Všetko poukazuje na to, že voľby prezidenta FC Barcelona sa napokon nebudú konať 24. januára kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii v Katalánsku. K tejto téme sa vyjadril aj Jordi Cardoner, bývalý viceprezident Barcelony, v rozhovore pre katalánsky denník Sport.

Si zástancom preloženia dátumu volieb?

"Áno, určite. Prežívame mimoriadnu situáciu. Keby sme boli vo vojnovom stave, aj vtedy by sa diskutovalo o preložení? Myslím si, že ak sa voľby nepreložia, pôjde o neúctu a riskovanie zdravia našich socios a socias."

Chápeš, že môže existovať odpor voči preloženiu?

"Nemyslím si, že v súčasnej situácii by sa našiel čo i len jeden kandidát, ktorý by v tejto chvíli nepochopil, že prioritou je preloženie volieb. Som presvedčený, že v tejto otázke panuje zhoda."

Od koho závisí preloženie?

"Výlučne od vlády Generalitat. Štatút niečo také v súvislosti s pandémiou nemohol predpokladať, čo je pochopiteľné. Som presvedčený, že katalánska vláda rozhodne o preložení volieb."

Cardoner už pred pád dňami poukázal na potrebu preloženia volieb po tom, čo do platnosti vstúpili ďalšie obmedzenia. Generalitat totiž rozhodol o obmedzení pohybu osôb v Katalánsku, čo komplikuje zber podpisov v prípade kandidátov: "Odloženie procesu volieb je naliehavé. Lehota na zber podpisov by sa mala posunúť o 10 dní v súlade s opatreniami stanovenými vládou a potom by sa malo zvážiť preloženie termínu volieb na 7. februára. To by zabezpečilo bezpečnosť našim socios a väčšiu účasť na voľbách. Medzi socios máme aj vekovú skupinu, ktorej sa vzhľadom na pandémiu odporúča, aby sa volieb nezúčastnila. S hlasovaním 24. januára sa zbytočne riskuje, najdôležitejšie je zdravie a bezpečnosť našich socios," uviedol Cardoner.

zdroj: sport.es mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.