Už nejaký čas je známe, že Barcelona je vo veľmi zlom ekonomickom stave a zverejnenie výročnej finančnej správy to len potvrdilo. Pozornosť priťahuje najmä zoznam záväzkov klubu, ktoré dosahujú výšku 1,173 miliardy eur a krátkodobý dlh vo výške až 730 miliónov eur.

Barcelona v krátkodobom horizonte potrebuje splatiť záväzky vo výške až 730 miliónov eur: z toho 265 miliónov je v úveroch, 2,65 milióna eur v obligáciách a ďalších cenných papieroch, 165 miliónov eur dĺži klub športovým zamestnancom a ďalších 298 miliónov eur predstavujú iné úvery.

Barcelona ukončila sezónu 2019/2020 s čistým dlhom vo výške 488,4 milióna eur a klub v súčasnosti rokuje so svojimi veriteľmi o tom, aby mohol platby odložiť na neskoršie obdobie. Dôvod je jasný a tým je dopad pandémie koronavírusu. Katalánci tak dúfajú, že sa im podarí vyrokovať odloženie splátok minimálne do 30. júna 2021 a hoci niektorí veritelia tento návrh už schválili, klub pokračuje v rokovaniach s ďalšími inštitúciami.

Zlou správou je, že Barcelona už v tejto sezóne očakávala príjem aj z predaja lístkov, ale v súčasnosti je jasné, že fanúšikovia sa na štadióny tak skoro nevrátia. Katalánci pritom očakávali príjmy z predaja vstupeniek vo výške 56 miliónov eur. Plán sa spoliehal na to, že Camp Nou by mohol byť naplnený na 25% svojej kapacity už od februára 2021 a na 50% od mája.

zdroj: marca.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2021-01-25 19:25:06
A teraz by mali prísť na rad právnici a ošklbať zodpovedných za tento stav aj o posledné euro. Nie je mysliteľné, aby za túto škodu nebola vyvodená žiadna zodpovednosť.
2021-01-25 20:39:31
Žel bych se ani nedivil scénáři, že FCB může díky svým dluhům spadnout do insolvence... Vyznáte se někdo v tom? Je vůbec možný poslat tenhle klub do bankrotu? Asi by nejdřív začalo rozprodávání majetku, vč. hráčů? A co v případě, že by se tím nepokryli všechny závazky? Případně by situaci vyřešil vstup nějakého bohatého sponzora? Nechci tu nijak prudit nebo malovat něco na zeď, zajímá mě to čistě jen ze zajímavosti, jaký je právní systém ve ESP. Případně díky