Ronald Koeman odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším finále Španielskeho superpohára proti Athletic Club.

Chcel by som sa spýtať, ako sa má mužstvo po náročnom predĺžení s Realom Sociedad. Čo očakávaš od Athletic, ktorý od začiatku zápasu s Realom hral na ostrý presing?

"Mužstvo sa cíti dobre a je šťastné, predovšetkým preto, že zajtra môžeme zahrať vo finále. Samozrejme, že únava bola značná, ale 3 či 4 dni postačujú na úplnú regeneráciu. Očakávam ťažký zápas, pretože súper tvrdo pracuje a je veľmi konkurencieschopný a pokiaľ bude útočiť vysokým presingom, tak sa budeme musieť rozostaviť a hrať si svoje, pokúsiť sa dominovať a hrať našim štýlom. Aj Real Sociedad na nás útočil presingom, ťažko sa nám začínali akcie, takže zajtra musíme hrať na našej úrovni ako v predchádzajúcich zápasoch."

Ako hodnotíš Messiho zdravotný stav? Bude na zajtrajší zápas pripravený?

"Včera trénoval individuálne. Uvidíme na dnešnom tréningu ako sa bude cítiť. Posledné slovo patrí vždy hráčovi, pretože svoje telo pozná dokonale. Musíme počkať do zajtra, aby sme videli, ako jeho organizmus a jeho problémy zareagujú na dnešný tréning. Dúfam, že bude hrať."

Carles Tusquets a kandidáti na prezidenta na včerajšom stretnutí rozhodli, že Éric García nepríde do klubu už v januári. Do akej miery je to pre teba sklamanie alebo problém?

"Počul som o tom, že som nervózny, nespokojný, znepokojený a niekoľko ďalších vecí. Chcem povedať, že sa cítim dobre a som spokojný. Dokonale chápe finančné obmedzenia klubu. Ak je to nemožné, je to ťažké. Budeme pokračovať s tým, čo máme."

Ak sa Messi nakoniec bude cítiť dobre a zajtra zahrá, pozdvihne to morálku a dodá to tímu sebavedomie?

"Samozrejme, že v prípade každého trénera a mužstva máte vždy vyššie šance na víťazstvo, ak môžeme počítať s najlepšími, najmä ak hovoríme o najlepšom na svete. Ak bude chýbať, bude nám niečo chýbať, aj napriek tomu, že do finále sme dokázali postúpiť bez Lea. S Leom je mužstvo silnejšie najmä po futbalovej stránke, vďaka jeho kreativite a efektivite, ktorá nám niekedy chýba."

Ako je pre mužstvo dôležité získať túto trofej v tak komplikovanej sezóne?

"Samozrejme, že je to dôležité, pretože je to finále, titul. Vyhrávať trofeje je vždy dôležité, aby ste dokázali, že ste na dobrej ceste. Viem, že to nie je najdôležitejšia trofej, aká sa dá získať, ale vždy je to trofej. Pre každého trénera, klub či hráča je získavanie trofejí dôležité."

Myslíš ši, že ak vyhráte trofej, bude to potvrdenie najlepšieho obdobia pod tvojim vedením a môže to povzbudiť fanúšikov do ďalších úspechov?

"Zisk trofejí vás vždy presvedčí, aby ste povedali, že sme na dobrej ceste. Myslím si, že z pohľadu celej cesty nie je jedna trofej zas až tak dôležitá, ale môže pridať na sebavedomí a ukázať, že v poslednej dobe sme sa zlepšili. Je to ďalší zápas, v ktorom môžeme dokázať, že sme silné mužstvo, ktoré bojuje, tak ako v posledných zápasoch. Musíme byť angažovaní, pretože hráme proti Athletic, ktoré dá zo seba všetko."

Môže vám v príprave na tento zápas pomôcť to, že s Athletic ste hrali len nedávno? Aké môžu byť podobnosti a aké rozdiely?

"Každý zápas je iný. Aj oni analyzujú tento zápas, aby zlepšili isté veci, ktoré našli v zápase s nami. My sme súpera analyzovali, aby sme ešte lepšie zahrali náš futbal, čo závisí od toho, či súper útočí presingom, od jeho rozostavenia... Uvidíme zajtra. Musíme byť pripravení z mnohých pohľadov, aby sme odohrali ešte lepší zápas ako naposledy."

Pricestovali s vami aj Sergi Roberto a Ansu Fati. Kedy približne sa môžu vrátiť?

"Sergi sa vráti určite skôr ako Ansu. Nechcem stanoviť dátumy, pretože týmto spôsobom by som mohol vyvinúť na hráčov tlak. Rehabilitácie hráčov prebiehajú dobre. Sergi potrebuje viac menej dva týždne, Ansu trochu viac času. Najdôležitejšie je, aby sa obaja dobre zotavili."

Chcem sa opýtať na tých hráčov, ktorí môžu odísť počas januára. Je medzi nimi aj Neto, hovoril si s ním?

"Hovoril som o mladých hráčoch, že pre nich by bolo dobré odísť, aby mohli hrať viac a rozvíjať sa. Neto je iná vec. Je pravda, že sme hovorili s jeho agentom, ktorý požiadal o možnosť odchodu, ale nezhodli sme sa. Je pre nás dôležitým brankárom a chceme mať dobre pokryté všetky pozície."

S finále máš veľké skúsenosti ako hráč či tréner. Čo by si pred finále povedal hráčom, ktorí vo finále zahrajú po prvýkrát?

"Musíte sa zbaviť dôležitosti tohto zápasu a je potrebné im povedať, aby hrali tak ako vedia a aby si verili. Ale na to, aby ste získali z finále skúsenosti, musíte ich hrať. Myslím si, že z pohľadu zajtrajšieho zápasu máme v tíme dostatok skúseností a vyspelosti. Sú tu hráči, ktorí hrali v mnohých finále. Mladí môžu byť pokojní."

Prekvapilo ťa, že vo finále nebudete hrať s Realom?

"Je to dôkaz, že možné je všetko. Ak bojujete a máte konkurencieschopné mužstvo ako Athletic, vo futbale sa také veci môžu stať. Nemôžete sa cítiť pohodlne, pretože súper vám všetko skomplikuje. Athletic bol efektívny a Real mal svoje šance, predovšetkým v koncovke, no Baskovia si postup zaslúžili."

Máš pred zápasom ako tréner naplánovaný špeciálny motivačný prejav?

"Vo všeobecnosti si myslím, že na finále nepotrebujete žiadnu ďalšiu motiváciu. Predovšetkým musíme byť pokojní, veriť si a dodržiavať náš plán na zápas, aký budeme mať. Pri pohľade na to ako hráme a bojujeme, si myslím, že dodatočná motivácia nie je potrebná, pretože máme čo vyhrať. Nie je potrebné vyvíjať na seba ešte väčší tlak."

Do akej miery môže Messiho absencia či prítomnosť ovplyvniť tento zápas?

"Máme svoje rozostavenie a spôsob hry. Samozrejme, že mužstvo je vzhľadom na Leovu kvalitu s ním silnejšie, pretože ako som už povedal, hovoríme o najlepšom hráčovi na svete. Ak nebude môcť hrať, nahradí ho niekto iný a my sa pokúsime hrať svoj futbal, s ním alebo bez neho."

Na začiatku sezóny si povedal, že Messi musí byť pripravený na 100%, aby nastúpil. Môžeš teraz vzhľadom na to, že ide o finále, urobiť výnimku?

"Nie, pripravený na 100% však musí byť každý hráč, pretože to nie je posledný zápas v sezóne. Po tomto finále máme veľa ďalších zápasov. Ide o to, aby sme neriskovali, ale posledné rozhodnutie patrí hráčovi. Dnes máme tréning a budem vidieť, ako sa cíti, či môže nastúpiť. Rozhodnutie prijmeme zajtra ráno."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.