Ronald Koeman absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším semifinálových zápasov s FC Sevilla, ktorý Katalánci odohrajú v Andalúzii. Holanďan potvrdil, že Barcelona v posledných týždňoch zlepšila svoju hru a je spokojný s prístupom tímu. Tréner sa však nemôže spoľahnúť na množstvo zranených hráčov, ale uviedol, že niektorí sa čoskoro budú môcť vrátiť do hry.

[Marc Brau, Barça TV] Sevilla, rovnako ako vy, začala rok dobre, v posledných piatich zápasoch neinkasovala žiadny gól. Bude zajtra vašim cieľom okrem výhry predovšetkým streliť gól?

"Je pravda, že obe mužstvá v poslednom čase vyhrávajú. Je to semifinále Kráľovského pohára, zajtrajší dobrý výsledok nám padne vhod. Poznáme sa dobre, bude to skvelý zápas."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Zranení sú už Pjanić, Braithwaite a Dest. Ako pristúpite k tak dôležitému zápasu s toľkými zranenými?

"Radšej povolám hráčov, ktorí sa cítia dobre a sú pripravení na 100%. Nie je to obdobie na riskovanie. Vieme, že nám chýbajú viacerí hráči, dokopy 8-9. Každý problém má však riešenie."

[Marta Ramon, RAC1] Je Frenkie de Jong prvou možnosťou, ktorá môže nahradiť Arauja? Berieš do úvahy, o koľko by si prišiel v záložnej formácii?

"Je pravda, že ak Frenkie hrá v obrane, tak nám chýba niečo v zálohe. Je potrebné prijať rozhodnutie, prihliadnuť na taktiku a súpera. Ak môžeme, tak si vyberieme stopéra, ktorý je zvyknutý hrať na tejto pozícii."

[Adria Albets, Cadena SER] Povedal si, že ak v PSG hovoria toľko o Messim, je to prejav neúcty. Včera tréner Lyonu však povedal, že sa nemôžeš sťažovať, pretože sám si hovoril o Memphisovi Depayovi. Vnímaš to ako útok?

"Nie, neviem, prečo to robia. Ak chcú hovoriť o Leovi a jeho budúcnosti, tak nech to robia. Teraz sa do toho mieša aj tréner Lyonu, možno má chuť trochu zažiariť. Mne na tom nezáleží, pre mňa to nie je podstatný človek. My sa musíme pripraviť na zápas. Zajtra Sevilla, v sobotu Alavés a v utorok PSG."

[Helena Condis, Cadena COPE] Znamenal by vzhľadom na okolnosti zisk Copa del Rey pre Barcelonu dobrú sezónu?

"Čo je tá dobrá sezóna pre Barcelonu? Vždy ašpirujeme na zisk všetkých trofejí, ale poznáme naše problémy, najmä tie týkajúce sa zranení. Aj napriek tomu sme si prežili veľa, chcem podčiarknuť našu mentalitu a charakter. Máme dobré mužstvo, hoci nám chýba konkurencia na niektorých postoch. Ale zvládame to, mužstvo hodnotím na 10 z 10."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Pred dvoma týždňami si povedal, že v otázke trofejí je potrebné byť realistom. Zmeníš svoj názor a pozdvihneš trochu latku, keď vidíš poslednú reakciu a dobré výsledky tímu?

"Mužstvo si viac verí, lepšie, než predtým, sa sústredíme na najbližší zápas a k tomu sa nám podarilo otáčať zápasy. Chceme však byť realisti, vieme, že nám chýba veľa dôležitých hráčov."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Katalánske úrady chcú na Camp Nou vytvoriť očkovacie stredisko. To musí ešte schváliť nový prezident, no bol by si za takéto riešenie?

"Myslím si, že je to dôležitá téma. Ak môžeme pomôcť, tak pomôžeme. Neviem, čo si myslí prezident. Som však zástancom akejkoľvek pomoci."

[Didac Peyret, Sport] Mingueza nabral na význame z dôvodu zranenia spoluhráčov. Ako hodnotíš jeho rozvoj? Čo by mal ešte zlepšiť? Je pripravený v zápase proti PSG hrať?

"Veľmi sa zlepšil, využil svoju šancu a odohral veľa zápasov na niekoľkých pozíciách. Je dôležité, že je všestranný. Oscar zaznamenal rozvoj vďaka pomoci od spoluhráčov, nebojím sa nasadiť mladého hráča na PSG. Zaslúži si to. Ak dostane šancu, je potrebné ju využiť. Musíme mu pomáhať, mal by ešte lepšie pochopiť, kedy je potrebné vyvíjať tlak v obrane. Vo všeobecnosti si vedie veľmi dobre."

[Roger Torelló, Mundo Deportivo] Po tvojom príchode do klubu sa udialo veľa. Na čo si najviac hrdý? Aj napriek mnohým nepríjemnostiam je Barcelona v hre o Copa del Rey, aj v Lige Majstrov a trochu stiahla náskok Atlética.

"V tejto sezóne sa stalo veľa, ako tréner sa môžem naučiť veľmi veľa, hoci už nie som najmladší. Zmenili sa rôzne veci v tíme aj v klube, podľa mňa je naša cesta dobrá. Dávame šancu mladým, snažíme sa vybudovať mužstvo do budúcnosti a nezabúdame, že musíme vyhrávať. Stále súperíme v troch súťažiach, hoci máme množstvo zranených. Po zápase s Granadou fanúšikovia hovorili, že oslavovali góly, čo už nerobili veľmi dlho. Som na to veľmi hrdý. Culés opäť žijú s mužstvom."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] V tejto sezóne strelilo gól už 16 hráčov. Ako dôležité sú pre teba tieto údaje?

"Je to dôležité, v útoku máme rôzne možnosti. Tvoríme akcie, hoci sme neboli efektívni. Situácie sme si však vytvárali vždy. Nízka bola efektivita. Teraz je to lepšie, takže sa ľahšie vyhráva. Nikto nemá tak veľa dobrých šancí ako my, máme kreatívnych hráčov, ktorí dokážu hrať jeden na jedného, máme najlepšieho hráča na svete, čo sme videli aj naposledy."

[Diari Ara] Môže Umtiti hrať zajtra a potom o týždeň proti PSG ak vezmeme do úvahy jeho históriu zranení? Je fyzicky pripravený?

"Samuel sa cíti fyzicky dobre, je povolaný, takže môže hrať. Jeho história má za následok, že vždy musíme sledovať jeho zdravotný stav. V mnohých zápasoch však ukázal svoju kvalitu."

[Francesc Latorre, TV3] Je to váš prvý dvojzápas v tejto sezóne, ale bez fanúšikov. Má poradie zápasov nejaký význam?

"Vždy som radšej, ak prvý zápas hrám na výjazde, s fanúšikmi, či bez. V krátkom čase hráme so Sevillou tri zápasy, bude to vzrušujúce a náročné."

[David Figueiras, TVE] Veríš, že Ronald Araujo sa vráti na prvý zápas proti PSG?

"Nikoho sme nevyškrtli. Araujo bude pauzovať istý čas, uvidíme, kedy sa pripojí k mužstvu. Neuvádzame konkrétny dátum. Musíme žiť od zápasu k zápasu."

[Alex Pintanel, Gol] Sergiño Dest sa stále nezbavil svojich problémov. Znepokojuje ťa to? Bude na PSG pripravený?

"So Sergiñom sme to skúšali, trénoval, ale mal problémy. Teraz sme si povedali, že ho nezapíšeme do nominácie a musím byť pripravený na 100%. Vráti sa v sobotu a ak nie, na utorok určite."

[André Linares, ESPN Brasil] Sevilla inkasuje málo gólov. Ako si poradíte s jej dvojicou stopérov Koundé - Diego Carlos?

"To závisí od nás. Súper má fyzický dobrý a organizovaný tím. K tomu majú individuálne zručnosti, preto tá pozícia v tabuľke a postup do semifinále. Sevilla má jeden z najkompletnejších kádrov. Musíme sa vedieť dobre dostať spod presingu a hrať na našej úrovni. Vtedy môžeme nášmu súperovi ublížiť."

[Le Parisien] Prekvapuje ťa forma Zlatana vo veku takmer 40 rokov?

"Nie, pretože ho dobre poznám, pracoval som s ním v Ajaxe. Už vtedy som videl jeho schopnosti. Ukázal, že je jedným z najlepších útočníkov. K tomu má mentalitu víťaza, takže je ešte rozhodujúcejší. Už roky robí niečo veľké a v mnohých kluboch. Vyhral takmer všetko."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] NFL počas Super Bowlu menovala najlepších hráčov v histórii v rôznych športov. Vo futbale je tým hráčom Leo Messi. Myslíš si, že je to pravda? Je Messi najlepší v histórii? Alebo možno nie je možné porovnávať rôzne epochy.

"Vždy je ťažké to porovnávať, ale to, čo Messi urobil pre Barcelonu, je neuveriteľné. Počet gólov, titulov... Nesledoval som Super Bowl, pretože nerád sledujem niečo uprostred noci. Messi je najlepším hráčom. Je však ťažké porovnávať ho s takými hráčmi ako Cruyff, Pelé či Maradona. Lea som videl v posledných 15-20 rokoch a bol skutočne výnimočný."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2021-02-09 16:59:20
z čoho je Braitwaite zraneny ? :D
2021-02-09 17:03:22
"Bude zajtra vašim cieľom okrem výhry predovšetkým streliť gól?" čo je toto za sprostú otázku? To sa ho radšej nemusel pýtať nič