Bývalý obranca FC Barcelona poskytol rozhovor pre rozhlasovú stanicu RAC1, v ktorom porozprával o svojom pôsobení na Camp Nou, zhodnotil situáciu Clementa Lengleta, opísal vzťahy v barcelonskej šatni či komentoval výkony krajanov v drese Blaugranas.

"Vonku sa nevie o tom, ako vyzerá šatňa Barcelony. V šatni Blaugranas som sa cítil trochu osamelý, nikto vás nepodporuje, pre mňa to nie je klubový futbal. Čo sa týka Lengleta, teraz ho všetci zabíjajú, viem, čo to znamená. Je to súčasť futbalu. Musíme sa snažiť byť pozitívne nastavení, aby sme zmenili situáciu a podávali čo najlepšie výkony," povedal Mathieu.

Francúz priznal, že po odchode niektorých spoluhráčov chýbal v šatni Barcelony niekto, kto by podporil spoluhráčov. "Xavi či Cesc boli tými, ktorí s vami rozprávali po chybe a povedali vám, že sa nič nestalo, že nabudúce sa zachováte lepšie, veci tohto typu. Hovorili s vami pozitívne. Je pravda, že v šatni Barcelony to trochu chýba, musíte sa naučiť ako to funguje, že ste tak trochu sám, ale nič sa nedeje, je potrebné trénovať viac, než ktokoľvek iný a to je všetko."

"S Luisom Enriquem sa nehovoril celý rok. Potreboval som trochu sympatií. Keď sa niečo stalo v Sportingu, tak za mnou prišli, aby sme sa porozprávali, ale v Barcelone nie. Napríklad v zápase s Málagou, keď som sa dopustil hrubej chyby, nasledujúci deň mi nikto nič nepovedal. Ani vetu," dodal.

Pre Mathieua bol koniec dobrodružstva v Barcelone ťažký: "Poslednú sezónu som niesol veľmi ťažko, mal som dojem, že prehra v Turíne [0:3 v prvom zápase štvrťfinále Ligy Majstrov 2016/2017; pozn. red.] je moja chyba, ale neviem, prečo zabili práve mňa, futbal hrajú jedenásti. Ale mentálne som silný, nič sa nestalo a odišiel som do Sportigu, kde som si užíval futbal," priznal.

Francúz prezradil, čo je podľa neho kľúčové, aby defenzíva fungovala dobre: "Medzi stopérmi je najdôležitejšia vzájomná interakcia na ihrisku. Ak chýba, defenzíva veľmi trpí. Neviem, či Barça tento aspekt má."

Mathieu sa vyjadril aj k slabým výkonom Umtitiho: "Keď si vyliečite koleno, je ťažké vrátiť sa na 100%. Pripúšťam, že rovnaké to bolo aj v mojom prípade. Je majstrom sveta, bol veľkým hráčom, ale k svojej najlepšej verzii má ďaleko. Musí viac pracovať a tvrdo trénovať aj z mentálneho hľadiska."

Bývalý futbalista, okrem iného aj Valencie, si myslí, že Griezmann hráva pod svoje možnosti: "Griezmann nie je na svojej úrovni z Atlética. Osobne si myslím, že urobil chybu, keď prestúpil do Barcelony. V Atléticu bol veľmi dôležitým elementom a neviem, či v Barcelone je takto významný. Dôležité je, či sa v Barcelone cíti dobre alebo nie," uviedol.

Mathieu okrem toho komentoval generačnú výmenu na Camp Nou: "Generačná výmena je náročná, je potrebné hľadať dôležité elementy, je to komplikovaná práca. Barcelona už dlho hľadá stopéra, ktorý pomôže Piquému, ale pri pohľade na predchádzajúcu sezónu, neviem, či je potrebné ešte niečo meniť. Problém je v tom, že hráči ako Piqué či Busquets dali klubu veľa a je ťažké takýchto hráčov vymeniť, pretože klubu obetovali život. Tieto rozhodnutia sa prijímajú veľmi ťažko. Uvidíme, čo urobí nový prezident. Araujo? Je mladý a silný," povedal.

"Hrať za Barcelonu bolo to najlepšie, čo ma počas mojej kariéry postretlo. S Iniestom, Xavim, Messim... Hrával som pomerne často," dodal bývalý obranca.

zdroj: RAC1 mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2021-02-23 09:50:22
Velmi rozumně a upřímně mluví, sice mi to o té podpoře úplně nesedí, často noví hráčí s odstupem vypráví, jak jim někdo v šatně pomáhal, ale asi dobře https://youtu.be/...
2021-02-23 09:51:22
Škoda, že Langlet nespočetne dlhú dobu podáva zlé výkony, ktoré stali Barcelonu mnoho bodov....