FC Barcelona včera odvysielala prvú televíznu debatu s účasťou kandidátov na prezidenta. Diskusie sa zúčastnili Toni Freixa a Víctor Font. Joan Laporta účasť odmietol, pretože svoj volebný program oficiálne predstaví až v najbližších dňoch a plánuje sa zúčastniť nasledujúcich diskusií.

Diskusia prebehla pomerne skoro, pretože socios, ktorí sa rozhodli hlasovať prostredníctvom pošty, majú na to čas už len do 26. februára. Toni Freixa kritizoval Laportu za to, že sa odmietol zúčastniť diskusie: "Po prehre s PSG je dôležité, aby tu bol. Ten, kto tu nie je, nezdieľa pocity v klube." Víctor Font na druhej strane pochválil, že diskusia bola zorganizovaná napriek neúčasti Laportu: "Veľa sa hovorí o demokratickom charaktere inštitúcií. Neprítomnosť jedného kandidáta je urážkou socios, ktorí už niekoľko dní hlasujú prostredníctvom pošty."

V samotnej diskusii nechýbala téma s Xavim: "Nejde o to, aby sme hovorili o menách bez prípravy, najmä ak ide o osoby prepojené s Barcelonou. My sme hovorili jedine s Luisom Carrerasom, naším riaditeľom pre futbalové záležitosti, Cruyffovým učňom, Guardiolovým kolegom, ktorý je súčasťou našej kampane a poskytuje vyhlásenia. Xavi nám na druhej strane povedal, že nechce byť generálnym manažérom, len trénerom. Možno by mal Font povedať, že chce vyhodiť Koemana. Povedal veľa mien - Jordi Cruyff, Tito Blanco, Juli López, Joan Vila... Musíme znížiť náklady a tu vidím veľa výdavkov. Koľko stojí generálny riaditeľ?" zaútočil Freixa na súpera.

"Povedali sme, že Xavi bude našim generálnym manažérom, pretože chceme, aby v klube strávil 10-15 rokov. Nechceme, aby to bolo tak ako v prípad Guardiolu. Vytvoríme podmienky, aby zostal dlhšie. V týchto voľbách nie je dôležitá len športová téma, ale aj projekt, ktorý za tým všetkým stojí. Nie je možné robiť veci zo dňa na deň," reagoval Font.

Ďalšou nastolenou témou bol transfer Érica Garcíu: "Barcelona pred 4-5 mesiacmi predložila ponuku na 10 miliónov eur + 8 miliónov eur v bonusoch a teraz sme mohli zaplatiť toto aj na budúce leto po 1,5 milióna eur. Tréner a športové riaditeľstvo považovali tento transfer za nevyhnutný už teraz," vyhlásil Font. "Operácia nebola uskutočnená, pretože jeden kandidát zaslal Riadiacej komisii list, v ktorom sa jej aj City vyhrážal. Bolo potrebné oznámiť transfer a povedať, že City dostane 1,7 milióna eur, teda za výchovu hráča, alebo nič. V júni môže prísť zadarmo. Víctor Soriano, Fontov priateľ, by bol rád, ak by sa za Garcíu zaplatilo," povedal Freixa.

Našla sa však aj téma, v ktorej sa dvaja kandidáti zhodli - predĺženie zmluvy s Leom Messim. Font je názoru, že Xavi pomôže udržať Messiho v klube a Freixa pochválil postup predchádzajúceho vedenia, ktorý dokázal "zachrániť Messiho zotrvanie v klube." Neskôr sa však Font a Freixa nezhodli vo finančných otázkach. Mladší z kandidátov si myslí, že príjmy sú nevyhnutné na realizáciu športových projektov a jeho súper hovorí viac o samotnej hre, trofejach a nie o zaobchádzaní s klubom ako so spoločnosťou.

Kandidáti prisľúbili socios, ktorí nemajú permanentky na zápasy, že špeciálne pre nich klub na zápasy sprístupní lacné lístky. Vstupenky budú k dispozícii aj členom penyas.

"V posledných 10 rokoch boli veľkým problémom odchovanci, ktorí neverili, že sa dostanú do prvého tímu. Olmo, Adama či Éric García odišli. Chceme, aby sa tak teraz už nedialo. Prezident a členovia vedenia okrem toho nemôžu plánovať prestupy, musí to robiť športové riaditeľstvo, ktoré sa v tom vyzná," dodal Font.

zdroj: mundodeportivo.es sport.es
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.