V posledných dňoch je vo svete futbalu na pretrase predovšetkým zmluva Lea Messiho. Spôsob prezentácie faktov v podaní novinárov, najmä tých z Madridu, je prinajmenšom zavádzajúci, ak nie účelový. Klamlivo sa poukazuje na to, že Messiho zmluva zruinovala Barcelonu, pretože opak je pravdou.

Viacerí denníky v každom prípade načreli do témy hlbšie a predstavili reporty aj výpovede odborníkov, ktorí poukázali na to, že Messi zarobí Barcelone ďaleko viac, než Barcelona musí svojmu kapitánovi vyplatiť na mzde. Ekonóm Marc Ciria poznamenal, že Argentínec je sám zodpovedný za približne 30% príjmov Barcelony. Zároveň sa objavujú informácie, že Messi je pre Barcelonu kľúčový v kontexte zlepšenia zlej finančnej situácie.

Keď madridský denník El Mundo zverejnil detaily Messiho kontraktu s Barcelonou, bolo zrejmé, že táto záležitosť bude mať veľký mediálny dosah. Smutné na celej záležitosti je, že médiá čísla v Messiho zmluve verejnosti prezentovali spôsobom hľadajúcim senzáciu a teda, že Messiho plat doviedol Barcelonu do tejto finančnej krízy a že práve Messi je z veľkej časti príčinou toho, že Katalánci za z toho už len tak ľahko nedostanú. Ide pritom o hrubé zavádzanie a šírenie lží. Opak je pravdou, pretože Messiho vplyv na financie klubu je skutočne enormný, no v pozitívnom slova zmysle.

Na celú záležitosť si posvietili Marc Manchen, riaditeľ a tvorca 2Playbook, Ivan Cabeza, ekonóm a zakladateľ Laudem Partners a Marc Ciria, socio Barcelony a zakladateľ a generálny riaditeľ Diagonal Iversiones. Svoj pohľad okrem tejto trojice ponúkol finančník Josep Fabra. Títo odborníci poukázali na to, aký prínos pre Barcelonu má prítomnosť Lea Messiho na Camp Nou.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

5 komentáre
2021-02-03 17:35:59
Presne, tak Messi urcite vygeneruje financie preto si plat zasluzi. Problemom su klauzuly v zmluvach viazanych na Messiho, pretoze momentalne chyba iny marketingovy hrac, ktory by predaval. Takeho Barca este musi ziskat. Avsak odchod Messiho a strata penazi zo zmluv su spojena nadoba s nakupom novej hviezdy.
2021-02-03 19:34:25
Naopak, ja verím,že iné ako odchod mu nezostáva,tolko špiny čo za posledné dva roky bolo na neho nahádzanej je niečo neúnosné,ak si takto klub váži svetovú topku z ktorej roky herne a finančne profitoval nie je možné aby v klube zostal. Jednoducho človek musí mať svoju hrdosť.