FC Barcelona a katalánska vláda už niekoľko dní pracujú na zavedení korešpondenčného hlasovania vo voľbách prezidenta katalánskeho klubu. Generalitat včera v tejto veci prijal potrebný dekrét. Voľby sa tak môžu konať dokonca skôr, než sa prvotne predpokladalo.

Meritxell Budo, hovorkyňa katalánskej vlády priznala, že tieto zmeny v zákone umožnia uskutočniť korešpondenčné a elektronické hlasovanie v katalánskych športových organizáciách. Barcelona však môže využiť len možnosť korešpondenčného hlasovania, keď ju Riadiaci výbor zahrnie do volebného procesu prostredníctvom príslušných predpisov. Elektronické hlasovanie je vylúčené, pretože týkať sa môže už len nového volebného procesu a nie takého, ktorý už prebieha. Zavedenie hlasovania poštou by však malo vylúčiť možný problém s tým, že sa naďalej bude predlžovať zákaz vychádzania a pohybu medzi obcami.

Rádio RAC1 informuje, že Carles Tusquets sa má dnes stretnúť s Laportom, Fontom a Freixom, aby prediskutovali tému volebného kalendára. Predseda Riadiaceho výboru v rozhovore pre Catalunya Radio uviedol, že existuje možnosť presunúť voľby zo 7. marca na 28. februára, ak bude splnených niekoľko podmienok a pošta zaručí, že korešpondenčné hlasovanie sa bude môcť využiť. Laporta v rozhovore pre Cadena COPE uviedol, že voľby by sa mohli konať aj o 2 týždne skôr. Gerard Figueras, tajomník katalánskeho vlády pre šport v rozhovore pre RAC1 naznačil, že voľby sa mohli konať aj skôr, ak by sa Barcelona na vládu vo veci hlasovania poštou neobrátila až teraz: "Keby klub upozornil na potrebu hlasovania poštou skôr, zákonný dekrét by bol vydaný skôr. Trvalo nám to 48 hodín a vláda je tu na to, aby pomohla. Mohli by sa voľby konať už teraz? Ak by nás požiadali o zavedenie korešpondenčného hlasovania a išlo by o hlavnú prekážku, tak áno."

Svoje obavy z hlasovania prostredníctvom pošty vyjadril novinár Javi Miguel z madridského denníka AS, ktorý poznamenal, že takýto variant musia potvrdiť socios na zhromaždení socios compromisarios. Pripomenieme, že zhromaždenie sa malo konať v októbri, ale kvôli pandémii bolo dočasne odložené. Nový termín stále nebol stanovaný a za súčasnej situácie organizácia neprichádza do úvahy. Miguel tvrdí, že ak by sa niekto začal domáhať takého riešenia, voľby by mohli byť paralyzované.

zdroj: RAC1 as.com mundodeportivo.es catalunya radio
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
Jhonys Admin
2021-01-20 12:23:40
fakt neskutečné diletantství tohle to a prakticky svévole řídícího výboru. Volby do katalánského parlamentu, kterých se 17. 2. zúčastní mnohonásobně větší počet lidí, v pohodě proběhnou. Jako jakékoliv jiné volby během pandemie. Volby v klubu, kde bude účast v řádu desetitisíců, nikoliv, protože se tak malá skupinka lidí bez mandátu usmyslela ? Která navíc měla na organizaci čas 3 měsíce. To je fakt snad blbý vtip.... Škoda, že je pak hned třeba řešit důležitější věci. Za tohle by měla být řídící komise na čele s Tusquetsem hnána k odpovědnosti.
2021-01-20 13:06:32
Opravte ma ak sa mýlim, ale najväčšou prekážkou pre voličov (socios) bolo vždy to, že sa museli dostaviť osobne do Barcelony z celého sveta. Avšak ak spustia korešpondenčné hlasovanie umožnia hlasovať z celého sveta? A ak áno, prečo na to bola potrebná až pandémia?