Marc-André Ter Stegen patrí medzi najlepších brankárov sveta a v drese Blaugranas to preukazuje už niekoľko sezón. Spoznať nemeckého gólmana o niečo bližšie vám pomôže aj tento článok, z ktorého sa dozviete množstvo zaujímavostí o jeho živote.

Brankári sú zvyčajne obklopení aurou tajomstva a nepochopenia. Možno to súvisí s ich jedinečnou úlohou na ihrisku. V kolektívnom športe sú totiž sami. Dobré zákroky sa považujú za samozrejmosť. Za chyby sú v každom prípade neustále kritizovaní.

Víctor Valdés hovoril o tom, ako to v bránke niekedy neznášal, keď ho otec tlačil hrať na pozíciu, na ktorej nechcel. Tlak niekedy dokáže zvýšiť emócie na maximum. Až sa to už nedá vydržať. Robert Enke, iný brankár Barcelony, mal depresie z toho, že v jednom zo zápasov urobil chybu. Obviňovali ho spoluhráči. Tréner. Tlač. Svet. A už nič nebolo také ako predtým. Práve naopak, bolo to len horšie. Mal 32 rokov, keď manželke povedal, že sadá do auta a ide za trénerom. Tá nič netušila. Tento okamih bol skôr vhodný. Enke zaparkoval pri koľajisku a hodil sa pod vlak. A mal byť prvým brankárom reprezentácie Nemecka na šampionáte v Juhoafrickej republike.

Brankári sú pred celým svetom pod lupou, každý ich zákrok bleskurýchlo obletí planétu a pravidelne sa o ich výkonoch diskutuje. Toto povolanie si vyžaduje emočnú stabilitu, ktorá je priam nevyhnutná. Andoni Zubizarreta bol nadšený, keď vycestoval do Mönchengladbachu, aby získal Ter Stegena a videl, ako dobre rozumie svojej pozícii. Pôsobenie na Camp Nou, ktorý pochoval nejedného brankára, ho však nevystrašilo, vďaka čomu si bolo možné všimnúť jeho silnú osobnosť, ktorá mu pomohla zbaviť sa mnohých démonov, ktorí brankárov prenasledujú.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

1 komentár
Marian Premium
2021-01-27 16:17:37
Ter Stegen je výborný. Aby sa dopracoval k označeniu najlepší by potreboval pevnejšiu obranu či iný štýl hry mužstva. Vďaka hernému poňatiu je mužstvom s najlepšou defenzívou v La lige Atletico a Oblak má tretinu obdržaných gólov oproti Marcovi.