Joan Laporta predstavil svoj finančný projekt, ktorý má za cieľ výrazne zlepšenie ekonomickej situácie FC Barcelona. Kandidát na prezidenta je otvorený návrhu na vytvorenie Superligy a predaju časti akcií Barça Corporate, ak ponuky budú výhodné. Laportov tím zároveň vysvetlil, aké chyby urobilo predchádzajúce vedenie a aké príchody môže klub očakávať v najbližších sezónach.

Laporta dnes predstavil svoj finančný projekt, vďaka ktorému dúfa, že zvráti zlú ekonomickú situáciu FC Barcelona. Na podujatí bol prítomný aj člen možného vedenia, Jaume Giró, bývalý výkonný riaditeľ firmy Retail, Alex Barbany a bývalý predseda Asociácie katalánskych ekonómov, Joan Casas.

"Vykonáme audit, aby sme dopodrobna spoznali finančnú situáciu Barcelony: jej dlhy, aktíva. Odhadujeme, že príjmy v tejto sezóne dosiahnu približne 650 miliónov eur, čiže o 15% menej ako predpokladalo predchádzajúce vedenie. Zdá sa, že na druhej strane sa objaví investor, ktorý za 100 miliónov eur prevezme 49% akcií Barça Corporate. Preanalyzujeme všetky ponuky, ale našim cieľom je zabezpečiť, aby Barcelona neprišla o kontrolu nad klubom. Nechceme predávať aktíva zle, myslieť v krátkodobom horizonte. Rozpočet na sezónu 2021/2022 za predpokladu, že fanúšikovia sa vrátia na Camp Nou, dosiahne 65% rozpočtu spred pandémie. Sme optimisti, pretože máme skúsenosti, robili sme to už v minulosti. Podstatné je, aby sme zastabilizovali klub a udržali súčasný systém vlastníctva," povedal Laporta.

Kandidát na prezidenta komentoval aj myšlienku vytvorenia európskej Superligy: "Sme otvorení tomu, aby nám bol tento projekt podrobne vysvetlený, pretože každý dodatočný príjem je milo vítaný. Myslím si však, že taká myšlienka tu bola vždy a nikdy nebola zrealizovaná. Zdá sa, že teraz je tento projekt v pokročilejšej fáze, možno sa spustí... Ak sa tak stane, bude to z dôvodu reakcie zo strany UEFA. Sme presvedčení, že v UEFA, FIFA a ECA musíme opäť získať na význame. Chceme sa aktívne zúčastňovať v zamestnaneckých odboroch. Vieme, že nápad Superligy nepochádza odtiaľ, ale mohli by sme započať diskusiu," povedal.

Joan Casas preanalyzoval finančné výsledky FC Barcelona v sezóne 2019/2020. Konečný príjem bol na úrovni 855 miliónov eur a výdavky boli o 100 miliónov eur vyššie. V súvislosti s tým bola vykázaná strata vo výške 97 miliónov eur. Jaume Giró, ktorý bol v minulosti riaditeľom nadácie La Caixa, vysvetlil, akým spôsobom klub po odchode Neymara zmenil svoj ekonomický a finančný imidž. Poznamenal, že od roku 2017 neustále rástli výdavky na mzdy hráčov až na 500 miliónov eur, čo bolo spôsobené odchodom Brazílčana. Spolupracovník Laportu priznal, že "Barcelona už pravdepodobne nebude tým klubom na svete, ktorý bude hráčom platiť najviac." Pre porovnanie prestavil finančné výsledky Realu a Bayernu, argumentujúc, že za súčasné hospodárske výsledky klubu nenesie vinu len pandémia.

"Televízne práva nezávisia od klubu, ide o 1/3 príjmov. Na dresoch nemáme dokonca ani hlavného sponzora. Stratili sme silu. Barcelona v posledných 10 rokov minula na prestupy 1,682 miliardy eur, z toho až 980 miliónov len v posledných troch rokoch. V našich kanceláriách potrebujeme talent, bez neho nám najlepšie talenty na ihrisku budú k ničomu." argumentoval Giró.

"Musíme zaviesť plán znižovania dlhu do sezóny 2022/2023, aby sme ho znížili pod úroveň 270 miliónov eur. Neskôr je potrebné naplánovať káder z pohľadu športového aj ekonomického. Musíme to robiť z dlhodobého hľadiska, aby hráči nestratili svoju hodnotu. Tretím krokom je vylepšenie rozpočtu, zabezpečenie finančnej likvidity. Potrebujem jednorazovú emisiu akcií pre fanúšikov a paralelnú emisiu na inštitucionálnej úrovni pre investorov. Nechceme však, aby sa zdalo, že Barcelona žobre o peniaze. Socios ako majitelia klubu a fanúšikovia si pomôžu navzájom. Tieto akcie by nevytvorili žiadny vlastnícky vzťah a neovplyvňovali by rozhodnutia týkajúce sa riadenia klubu," vysvetlil.

O nových príležitostiach generovania príjmov porozprával Alex Barnaby: "Značka Barcelony je najsilnejšou vecou, ktorú klub má. Sponzoring sa zmenil. Navrhujeme nový model, vďaka ktorému môžeme opäť získať dôveru sponzorov. Máme výskum, ktorý je optimistický. V priebehu troch rokov by príjmy z tohto titulu mohli narásť až o 50% a ročne priniesť 250 miliónov eur. Musíme tiež zabezpečiť, aby prístup k Barça Academy malo viac krajín. Zároveň musíme rozšíriť škôlky, aby zahŕňali viac športových disciplín," uviedol

"Chceme priblížiť klub k miliónom fanúšikom po celom svete. Digitálny svet je veľmi dôležitý, takže Barcelona musí byť blízko svojich fanúšikov. Vytvoríme Barça Experience Center, v ktorom bude reštaurácia, virtuálne múzeum, obchody a tak ďalej. Náklady predstavujú 5 miliónov eur, ale tie nebude znášať klub. Nemôžeme sa otočiť chrbtom ani e-športu. Určite na neho chceme vsadiť," pokračoval.

Sám Joan Laporta sa opätovne vyjadril aj k možnosti odloženia termínu volieb: "Som optimista a myslím si, že dátum bude potvrdený. Záleží to od Riadiacej komisie, ktorá tento dátum určila. Bude potrebné odsúhlasiť výnimky súvisiace s možnosťou pohybu. Socios spolu s preukazom by sa mali vedieť preukázať, že smerujú do volebnej miestnosti, aby hlasovali. Prijať sa môžu aj iné opatrenia. Myslím si, že je možné zorganizovať 12 hodinové hlasovanie pre 40-45 tisíc osôb. Nie som zástancom toho, aby sa termín predĺžil, ale je možné to urobiť. Bude 10 volebných miestností. Odstup, ventilácia, rúška... Preloženie volieb by bolo podvodom na demokraciu. Generalitat by do toho nemala zasahovať. Socios majú demokratické právo hlasovať. Termín bol už bez tak maximálne oddialený. Barcelona musí rýchlo prijať opatrenia, už nemôže byť bez prezidenta," dodal.

zdroj: sport.es mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2021-01-13 20:18:08
No přeju jim, aby se jim podařilo aspoň něco a nebo většinou z toho splnit.
2021-01-13 20:40:59
"Mame výskum" ?