Madridský denník El Mundo zverejnil detaily z kontraktu Lea Messiho s Barcelonou, ktorú podpísal v novembri 2017. Zmluva Argentínčana však nie je tá najzaujímavejšia a neobsahuje ani tie najzaujímavejšie klauzuly. V podstate sa ukázalo, že Messiho zmluvu je možné v porovnaní so zmluvami niektorých futbalistov považovať za štandardnú a celkom nudnú. V tomto článku vám predstavíme tie najbizarnejšie požiadavky futbalistov.

"V zmluvách sú zakotvené aj také veci ako povinnosť zúčastňovať sa na určitých udalostiach, napríklad s penyas a so sponzormi. Hráči zasa chcú klauzuly týkajúce sa zápasov, titulov, gólov, obrazových práv.... Basketbalisti v Amerike sa dožadovali stomatologického balíčka, pretože tam je to bežné. A dali sme im to. Majme na pamäti, že v minulosti v Barcelone došlo k vzbure kvôli obrazových právam [v roku 1988; pozn. red.]. Bonusy v zmluvách existovali odjakživa a podľa mňa sú v poriadku. Niektorí zarábajú na bonusoch viac ako na fixnom plate. Messi si zaslúžil to, čo zarobil, pretože satisfakcia, ktorú nám dáva, sa nedá vyčísliť. Žiadny socios nebol proti tomu," povedal Joan Gaspart, bývalý prezident FC Barcelona.

A Gaspart má pravdu, hráči sa domáhajú rôznych vecí - domov, áut, letov, poistení... Už predtým sme boli svedkami rôznych vrtochov a rozmarov, ako napríklad zarábanie na potlesku fanúšikom. Niektorí futbalisti chceli, aby mohli počas týždňa navštíviť určitý počet párty. Kluby sa na druhej strane chcú chrániť pred užívaním dopingu, liekov, či aby hráč nevykonával zakázané športy... a dokonca aby hráči nelietali do vesmíru! "V Španielsku sa čoraz častejšie objavujú klauzuly týkajúce sa sociálnych sietí. Predtým sa do zmlúv doplňovala jedine povinnosť zúčastňovať sa na rôznych udalostiach a teraz by sa kluby mali snažiť nejakým spôsobom ovplyvniť spravovanie účtov hráčov na sociálnych sieťach. Môžu ich požiadať, aby propagovali konkrétnu tému. Hráči zas nemôžu publikovať, čo chcú, pretože to môže poškodiť imidž klubu," vysvetlil Maheta Molango, člen vedenia RCD Mallorca.

Väčšina kontraktov však nie je až tak komplikovaná, ako by sa mohlo zdať, čo potvrdzuje aj Ingancio Chinarro, finančný riaditeľ AFE: "Väčšina je jednoduchá, má tri strany. Ľudia zvyčajne nevedia, že dohody sú viazané na ligu, predtým sa to nedialo a veľa klubov trpelo, keď zostúpili do Segunda a nemohli si dovoliť udržať príjmy. V AFE máme kópie zmlúv, ale nazrieme do nich len v prípade problémov. V predchádzajúcej sezóne sa objavili problémy s dátumom ukončenia zmlúv, pretože v niektorých bol uvedený dátum 30. jún a v iných koniec sezóny, čo sa v tomto prípade nezhodovalo s koncom júna. Nové zmluvy už počítajú s predĺžením sezóny v dôsledku pandémie."

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

2 komentáre
2021-02-06 23:01:05
Haha Reina to vyhral...ze každý rok nový dom... Niektoré klauzuly už ani niesu smiešne skôr smutné a na zamyslenie
2021-02-07 10:25:12
Vďaka za článok :)