Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii tentokrát pred výjazdovým zápasom v Granade. Stretnutie je na programe už zajtra od 18:30.

Vyhrali ste 3 zápasy v rade na ihriskách súperov. Môžete pokračovať v tejto sérii proti lepšiemu mužstvu, teda Granade, ktorá v tejto sezóne prehrala doma len jeden zápas?

"Je to už iný zápas. Nemôžeme sa spoliehať na výsledok, ktorý sme dosiahli v inom zápase, pretože je to iný súper, iný štadión. Vieme, že ak nezahráme na našej najvyššej úrovni, ako s loptou, tak aj bez nej, každý súper nám môže skomplikovať hru. Ide o to, aby sme boli pokojní a hrali dobre, je to otázka koncentrácie a dobrej hry s loptou aj bez nej. Veľmi dôležité bude, aby sme na ihrisku ukázali osobnosť."

Čo je pre mužstvo najdôležitejšie - pokračovať v tom, aby zanechalo dobrý dojem ako zo zápasov v Huescou a Athletic alebo sa v Španielskom superpohári pokúsiť získať titul?

"Myslím si, že najlepšie je ísť zápas za zápasom. V súčasnej situácii nemôžeme myslieť na Superpohár, keďže hráme zajtra. Naša situácia v La Lige od nás vyžaduje, aby sme hrali čo najlepšie s cieľom poraziť Granadu. Uvidíme po zajtrajšom zápase. Snažíme sa pripraviť čo najlepšie na každý zápas."

Hovoril si o tom, že situácia v La Lige je ťažká. Bude víťazstvo v zajtrajšom zápase dôležitým krokom k tomu, aby ste svojim súperom ukázali, že stále bojujete o titul?

"Vedeli sme, že to bude náročný týždeň s trojicou zápasov na výjazde. Najmä preto, že pred zápasom s Realom Valladolid sme na výjazdoch stratili množstvo bodov, takže si to musíme vynahradiť. Výhru budem považovať za znamenie, v prvom rade pre nás, ale aj pre ostatné tímy, že to stále môžeme dokázať. Sme však v situácii, kedy nemôžeme prehrať. Je to veľký tlak na hráčov a na mužstvo, hoci v normálnej situácii ak je pred vami 20 zápasov, tak jeden môžete prehrať. Vzhľadom na doterajšie výsledky si však nemôžeme dovoliť zakopnúť."

Myslíš si, že Pedri je už pripravený hrať na EURO?

"Nie je to moje rozhodnutie. V tomto momente o ňom môžeme povedať množstvo pozitívnych vecí vzhľadom na jeho doterajšie výkony. Myslím si, že nikto neočakával, že chlapec v jeho veku bude hrať takmer vo všetkých zápasoch. Myslím si, že si to zaslúži, pretože aj napriek jeho mladého veku vyzerá, ako keby hral v klube mnoho rokov. Ale ako každý hráč, najmä mladý, má svoje vzlety a pády. Musíme si počkať na jeho rozvoj, ale vôbec nepochybujem o tom, že sa bude aj naďalej zlepšovať a ukazovať svoju úroveň. Svoju úroveň musí potvrdzovať po dlhý čas, ale nie je potrebné sa priveľmi ponáhľať."

Prekvapilo ťa víťazstvo Cornellà nad Atléticom v Copa del Rey? Páči sa ti nový formát súťaže?

"Na jednej strane nie som prekvapený, pretože takéto súperenie je vždy vo všetkých krajinách. Prihodia sa aj neočakávané výsledky a s mužstvami zo Segunda B môžu prehrať aj tak silné kluby z Primera División ako Atlético. Tieto zápasy môžu byť komplikované z mnohých dôvodov. Cornellà si výhru nad Atléticom zaslúžila, pritom Atlético hralo v silnej zostave. Chcem tým povedať, že ak nemáte svoje deň a hráte proti klubu z nižšej súťaže a je veľmi motivovaný a angažovaný, tak môžete mať problém. Pre nás je to signál, že sa musíme mať na pozore. Pôjde o pekný zápas, pretože nemusíme cestovať, ale musíme sa prispôsobiť, pretože ihrisko má umelý povrch. Máme reporty z Barcelony B, ktorá tam nedávno hrala zápas. Uvidíme, v akej forme nás tento zápas zastihne. Najprv máme iné zápasy, na ktoré sa musíme maximálne sústrediť."

Zajtra vzhľadom na karty nemôže nastúpiť Lenglet. Aké šance hrať má Umtiti, ktorý v poslednom čase nehral veľa?

"Umtiti bol mimo futbal dlhší čas. Zotavil sa zo svojich problémov, ale potrebuje čas, aby sa vrátil na svoju úroveň. Máme dvoch stopérov, ktorí môžu nahradiť Lengleta - Minguezu a Umtitiho, budeme sa musieť rozhodnúť. Urobíme to po dnešnom tréningu."

Ilaix Moriba hrá v Barcelone B, ale v poslednom čase trénuje s prvým tímom. Môže byť povolaný na zajtrajší zápas? Čo si o ňom myslíš?

"Aleñá odišiel na hosťovanie do Getafe, takže nám chýba hráč. Ilaix bol s nami v predsezóne, hrá v Barcelone B, niekedy trénuje s prvým tímom, takže existuje možnosť, že bude povolaný."

V poslednom zápase s Athletic sme videli dobrú úroveň tvojho tímu, podobne ako v zápasoch s Juventusom čo Realom Valladolid, no rozostavenie bolo iné. Bol to z futbalového hľadiska najlepší zápas Barcelony v tejto sezóne?

"To nezávisí od rozostavenia. Boli to predovšetkým zápasy, v ktorých sme mali dobrú intenzitu, cirkuláciu lopty, v strede poľa sme dokázali nájsť hráčov vysokej kvality, naše útoky mali potrebnú hĺbku a predovšetkým sme boli veľmi koncentrovaní od samotného začiatku. V zápase s Juventusom sme podľa mňa hrali dobre, pritom sme hrali proti skvelému mužstvu. Aj v konfrontácii v Bilbaom po zlom štarte, keď sme inkasovali gól, ktorý sme inkasovať nemali, ale zvyšok zápasu sa mi páčil, pretože sme dominovali, mali sme dobrú intenzitu a vytvárali sme si šance. Je ťažké hovoriť o kompletnom zápase, pretože stále je čo zlepšovať, ale v týchto zápasoch sme boli z futbalového hľadiska na vysokej úrovni."

Naposledy si hovoril o zozname hráčov, ktorí môžu odísť. Hovoril si s nimi osobne?

"Pokiaľ ide o hráčov, na ktorých som myslel, bude pre nich lepšie, aby si našli klub, aby mali minúty v pre nich komplikovanej situácii, povedali sme im to, predovšetkým prostredníctvom Ramona Planesa, pretože ja sa sústredím skôr na zápasy a tréningy. Ak majú zmluvy, vždy je to rozhodnutie samotného hráča. Nebudem hovoriť mená, ale myslím si, že pre niektorých je vzhľadom na ich vek a potrebu hrať najlepšie, ak si pohľadajú možnosti na rozvoj. Mladý hráč musí hrať, nemôže stráviť rok bez toho, aby hrával na najvyššej úrovni, nie je to dobré pre rozvoj hráča."

Dembélé hrá v poslednej dobre čoraz lepšie. Čo sa pre neho v poslednej dobre zmenilo, keďže môžeme vidieť jeho najlepšiu verziu?

"Najdôležitejší je fyzický stav hráča. Ousmane je tu už štvrtú sezónu, ale mal smolu so zraneniami. Vždy je to ťažké, pretože sa musíte opäť vyliečiť, opäť sa zraníte, netrénujete, nehráte. V takejto situácii je ťažké hrať na svojej úrovni. Hráč musí byť v dobrej fyzickej kondícii. Dúfam, že naďalej bude na dobrej fyzickej úrovni, pretože trénuje dobre, je šťastný a verí si. Mám rád takýchto hráčov vzhľadom na ich kvalitu a to, ako útočia. Má iné prednosti ako Leo, Griezmann, Trincão, dokáže hrať jeden na jedného, môže hrať na oboch krídlach. Dúfam, že si udrží svoju úroveň. Predovšetkým však musí byť v dobrej fyzickej forme, aby sa v mnohých zápasoch ukázal v najlepšom svetle."

Trochu si hovoril o možných odchodoch. Ako je pre mužstvo dôležité podpísať ofenzívneho hráča už v zime?

"Z krátkodobého pohľadu je to dôležité na túto sezónu. Chceme zlepšovať mužstvo a naďalej si myslím, že existujú pozície, na ktorých potrebujeme vyššiu konkurenciu a efektivitu. Existujú rôzne dôvody, aby sme sa pokúsili niekoho podpísať. Taký je môj názor, ale chápem situáciu v klube. Ak to nebude možné, bude to ťažké, budeme hrať s rovnakou intenzitou a úmyslami a počkáme do konca sezóny."

Messi vyzeral na San Mamés šťastnejšie, než na začiatku sezóny.

"Messi má víťaznú mentalitu a je hráčom, ktorý veľmi rád hrá aj trénuje. V tomto sme rovnakí, nie som spokojný, ak prehrávam. Myslím si, že víťazi majú istý výraz, keď nie sú spokojní s individuálnymi výkonmi, výsledkami mužstva či osobnou situáciou, na ktorú môže mať vplyv mnoho vecí. Opakujem, Leo dáva zo seba pre mužstvo maximum od prvého dňa. Veľmi nám pomohol pri výhre v poslednom zápase. Samozrejme dúfam, že to tak bude aj naďalej, ale nie je normálne, aby v každom zápase strelil tri góly vzhľadom na súpera, bránenie či brankárov. Vplyv na to môže mať množstvo vecí."

Na to, aby ste bojovali o titul, musíte sa spoliehať na stratu bodov v prípade Realu a Atlética.

"Situácia je veľmi ťažká, pretože Atlético je veľmi silné, neinkasuje veľa gólov a vyhráva zápasy. Sme v situácii, v ktorej nemôžeme strácať veľa bodov, takže je to ťažké, ale musíme byť realisti. Ak budeme mať o jeden zápas menej a štyri body straty, budem v titul veriť."

Ak dáme stranou Pedriho výkon či to, že Frenkie hrá vyššie, môžeš nám vysvetliť zmenu hry celého tímu?

"Je to otázka kvality týchto hráčov. Je pravda, že s Frenkiem sme hovorili o jeho prednostiach a o tom, kde ho potrebujeme. Viem, že je hráčom, ktorý nám môže veľmi pomôcť vo výstavbe akcií zozadu, ale potrebujeme aj hráčov, ktorí môžu nabehnúť do pokutového územia súpera. Z tohto pohľadu sa zlepšil. Berie na seba väčšiu zodpovednosť. Zo všetkých sa snažíme dostať maximum. Pedri hral na rôznych pozíciách, napríklad s Juventusom na krídle, ale s veľkou slobodou pohybu, mohol zbiehať do stredu a hľadať hru. Myslím si, že takí hráči ako Pedri, De Jong, Messi a Griezmann potrebujú vo svojom pohybe slobodu. Bez ohľadu na rozostavenie, ide o pohyb tam, kde je voľný priestor na ihrisku. Strieľanie gólov závisí aj od záložníkov, pretože to nemá na starosti len jeden hráč či útočník. Potrebujeme aj záložníkov, ktorí strelia 8-10 gólov za sezónu."

Obávaš sa, že voľby budú vzhľadom na covid preložené a nebudete môcť mužstvo posilniť?

"Najlepšie je mať prezidenta čo najrýchlejšie. Dalo by nám to viac času na rozhovory a prijatie rozhodnutia. Chápem však, aká je epidemiologická situácia a ak sa voľby vzhľadom na covid nebudú môcť konať, bude to ťažké. Ale najdôležitejšie je zdravie."

Od začiatku sezóny si testoval rôznych hráčov a rozostavenia. Máš teraz čo sa týka najlepšej zostavy a rozostavenia jasnejšie?

"Áno, je to pre mňa trochu jasnejšie. Je normálne, že ak ste novým trénerom, musíte vidieť schopnosti hráčov, ich charakter. Máte isté rozostavenie, ale to nie je tá najdôležitejšia vec. Závisí to od slobody hráča. Ak záložník hrá trochu vyššie, to neznamená, že hráme v inom rozostavení. Je pravda, že krok po kroku vieme, čo je pre mužstvo najlepšie. Viem, že môžeme byť lepší, ale potrebujeme väčšiu konkurenciu, to je pravda."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2021-01-08 20:35:08
neverím že nikto z novinárov sa ho nespýta na Sergia..a prečo je uprednosťnovaný pred Pjaničom/Puigom atd
kluc Premium
2021-01-08 20:51:18
Tunno čítaš o rozostavení? :)