Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším osemfinále Copa del Rey proti Rayo Vallecano. Koeman porozprával o finančnej situácii klubu, návrate Lea Messiho do hry či dôležitosti Arauja.

[Marc Brau, Barça TV] Opäť vás čaká jeden zápas v Kráľovskom pohári s mužstvom z nižšej ligy. Aký zápas očakávaš proti klubu zo Segunda División?

"Náš zajtrajší súper síce hráva v nižšej lige, ale myslím si, že je to súper na úrovni Primera, má dostatok hráčov tejto kvality. Pôjde o komplikovaný zápas na náročnom teréne, musíme hrať veľmi dobre a predovšetkým byť v tomto zápase koncentrovaní a angažovaní, aby sme postúpili."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Zvažuješ rotáciu a oddych pre niektorých hráčov v kontexte zajtrajšieho zápasu alebo o nasadíš najlepšiu jedenástku?

"To vždy závisí od hráčov. Ak sú hráči zranení alebo veľmi unavení, existujú dôvody, aby sme vsadili na iných hráčov. Ak nie, v tejto dôležitej fáze sezóny, v Copa del Rey, nasadíme silné mužstvo, aby sme postúpili. Vieme, že Copa del Rey je najkratšia cesta, aby sme niečo vyhrali a mužstvo musí byť počas zajtrajšieho zápasu angažované."

[Damia López, RAC1] Máte vďaka vypadnutiu Realu a Atlética väčšiu pravdepodobnosťou, že pohár vyhráte?

"Nie, nemyslím si. Verím, že existujú aj iné silné mužstvá, ktoré majú šancu, čo sme videli počas našich zápasov v Superpohári. Na druhej strane je to výhoda pre tie veľké kluby, pretože počas 2-3 týždňov budú hrávať len po jeden zápas v týždni, budú sa sústrediť na ligové zápasy počas víkendov. Radšej však budem hrať každé tri dni, pretože to znamená, že hráme v troch súťažiach a môžeme niečo vyhrať."

[Adria Albets, Cadena SER] Finančná situácia klubu je veľmi chúlostivá. Myslíš si, že hráči zarábajú priveľa? Je táto situácia pre teba v kontexte budúcnosti tímu znepokojujúca, napríklad v otázke predĺženia zmluvy s Messim?

"Barcelona patrí medzi veľké kluby, na ktoré mal vplyv covid a hra bez fanúšikov. Tieto kluby trpia viac, než iné. Na situáciu Barcelony mal veľký vplyv prepad turizmu. Všetky veľké kluby môžu mať dnes zlé čísla, nie len Barcelona. Hráči sa sústredia na svoju prácu a nevidím, aby boli s touto témou nespokojní. A či zarábajú veľa? To závisí od klubu. Klub ponúkne zmluvu a hráč ju akceptuje. Nemám názor na túto tému. Musíme sa sústrediť na našu prácu, vyhrávať zápasy, získavať trofeje. Klubu v tejto komplikovanej situácii pomohli všetci z pohľadu zníženia miezd, to je všetko."

[Helena Condis, COPE] Leo Messi sa po dvojzápasovej suspendácii ocitol v nominácii. Zahrá v základe? Ako hodnotíš Messiho pred týmto zápasom?

"Messi sa veľkú chuť hrať a víťaziť. Je hráčom, ktorý je zvyknutý vyhrávať trofeje. Messi je víťaz a chce hrať vo všetkých zápasoch. Zajtra zverejním zostavu, keď už budeme na mieste. Musíte si počkať do zajtrajšieho večera, aby ste sa dozvedeli, či bude hrať."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Messi mal počas vianočnej prestávky isté problémy. Myslíš si, že tento týždeň bez hry mu pomohol v tom, aby si oddýchol?

"Na jednej strane je pravda, že mal problémy a v poslednom týždni nehral 2 zápasy, ale zároveň to nie je veľmi veľa času. Má veľkú chuť, je svieži a nemá problémy. Aby sme niečo vyhrali, potrebujeme Messiho vo forme, na jeho úrovni, predovšetkým z pohľadu kreativity a efektivity."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Sťažoval si sa na množstvo výjazdových zápasoch a čas výkopu. S Rayom hráte o 9tej večer. Je možné pracovať v takejto situácii pokojne, ak nemáte čas na prípravu na zápasy?

"Musíme pracovať v takýchto podmienkach. Neexistuje iné východisko. Samozrejme, že nemáme toľko tréningov, na ktorých by sme mohli pripravovať viac taktických aspektov. Chýbajú nám dni, chýba nám čas, musíme sa náhliť a zápas po zápase sa môžeme len regenerovať a pripravovať sa na ďalší zápas. Okrem toho v prípade týchto časov výkopov je únava ešte väčšia, pretože domov sa vraciame neskoro. Ďalší zápas je našťastie v nedeľu, takže máme o jeden deň viac, než obvykle."

[Didac Peyret, Sport] Ilaix opäť trénoval s mužstvom a je na zozname povolaných. Čo ťa na jeho hre upútalo? Môže byť pre Barcelonu v budúcnosti dôležitý?

"Pre hráčov, ktorí tu môžu mať budúcnosť, je dôležité, aby niekedy trénovali s prvým tímom a spoznali úroveň, čo musia robiť, aby súperili. Ilaix patrí medzi tých hráčov. Aj napriek jeho mladému veku, keď nedávno oslávil 18 rokov, je dôležité, aby sme mu dali pocítiť, že s ním počítame. Ak je možné ho povolať, urobíme to, pretože mu to môže pomôcť a ukázať, že robí dobrú prácu. Pred sebou má ešte ďalekú cestu, čo je v jeho veku normálne, ale je hráčom, ktorý tu má budúcnosť."

[Ángel Pérez, Mundo Deportivo] Barcelona dnes s pomocou Carlesa Puyola predstavila špeciálny dres na El Clásico. Chýba vám takáto osobnosť v týchto farbách?

"Vždy nám chýbajú hráči ako on. Spomínam si na neho, keď som pôsobil ako asistent Van Gaala. Bol som asistentom aj v Barcelone B, kde vtedy hrávali Xavi, Gabri, Puyol ako záložník... Poznám ho mnoho rokov. Mám ho rád, pretože vždy bol hráčom tohto klubu, tunajším hráčom a najmä kvôli jeho skvelému charakteru. Vždy to bol hráč s veľkou osobnosťou. Každému tímu by chýbal hráč ako on."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Povedal si hráčom, že je potrebné vyhnúť sa predĺženiu? Išlo by o vaše štvrté predĺženie v krátkom čas.

"Chceli by sme získať priaznivý výsledok už počas riadneho hracieho času. Aby sme to dosiahli, je potrebné tvrdo pracovať, hrať dobre, pridať k tomu veľkú intenzitu. Dúfame, že vyhráme bez problémov a ak nie, najdôležitejší je postup. Ak by sme museli hrať v predĺžení, odohráme ho, aby sme postúpili. Samozrejme, v našej situácii súvisiacej s kalendárom a zápasmi dúfame, že zvíťazíme skôr, ale aby sme si tým boli istí, musíme tvrdo pracovať a hrať dobre."

[Albert Nadal, Ara] Araujo mal problémy a v zápase proti Granade nemohol nastúpiť, neskôr hral vždy. Je zajtrajšok dobrou príležitosťou, aby si oddýchol?

"Vzhľadom na Piquého zranenie a Umtitiho problémy sme boli na tejto pozícii limitovaní. Ukázal, že s ním môžeme byť spokojní. Jeho vplyv je skvelý, ale po celý čas pracuje na tom, aby sa rozvíjal. Ak nastane moment, v ktorom si pomyslíme, že si musí oddýchnuť, tak si oddýchne a ak nie, môže zahrať. Musíme vsadiť na mužstvo, ktoré je pripravené hrať, ale nebudeme riskovať."

[Xavi Lemos, TV3] Má pre teba pohár vzhľadom na ťažkú situáciu v La Lige a veľkému náskoku Atlética väčší význam?

"Snažíme sa bojovať o všetky súťaže, v ktorých hráme. Aby som bol realista, pri pohľade na bodový náskok Atlética, jeho formu a oddych, ktorý bude mať počas 2-3 týždňov, bude to komplikované. Pokiaľ to bude možné, budeme bojovať. Copa del Rey je kratšia súťaž, je tam menej zápasov. Hráme tam preto, aby sme získali titul a takýto postoj chcem zajtra vidieť."

[Albert Hernández, TVE] Hovorí sa o tom, že hráčom nebola úplne vyplatená mzda za december. Bojíš sa, že by to mohlo mať na tím vplyv?

"Predovšetkým neviem, či to je pravda. Niekedy sa objavia nepravdivé informácie. Na túto otázku nemôžem odpovedať."

[Alex Pintanel, Gol] Sergi Roberto trénuje s mužstvom, ale v nominácii chýba. Koľko mu chýba k návratu, bude môcť nastúpiť už proti Athletic?

"Chýba mu ešte niekoľko tréningov. S mužstvom trénoval v dvoch prípadoch a tréningy sú vzhľadom na kalendár krátke. Tento piatok budeme mať ťažší tréning a ak ho absolvuje bez problémov, môže byť pripravený na nedeľný zápas proti Athletic."

[André Linares, ESPN] Už si sa rozhodol, ktorý brankár bude chytať v Copa del Rey? Ako hodnotíš Neta po rozhodnutí klubu, aby zostal?

"Neprijímam rozhodnutia, ktorý brankár zahrá v La Lige a ktorý v Copa del Rey. Rozhodujem sa pred každým zápasom. Najprv sa musím porozprávať s hráčmi, rovnaké je to v prípade brankárov."

[Marc Marba, Beteve] Bude Messi túžiť po pomste po tom, čo v Superpohári videl červenú kartu?

"Myslím si, že nie, je to už minulosť. Museli sme akceptovať suspendáciu na dva zápasy a napredovali sme ďalej s mužstvom, v ktorom je Messi kľúčový v mnohých smeroch. Dúfam, že vďaka jeho kvalite budeme vyhrávať zápasy."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-01-26 19:21:44
Bilbao si ide svoje, vcera rozkopali Getafe 5:1. Snad ich Messi v nedelu stresta.