Tréner FC Barcelona na tlačovej konferencii pred zápasom s Elche bránil Clementa Lengleta a zdôraznil, že problémom Barcelony sú aj chyby a slabá efektivita útočníkov. Holanďan zároveň vyhlásil, že teraz nie je vhodný okamih na to, aby v zostave hralo viac odchovancov.

[Marc Brau, Barça TV] Bude zajtrajší zápas podobný tomu poslednému s Elche? Mužstvo nedávno zmenilo trénera. Očakávate rovnako stiahnutého súpera ako tomu bolo v zápase s Cádizom?

"Zdá sa, že Elche vďaka poslednej výhre nad Eibarom získalo sebadôveru a bojuje o záchranu. Bude to ťažký zápas. Nevieme, či sa súper stiahne podobne ako Cádiz. Veľa závisí od nás, od našej hry s loptou a od dobrej obrany v dôležitých chvíľach."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Povedal si, že táto sezóna je prechodná, ale robíte veľa individuálnych chýb. Bude to mať za následok, že zostavu nebudete meniť?

"Je potrebné preanalyzovať stav mužstva, fyzickú a mentálnu formu každého hráča. Vieme, že sme urobili individuálne chyby a strácali sme body. Nie je spravodlivé obviňovať jedného obrancu, pretože sme mali šance rozhodnúť o výsledku. Vytvorili sme si veľa príležitostí, ale naša efektivita nie je taká, aká by v Barcelone mala byť. Body strácame kvôli viacerým faktorom."

[Marta Ramon, RAC1] Clement Lenglet je veľmi kritizovaný. Hovoril si s ním? Čo si mu povedal? Ako sa cíti?

"Hovoril som s ním dnes ráno. Je to profesionál, ktorý berie všetko na seba. Ale ako som povedal, o výsledku rozhoduje viacero faktorov, vinný nie je len jeden hráč. V konkrétnej akcii sa mohol zachovať lepšie, ale urobili sme viacero chýb, urobili ich aj iní hráči. Chyby sme urobili v útoku, mohli sme streliť druhý gól a boli by sme pokojní. Za stavu 2:0 by nás taká akcia v závere nepripravila o body. Lenglet sa musí zlepšiť, tak ako každý, nie je to len jeho vina."

[Adria Albets, Cadena SER] V poslednom čase sa veľa hovorí o Hålandovi a Mbappém. Myslíš si, že táto dvojica vyznačí rovnakú éru ako Messi a Cristiano?

"Nie je to vhodný okamih, aby sme hovorili o hráčoch iných klubov. Bojujeme v dôležitých zápasoch, musíme sa sústrediť na našu prácu. Ďalšie zápasy budú rozhodujúce."

[Helena Condis, Cadena COPE] Jeden z kandidátov na prezidenta včera povedal, že má investora, ktorý dá 250 miliónov eur na to, aby Barcelona kúpila dvoch útočníkov a obrancu. Upokojuje ťa to za predpokladu, že si udržíš pozíciu?

"Neviem, či je to pravda. Až do rozhovoru s prezidentom nemôžem nič povedať. V tlači sa objaví veľa vecí. Musíme počkať na výsledky volieb, nový prezident určí budúcnosť a možnosti."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V priebehu dvoch týždňov sa určí osud celej sezóny. Nemáte priestor na žiadne chyby. Ste si toho vedomí?

"Áno, je to pravda. Ak hráte v Barcelone, tak musíte neustále vyhrávať, ale je pravda, že teraz je v hre veľmi veľa. Musíme nájsť energiu, ktorá bola prítomná v mnohých zápasoch. Z posledných 13. ligových zápasov sme vyhrali 10 a 3 remizovali. Som sklamaný z poslednej straty bodov, ale musíme pokračovať v prechádzajúcej sérii. Ak zakopneme aj teraz, nebudeme môcť už nič urobiť."

[German García, Radio Nacional] Na ktorý zápas by si zameral vaše úsilie? Na pohár alebo na La Ligu?

"Stále verím, že môžeme zabojovať v lige. Každé mužstvo môže stratiť body, videli sme to. Ďalšie dva zápasy sú v tomto kontexte veľmi dôležité a k tomu musíme otočiť stav v Copa del Rey. Nechcem si myslieť, že Copa del Rey je dôležitejšia. Tento týždeň nás čakajú tri zápasy, máme ambície o niečo zabojovať, ale nebude to jednoduché. S fanúšikmi by bola atmosféra iná, ale jednoduchšie by sa zápas otáčal."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako sa cíti Ronald Araujo? Bude pripravený na zajtra alebo na víkend?

"Jeho stav sa zlepšuje, ale zajtra ešte nezahrá, pretože stále trénuje individuálne. Máme pochybnosti, musíme počkať, možno sa vráti cez víkend, možno až o týždeň. Nie je dobré uvádzať konkrétny dátum."

[German Bona, Sport] Po zápase s Granadou si hovoril o hrdosti hráčov. Mohli ju teraz trochu stratiť a majú fanúšikovia právo byť nespokojní?

"Vieme, že v priebehu dvoch dní sa môže všetko zmeniť - nálada, názory... Je potrebné to akceptovať a napredovať. Prehry so Sevillou a PSG nám ublížili, ale sme Barcelona a musíme byť hrdí na to, že sme tu. Skúsení hráči, kapitáni musia vytvárať bojovú náladu v boji o všetky ciele. Je to dôležité. Do zápasov musíme vložiť energiu."

[Anais Marti, La Vanguardia] Začneš zajtra rotovať? Vsadíš na hráčov Barcelony B?

"Mladým dávame veľa šancí, nie je vhodný čas, aby sme v tomto dôležitom momente hrali s ešte ďalšími hráčmi rezervy. Som zástancom mladých, ale teraz potrebujeme skúsených hráčov. V zostave už niekoľko mladých máme, je potrebné hľadať rovnováhu. Potrebné je svieže mužstvo s energiou, niektorí sú trochu viac unavení, takže prijmeme zodpovedajúce rozhodnutia."

[Roger Torelló, Mundo Deportivo] Chystáš sa zajtra nasadiť Lengleta, aby sa nezlomil ešte viac?

"Sú to rozhodnutia, ktoré musí prijímať tréner. Hráč si musí veriť, prihliada sa aj na jeho fyzický a psychický stav. Týka sa to nás všetkých."

[Diari Ara] Aká nálada panuje v tíme?

"Je normálne, že morálka trochu upadla. Na našom športe je dobré to, že zápas hráme každé tri dni. Ak zajtra vyhráme, v tabuľke budeme na druhom mieste a všetko bude iné."

[Francesc Latorre, TV3] Už viete, prečo ste neefektívni a je pre vás ťažké streliť viac gólov?

"Problém nespočíva v tom, že nemáme šance, to by bolo horšie. Potrebná je však vyššia efektivita útočníkov. Máme príležitosti, za stavu 2:0 by sme neremizovali. Percento gólov je na Barcelonu nízke."

[Albert Fernández, TVE] Mali by práve Griezmann s Dembélém dať zo seba v útoku viac, než doteraz?

"Je potrebné preanalyzovať ich doterajšie príležitosti. Antoine bol počas uplynulého mesiaca veľmi efektívny. Predtým to bolo horšie. Dembélé mal naposledy 3-4 šance a jednu mal využiť."

[Alex Pintanel, Gol] Ako sa cítiš po posledných udalostiach?

"Dnes sa cítim dobre, v nedeľu po zápase som sa cítil strašne. Cítim sa za to zodpovedný a premýšľam o tom, ako to zlepšiť. Ovplyvňuje ma to. Musíme si veriť, nikto nevyhrá všetky zápasy. Naša strata je nižšia, než pred tromi týždňami. Ďalšie zápasy budú kľúčové. Existuje nádej a pokiaľ je, musíme bojovať."

[Jordi Blanco, ESPN] Nemáš pocit, že hráčov chrániš až príliš? Nekritizuješ ich priamo?

"Kritizovať je potrebné interne, hovoriť s nimi a analyzovať ich hru a chyby. Nemám však rád kritiku prostredníctvom tlače, to nie je dobré. Dôležitý je individuálny a priamy rozhovor. Vonku však treba hráčov chrániť."

[Jordi Quixano, El País] Akým spôsobom si môžete poradiť s individuálnymi chybami? Odkiaľ sa ich toľko berie?

"Možnože ide o strach, keď vedieme len o jeden gól. Vtedy sa nám ťažko hrá záver stretnutia. Jedna prihrávka môže zmeniť veľa. Niekedy je to nespravodlivé. Súper nemusí urobiť veľa, aby strelil gól. Máme šance a zápas sa skončí výsledkom 1:1."

[Joan Domenech, El Periódico] Nechýba ti v šatni aj na trávniku líder? A ak nie, kto ja vašim lídrom?

"Máme lídrov, kapitánov. Piqué a Alba sú skúsení, Busquets, Leo. Máme dostatočnú osobnosť. Títo hráči musia vyznačiť cestu, vyhrali veľa vecí a je dôležité, aby mladým ukázali cestu."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Naposledy si hovoril o tom, že Destovi sa stáva, že sa prestane sústrediť. Môžeme to isté povedať aj o iných hráčoch, v tomto prípade skúsenejších?

"Možno áno, niekedy to závisí od koncentrácie. Iným problémom je nestreliť druhý gól, vtedy jedna chyba zmení veľa. Musíme o tom hovoriť, sme dosť dobrí, aby sme získavali výsledky. Myslím si, že naďalej budeme bojovať, aby sme niečo vyhrali. Musíme sa koncentrovať viac ako predtým, najmä pri tesnom vedení."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2021-02-23 16:33:06
Neviem prečo ten hejt na Lengleta. Chalan na sebe maká a je tam vidieť progres.
Doteraz fauly a penalty robil hlavne rukami, teraz už vie aj nohami. Čiže doteraz som tŕpol keď som videl ako máva rukami, teraz aj keď kope. Ako hovorím - progres.
2021-02-23 16:57:24
"Holanďan zároveň vyhlásil, že teraz nie je vhodný okamih na to, aby v zostave hralo viac odchovancov."