaja krajní obrancovia približne rovnakú účasť na hre (63:60 dotykov v loptou v prospech Albu). Nasadenie dodatočného stopéra znamenalo, že obaja krajní obrancovia mohli hrať vyššie a sústrediť sa na ofenzívu, keďže obrana bola lepšie zabezpečená.

Zmenu bolo vidieť najmä na hre Desta, ktorý až 48 z 60 dotykov s loptou zaznamenal na polovici súpera, z čoho až 20 dotykov prišlo v blízkosti súperovej šestnástky. 20-ročný obranca okrem toho ukázal 5 kľúčových prihrávok a do štatistík si pripísal asistenciu na Braithwaiteov gól. Dest zaujal efektivitou svojich prihrávok (37/38) a jeho neustála prítomnosť na krídle uľahčila spoluhráčom výstavbu akcií. Ako informuje Mundo Deportivo, práve on zaznamenal najviac centrov (6) a k tomu pre mužstvo získal 6 lôpt. Tentoraz Dest zatienil Albu, hoci aj ten odohral veľmi dobrý zápas. Zaznamenal 2 kľúčové prihrávky, mal 88% presnosť prihrávok (42/48) a k tomu pripojil 7 získaných lôpt.

V každom prípade si budeme musieť počkať, či túto zmenu taktiky si zo strany Barcelony vynútila aktuálna situácia, alebo budeme systém s päticou obrancov sledovať v budúcnosť častejšie. Koeman to však vzhľadom na situáciu v kádri nemá jednoduché, najmä v kontexte krajov defenzívy. Sergiño Dest v súčasnosti nemá žiadneho náhradníka, hoci na tejto pozícii v prípade núdze môže zahrať Oscar Mingueza. Dest však hral v základnej zostave v deviatich zápasoch a tie sa hrajú každé 3-4 dni. Američan tempu kalendára zatiaľ stíha, ale určite bude potrebovať oddych. Jordi Alba na druhej strane odohral od úvodných minút 8 zápasov, nakoľko Junior Firpo si doposiaľ nezískal dôveru holandského trénera. Firpo však bude mať príležitosť zahrať si v zápase s Eibarom, ktorý je na programe už po Vianociach, pretože Alba má na konte 5 žltých kariet a v jednom ligovom súboji si musí nútene oddýchnuť.

zdroj: mundodeportivo.es sofascore sport.es
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2020-12-24 12:23:12
Dest je spolu s Pedrim najlepšia kúpa leta a to nás ani jeden z nich nemusel stáť balík. Momentálne by sme sa mali uberať skôr touto cestou a aj keď nejaká kúpa nevyjde ako možno Trincao, tak sa ľahšie predajú ako tie naše 100+ M nákupy. Je oveľa reálnejšie, že niekto kúpi od nás Trincaa za 30 M ako Griezmanna a Coutinha za 100 + M, tam už bohužiaľ budeme musieť ísť s cenou riadne dole, aby sme ich predali.