Joan Laporta v rozhovore pre Catalunya Radio priznal, že v sezóne 2007/2008 mal záujem angažovať Johana Cruyffa ako dočasného tréner FC Barcelona a jeho asistentom mal byť Pep Guardiola. Bývalý viceprezident hovoril aj o kontaktoch s Josém Mourinhom.

"Zvažoval som, že Johanovi ponúknem trénerský post a Guardiolovi miesto asistenta, ale nemohol som to urobiť, pretože som vedel, že Danny [manželka Cruyffa; pozn. red.] by mu nedovolila trénovať. Nemuselo k tomu dôjsť takýmto spôsobom, ale videl som, že Johan mal o tom záujem. Johan a Danny za mnou zašli po návrate z cesty. V istom momente som mu povedal, aby prevzal mužstvo do konca sezóny s Guardiolom po jeho boku. Vysvetlil som mu, že v nasledujúcej sezóne by mužstvo prebral Guardiola. Oči mu žiarili, ale Danny potom urobila to, čo urobiť musela a nemohlo sa to stať," vysvetlil Laporta.

Kandidát na prezidenta porozprával aj o rozsahu výzvy, ktorá čakala na nového trénera: "Uzavreli sme to s tým, že sme Rijkaardovi dali poslednú šancu a povedali sme mu to. 'Ak Barcelona nič nevyhrá, nahradí ťa Pep Guardiola'. Rijkaard nám povedal, aby sme zhodnotili ako bude mužstvo fungovať v polovici sezóny. Zanechal mužstvo, ktoré malo istú štruktúru, v ktorej bolo potrebné nahradiť lídrov. Guardiola čelil veľkej výzve, musel zvládnuť túto príležitosť a dosiahnuť dokonalosť," uviedol.

Laporta prezradil aj niečo o kontaktoch Barcelony s Mourinhom, ktoré prebehli v tom období: "Také veci sa stávajú. Vedel som, že vo vedení za mnou stojí väčšina. Mali sme vedenie s veľkým charakterom. Tí, ktorí sa viac sústredili na štatistiky, nebudem menovať, si mysleli, že Mourinho má viac zručností ako Guardiola. Prebehli tri stretnutia, pretože som chcel väčšinu a jednotu," povedal.

Kandidát na prezidenta aj pri tejto príležitosti komentoval Messiho budúcnosť: "Leo chce veľmi konkurencieschopnú športovú ponuku a ak hra a výsledky nebudú prijateľné, nezostane. Všetko spolu súvisí. Nielen z finančného pohľadu, čo je náročná téma, pretože súperíme s klubmi-krajinami. Bude to ťažké, ak mužstvo ukáže, že nemôže ašpirovať na všetko. Leo chce ukončiť športovú kariéru tým, že bude vyhrávať, to je logické. Myslím si, že musíme zlepšiť to, čo máme ako mužstvo, je to kľúčové. Ak máte vyvážené mužstvo s hviezdami a odchovancami, vtedy to funguje," dodal.

zdroj: Catalunya Radio mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-02-20 16:39:33
Z emotívneho hľadiska by mal Messi ukončiť kariéru v Barcelone. Z racionálneho hľadiska by som povedal, že Messiho odchod v lete môže pomôcť obom stranám. Messi sa môže pokúsiť nájsť klub, ktorý mu zabezpečí trofej a byť šťastný. Barcelone sa uľaví finančne a môže začať naplno s prestavbou.
Barco10 Premium
2021-02-21 12:04:27
Keď Messi chce vyhrávať tak by mal ísť aj keď to nechcem ale konkurencie schopné mužstvo nebudeme mat hneď po nástupe laportu potrvá to možno 2-3 roky.... Dokedy prídu nejaké posily pedri de jong puig araujo budú na svojom vrchole keď všetko pôjde dobre..... Takze keď chce vyhrávať hneď mal by ísť už nemá moc čas cakat