Barcelona prehrala s Athletic Club vo finále Španielskeho pohára a jej hre je možné vytknúť viacero vecí. Katalánci si nedokázali poradiť s pevnou obranou súpera a jej ofenzívnym akciám chýbala plynulosť. Zverenci Ronalda Koemana neohrozili Bilbao vysokým presingom a neboli koncentrovaní pri bránení vo vlastnej šestnástke.

Štandardné situácie a krytie hráčov súpera

Barcelona už po niekoľkýkrát v tejto sezóne mala problémy v obrane pri štandardných situáciách súpera. Tieto chyby vyšli Barcelonu vo finále proti Athletic veľmi draho. V druhom polčase sa po štandardnej akcii súpera trafil do siete Raúl García, no našťastie pre Blaugranas, stál v ofsajde a gól tak nakoniec neplatil. Pre Barcelonu to bol jasný varovný signál, no tá sa nepoučila. Bolo vidieť, že pri bránení týchto situácií sa necíti komfortne a má veľké problémy. Keď boli Blaugranas po druhom góle Griezmanna bližšie k víťazstvu, opäť inkasovali gól po štandardnej situácii Muniaina, ktorú zužitkoval De Marcos. Athletic zápas dotiahol do predĺženia, kde hneď na začiatku strelil tretí gól Williams. Jeho strela bola výborná, no na jej prípravu mal dostatok času, keďže k nemu nikto nedostúpil.

Presing

Barcelone chýbal ostrý presing od samotného úvodu stretnutia. Dembélé, Messi a Griezmann útočili na súpera bližšie pri vlastnom pokutovom území, čo znemožnilo získavať lopty v blízkosti šestnástky Bilbaa. Nie je jasné, prečo sa Koeman rozhodol pre takéto riešenie, možnože vzal do úvahy fyzické problémy hráčov, predovšetkým v prípade Argentínca. S tým však mohol počítať Marcelino a tak jeho hráči tento fakt využili vo svoj prospech.

Rozohrávka lopty

Ak chce Barcelona vytvárať šance proti dobre rozostavenému súperovi, akým Athletic je, hráč s loptou sa musí rozhodovať veľmi rýchlo, pretože súper je navyše neustále v pohybe. Baskovia pri pomalej hre nemali s bránením žiadny problém a pohodlne obsadzovali voľné priestory na ihrisku. Barcelone v hre chýbalo zrýchlenie, kvôli čomu jej akcie neboli plynulé. Zverenci Ronalda Koemana počas zápasu stratili až 140 lôpt. Barcelona sa napriek tomu ujala vedenia, no keď tak urobila, nedokázala zas kontrolovať hru a ukázať víťaznú mentalitu.

Riadenie zo strany Koemana

Tréner Barcelony sa v koncovke zápasu rozhodol stiahnuť Dembélého a Pedriho z trávnika, čo mužstvu skomplikovalo držanie lopty a zároveň využívanie možností na rýchle protiútoky, keďže Baskovia museli riskovať. Už niekoľko minút pred koncom mohol De Jong rozhodnúť o výsledku, no nedokázal streliť gól po rýchlej akcii s účasťou Francúza. Ak by sa Barcelona nenechala zbytočne zatlačiť do obrany, nemusela zapríčiniť voľný kop, po ktorom padol vyrovnávajúci gól. Striedania zo strany Koemana nielen že nepomohli udržať výsledok, ale ani v predĺžení nepomohli dotiahnuť zápas aspoň do penaltového rozstrelu. Koemanovi možno vyčítať aj to, že Puig sa na ihrisku objavil veľmi neskoro. V posledných týždňoch chýba rotácia a aj to mohlo mať vplyv na dianie na ihrisku. Väčšina hráčov mala pred finále nejaké zdravotné problémy.

zdroj: marca.com sport.es mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2021-01-18 16:37:58
Presne ten bod rozehravka mice .Opet velmi pomala,hráci dostavali prihravky ,kdyz byli obsazeni nebo udelali par doteku na miste,cimz okamzite byli obsazeni .Ztraty uplně jasnych lehkych nahravek.A pak opet pesi fotbal ,prakticky nikdo se nerozbehl a vetsina nahravek opet dozadu vedle sebe .Snad jen jedna akce byla poradna ,ke konci ,co mohlo pojistit vitezstvi ,kdyz akci potahl Dembele.Jinak cely zapas opet neplodny profesorsky fotbal na miste s tisicem prihravek o nicem na jistotu bez jistoty
jirkam Premium
2021-01-18 16:47:50
Anticena pro "nejlepšího kouče " je pro kumana,on ten zápas prohral.
Všechno dělá jak přes kopirak. Stejné způsoby,potřebujeme pár minut držet míč, on tam dá drevorubce. Potřebujeme natahovat čas a nenaridi bago,křeče ,další střídání atd. Holandská repre vola!