Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom Copa del Rey s Cornellà, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

V Kráľovskom pohári čelíte Cornellà, ktorá pôsobí v Segunda Division B, no v poslednom kole bola schopná vyradiť Atlético. Aké ťažkosti vás môžu v tomto zápasu postretnúť?

"Vieme, že v pohári sa stávajú prekvapenia. Mužstvá zo Segunda División B hrávajú doma, na umelom trávniku, na ktorý nie sme zvyknutí. Bude to pre nás komplikovaný zápas. Pre súpera je to zápas roka a pre nás bežný zápas. Musíme sa na to pripraviť a postúpiť, pretože sme Barcelona. Stretnutie bude do veľkej miery závisieť od mentálneho nastavenia, s ktorým k tomuto zápasu pristúpime."

Messi bol suspendovaný na 2 zápasy. Myslíš si, že je to spravodlivý trest?

"Klub s tým nesúhlasí. Uvidíme, čo sa stane, pretože v takýchto záležitostiach sa môžeme brániť, ale je to vec klubu. Dúfam, že trest bude znížený a ak nie, tak dva zápasy odohráme bez Lea."

Ako sa cíti Messi a aký veľký vplyv na mužstvo bude mať jeho suspendácia na dva zápasy, najmä bezprostredne po prehre s Athletic?

"Dnes sme trénovali a Leo cvičil s veľkou chuťou. V jeho správaní som nespozoroval nič čudné. Všetci sme boli smutní z dôvodu prehry v Superpohári, ale ideme dopredu a sme na ceste, aby sme zlepšili isté veci. Ten zápas nám ukázal, že sa musíme zlepšiť predovšetkým v defenzíve. Sme na dobrej ceste a Leo je veľmi koncentrovaný."

Od finále Superpohára uplynuli tri dni. Ako sa mužstvo po tejto prehre cíti po fyzickej aj mentálnej stránke? Plánuješ na zajtra veľa zmien?

"Boli sme nahnevaní, ale to je normálne, najmä po zápase a na ďalší deň. Musí to tak byť, pretože Superpohár sme mali na dosah a súper vyrovnal v poslednej minúte. Ale už nie je čas na to, aby sme zvesili hlavy. Z môjho pohľadu sme na dobrej ceste, predovšetkým v La Lige po posledných výjazdových zápasoch a musíme napredovať a pripraviť sa na zajtrajší zápas. Samozrejme, že niektorí hráči majú isté problémy, ale to je normálne, keďže odohrali 120 minút v semifinále aj finále Superpohára a po našich cestách. Zajtra plánujeme zaviesť zmeny a koľko ich bude, to uvidíme zajtra, pretože aj zajtra budeme trénovať. Chceme postaviť silné mužstvo a silné predovšetkým mentálne."

Leonardo, športový riaditeľ PSG, priznal, že jeho klub má záujem o Messiho. Bude útok s Neymarom a Mbappém najlepší na svete?

"Myslím si, že takto môžem odpovedať aj ja, keď sa ma spýtajú na to, či mám záujem o Neymara a Mbappeho. Odpovedal by som, že áno. Neviem, čo sa stane v budúcnosti, takže to nemôžem komentovať. Našou úlohou je postarať sa o to, aby bol tento tím čo najsilnejší."

Veľkou chybou Barcelony je to, že mužstvo po zápasoch s Granadou a Bilbaom nebolo solídne. Od čoho to závisí?

"Závisí to aj od súpera, v Superpohári hrali súperi dobre, ale aj od fyzického aspektu. Boli fragmenty, počas ktorých sme si nevytvárali šance. Urobili sme chyby v defenzíve, ale nie vždy je to len o tom. Pred voľným kopom sme dovolili, aby sa Williams otočil a potom padol gól na 2:2. Sú veci, ktoré musíme zlepšiť a hovoríme o tom s obrancami. Musíme sa držať bližšie pri súperovi a pri štandardných situáciách byť koncentrovanejší. Takéto zápasy rozhodujú detaily. Iný príklad, ak vedieme 2:1, je tu protiútok, loptu má De Jong, obranca ho stiahne, je to faul, má to byť pokutový kop. Ak by k tomu došlo v inom pokutovom území, hráč je stiahnutý a rozhodca by odpískal pokutový kop. Musíme sa zachovať primerane v každom momente zápasu. Musíme sa zlepšiť a viac naučiť."

Klub informoval o zdravotných problémoch v prípade Desta a zajtra nebude hrať. Bude schopný nastúpiť na zápas proti Elche? Kto ho môže nahradiť? Ako je na tom Sergi Roberto?

"Je pravda, že Dest zajtra bude chýbať vzhľadom na problémy. Neviem, či bude môcť hrať cez víkend, uvidíme, ale nemyslím si. Sergi Roberto trénuje individuálne, myslím si, že začiatkom budúceho týždňa začne trénovať s mužstvom. Všetko závisí od jeho zdravotného stavu a uvidíme, kedy sa vráti. Tvrdo pracuje a nechýba mu veľa."

Alex Collado dnes trénoval s mužstvom. Myslíš si, že sa dokáže pomerne rýchlo dostať do prvého tímu? Aké máš od neho očakávania?

"Vieme, že ide o hráča do budúcnosti, ofenzívny hráč, ktorý môže hrávať na krídle a má schopnosti, aby postúpil do prvého tímu. Po nejaký čas bol mimo hru kvôli rôznym zraneniam, teraz zaznamenal niekoľko dobrých zápasov v rade a zlepšil sa. Môže byť povolaný, bude na zajtrajšom tréningu a po ňom zverejníme nomináciu. Vždy sledujeme Barcelonu B, aby sme sa pokúsili niečo zmeniť a dali šancu hráčom, o ktorých vieme, že môžu byť budúcnosťou."

Ako hodnotíš začiatok sezóny v podaní Trincãa a ako je možné dosiahnuť, aby mal na hru mužstva väčší vplyv?

"Francisco prišiel z Bragy, je mladý, má 20 rokov a príchod do tak veľkého klubu ako Barcelona je obrovský krok pre každého hráča. Nemusí sa tak ponáhľať, dobre pracuje, snaží sa získavať minúty, myslím si, že je na dobrej ceste. Vzhľadom na veľkú konkurenciu nehral v poslednom čase veľa, ale je hráčom, s ktorým veľmi počítame do budúcnosti."

Dnes sa bude konať stretnutie Tusquetsa s kandidátmi na prezidenta. Myslíš si, že existuje šanca na januárový prestup?

"Na túto tému neviem nič. Viem, že bude stretnutie Riadiaceho výboru s kandidátmi a po ňom uvidíme."

Pjanić sa po príchode z tak veľkého klubu ako Juventus neobjavuje často v základnej zostave. Ako hodnotíš jeho doterajšie výkony?

"Naposledy veľa nehral, pretože v strede poľa sme hrali trochu inak a taktiež aj vzhľadom na konkrétne zápasy a výkony niektorých hráčov, na ktorých sme vsadili ako Busquets, De Jong a Pedri. Pre Miralema je to komplikovaná situácia, ale on o tom vie, musí pracovať, aby ju zmenil, tak ako každý hráč, ktorý v poslednom čase nehral. Prídu však zápasy, počas ktorých bude mať príležitosť ukázať svoje kvality. Vo veľkých kluboch panuje vždy konkurencia. Ak sa pozriete na lavičku iných mužstiev, tiež tam nájdete významných hráčov. Potrebujeme konkurenciu a nakoniec hrajú najlepší."

Cíti sa Messi dobre? Môže byť pozitívnou stránkou suspendácie to, že sa vylieči úplne?

"Dnes trénoval bez problémov, čo znamená, že po poslednom zápase sa dobre zregeneroval. Je pripravený hrať, ale je suspendovaný, uvidíme, na koľko zápasov to nakoniec bude."

Aký formát súťaže preferuješ? Taký, v ktorom kluby z nižšej súťaže hrávajú doma, či tradičný žreb domáceho tímu alebo na odvety?

"Myslím si, že je pekné hrať s mužstvami zo Segunda B na ich štadióne, to nie je žiadny problém. Jediný problém je ten, ak hráme na ihrisku s umelým povrchom, na ktorom sa zvyčajne nehrá, pre mňa to nie je futbal. Chcem povedať, že na jednej strane chápem, že mužstvá z nižších líg môžu mať doma prevahu, výborne, páči sa mi to, ale je tu aj veľa iných okolností, ktoré závisia od stavu ihriska, osvetlenia. Uvidíme zajtra."

Počítaš vo veci kúpy Érica Garcíu v tejto finančnej situácii s dohodou?

"Vždy hovorím, že to nie som ja, kto pri transferoch prijíma rozhodnutia. Ak klub dospeje k záveru, že to nebude možné, budeme pokračovať s tým, čo máme."

Hovoril si o zmenách, uvidíme zajtra v bránke Neta či Ter Stegena?

"Nerád hovorím o individuálnych prípadoch, pretože zajtra ešte máme posledný tréning. Potom uvidíte náš káder."

Myslíš si, že hráči ako Araujo a Puig sa dokážu lepšie prispôsobiť zápasu, pretože poznajú súpera a ihrisko s umelým povrchom?

"Áno, myslím si, že mladí hráči z nášho tímu a rezervy sú lepšie navyknutí na tento typ ihriska, pretože Barcelona B hrala na umelých trávnikoch v zápasoch vonku a v Ciutat Esportiva. Tí starší, neviem, ako dlho nehrali na umelej tráve a to môže vyjsť draho, pretože futbal je iný, lopta sa inak pohybuje, inak musíte loptu kontrolovať. Musíme sa však pripraviť, pretože to nie je výhovorka, musíme si splniť povinnosti."

Barcelona hľadá klub, kam by mohla poslať Matheusa Fernandesa na hosťovanie, aby získal minúty. Máš nejaké preferencie v súvislosti s tým, kam by mal odísť? Napríklad do španielskych klubov ako v prípade Aleñu?

"V zásade nemám žiadne zvláštne preferencie. Tomuto hráčovi nedávame minúty, ale je mladý, takže podobne ako iní si môže hľadať klub, aby hral viac. V jeho veku musí hrávať v rôznych zápasoch. Sám hráč vie, že pre neho bude najlepšie, ak si nájde nový klub."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2021-01-20 18:38:39
Kazda jeho druha veta je ze sme na dobrej ceste?.
Myslim si, ze da takuto zostavu na zajtra:
1.Stegen(aj tak pojde Neto isto)
2. Firpo-Umtiti-Araujo-Mingueza
3. Puig - Pjanic - Moriba/Fernandes/Pedri
4. Konrad - Braithwaite - Trincao
Na 100% tam bude minimalne 1 debutant
2021-01-20 19:24:12
Odstavovač hráčov ...... dúfam že po voľbách odíde , Schraudera tu môže nechať aj s Larssonom