Sergio Busquets odpovedal na otázky novinárov pred zajtrajším finále Španielskeho superpohára, v ktorom katalánska Barcelona vyzve Athletic Club Bilbao.

Vaše výsledky sú v poslednom čase lepšie. Ste mimoriadne motivovaní v súvislosti s tým, že môžete získať prvú trofej v tejto sezóne?

"Na začiatku by som chcel vyjadriť podporu Sergiovi Lozanovi a zaželať mu rýchle zotavenie odo mňa a od celého mužstva. Prežíva ťažké chvíle, absolvoval už dve operácie. Želáme mu veľa síl a rýchle uzdravenie. Aby som odpovedal na tvoju otázku, áno, sme veľmi spokojní a motivovaní, aby sme získali prvú trofej v tejto sezóne. Začiatok sezóny pre nás nebol jednoduchý, ale myslím si, že mužstvo je čoraz lepšie. Veľmi si veríme a darí sa nám. Dúfam, že zlepšenie výkonu sa prejaví aj v zajtrajšom zápase a vyhráme prvú trofej."

Cítite sa komfortnejšie v rozostavení 4-3-3 alebo s dvojicou pivotov?

"4-3-3 je rozostavenie, ktoré sme v Barcelone používali najčastejšie, najmä v mládežníckych tímoch. Ale nakoniec je dôležitejšie než samotný systém to, ako sa hráč cíti, aká je individuálna úroveň aj tímová. Môžeme využívať rôzne rozostavenia. Cítime sa komfortne a veríme si. Darí sa nám, ale nielen z dôvodu systému, ale aj vďaka iným veciam."

V Barcelone si strávil celý svoj život, dokonale poznáš klub aj prostredie. Voľby boli včera preložené, pred niekoľkými mesiacmi prebehli rokovania o znížení miezd. Myslíš si, že je to najhoršia situácia, odkedy si v klube? Ako mužstvo nesie túto situáciu?

"Možno áno. Udialo sa veľa vecí a myslím si, že je to ťažká situácia, dokonca krajná a pandémia všetko zhoršila. Ako povedal Ter Stegen, všetci by sme chceli, aby sa voľby konali čo najskôr, ale na prvom mieste je zdravie socios. Viac k tomu neviem povedať. Dúfam, že voľby sa budú konať čo najskôr ako sa dá a klub sa krok po kroku dostane z tejto situácie."

Ako hodnotíš explóziu Pedriho formy ako druhý kapitán tímu? Myslíš si, že je pripravený zahrať si v reprezentácii na majstrovstvách Európy?

"Čo sa týka poslednej otázky, myslím si, že je to rozhodnutie trénera. Pedri musí hrávať na úrovni, ktorú demonštroval v poslednej dobe. Je veľmi mladým hráčom a nemali by sme ho zaťažovať zodpovednosťou, len si ho užívať. Musí pracovať krok po kroku a rozvíjať sa, získavať v klube na význame. Myslím si, že pracuje veľmi dobre a má ohromné možnosti pre rozvoj. Ako spoluhráči mu môžeme pomôcť. Je to hráč s brutálnym talentom. Dúfam, že si ho užijeme."

Bola prehra Realu pre vás úľavou, či si myslíte, že v súčasnej forme by to pre vás mohla byť dobrá príležitosť, aby ste v El Clásicu porazili odvekého súpera?

"Predovšetkým sme mysleli na to, aby sme my sami postúpili do finále. Na súperovi nezáleží, pozeráme sa na seba. Nemôžeme znižovať zásluhu Athletic, ktorý si vyslúžil miesto vo finále, pretože odohral skvelý zápas, ktorý bol veľmi ťažký. Bez ohľadu na to, čo sa stalo s Realom, teraz myslíme len na to, aby sme hrali svoje a zajtra sa pokúsili ukázať našu najlepšiu úroveň a s plným rešpektom pristúpiť k súpereniu s úžasným tímom, akým Athletic je."

Nad Messim stále visí otáznik. Myslíš si, že bude môcť hrať?

"Dúfam, že bude môcť nastúpiť, podobne ako Sergiño, ktorý teraz nemohol hrať v semifinále. S Messim, najlepší hráčom na svete, máme oveľa vyššie šance. Pokúsi sa, aby nastúpil. Uvidíme ako zareaguje jeho telo, ako sa bude cítiť. Posledné slovo je na ňom, trénerovi a lekárskom tíme. Uvidíme, čo sa stane."

Myslíš si, že získanie tejto trofeje môže byť pre Koemanov projekt a šatňu kľúčové?

"Bolo by to pre nás veľmi dôležité. Myslím si, že kľúčové je prisilné slovo. Musíme to ukazovať v dlhšej perspektíve. V súčasnosti sme v dobrej forme, od vianočnej prestávky sme vyhrávali, hrali sme lepšie a cítili sme sa lepšie individuálne aj tímovo, hrali sme ako tréner chcel. Získanie trofeje by bol dôležitý krok. Som presvedčený, že toto mužstvo sa môže rozvíjať a chceme to dokázať."

Chcem sa spýtať na Ikera Muniaina. Hral si proti nemu neraz. Myslíš si, že je to hráč na úrovni Barcelony?

"Myslím si, že je to skvelý hráč, potvrdzuje to jeho kariéra v klube aj v reprezentácii. Je to hráč, ktorý sa ťažko kryje, je veľmi pohyblivý a nebezpečný. Výborne so všetkými spolupracuje. Či je na úrovni Barcelony? Ťažko povedať. Samozrejme, že je to skvelý hráč, bez diskusie. Zmena mužstva je však iná téma. Myslím si, že sa dobre cíti v Athletic, hrá tam roky. Budeme pracovať, aby mal v hre čo najmenšiu úlohu, pretože pre Athletic je dôležitý, veľa akcií prechádza cez neho."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-01-16 20:45:49
Mám obavy zo zajtrajšieho zápasu. Prehrať takýto zápas by fakt bolelo. Dlho sme už nič nevyhrali, takže táto trofej by mohla náramne zlepšiť morálku v tíme. Dúfam, že k zápasu pristúpia zodpovedane od prvej minúty.
2021-01-16 21:14:25
Dufam že vahrame pohodlne a nebudú nám naši chlapci nervy robiť.