Dnes prebehla prvá diskusia troch kandidátov na prezidenta FC Barcelona počas oficiálne volebnej kampane. Toni Freixa, Joan Laporta a Víctor Font predstavili svoju víziu klubu a pri tejto príležitosti si nenechali ujsť možnosť zaútočiť na koncepciu svojich súperov.

KLIKNI SEM a odpor aj ty projekt forcabarca.sk! Ďakujeme!

Font: "Chceme dostať klub do 21. storočia. Už dávno sme stanovili diagnózu, že najlepšia generácia v histórii klubu môžu skončiť takto. Dobrou správou pre socios je, že sme si odviedli prácu a máme riešenia. Nie sú založené na skúsenostiach z minulosti, pretože to ničomu nepomôže. Potrebujeme svieži vietor. Prezidentský model musí v oblasti športu skončiť. Chceme športovú štruktúru s Xavim ako lídrom. Vo finančnej oblasti nemôžeme zachovať zastaraný model, tradičné zdroje príjmu už nemajú rastúcu tendenciu. Nemôžeme klub zadlžiť ešte viac. Socios v sociálnej oblasti nikdy neboli považovaní za majiteľov. Musíme zabezpečiť to, aby klub predstavoval referenčný bod. Chceme vybudovať klub s novými ideami."

Laporta: "Povedal som socios, aby boli pokojní. Barcelona je v delikátnej finančnej situácii, ale máme veľké aktíva. Nevšímajte si panické signály. Vieme ako túto situáciu zmeniť vzhľadom na naše skúsenosti, má to veľkú hodnotu. Barcelona musí opäť vyhrávať a po príchode do klubu budeme motivovať nášho trénera a hráčov, aby prinavrátili úspešnú históriu v Lige Majstrov. Máme silné vedenie. Časť dlhu je možné reštrukturalizovať, ale naďalej musíme zaplatiť klubom za De Jonga, Coutinha či Arthura. Budeme musieť vydať dlhopisy, ako to robia všetky firmy. Značka klubu však hrá v náš prospech. Už som hovoril s prezidentmi FIFA, UEFA, RFEF a La Ligy. Chceme, aby klub mal opäť dôležité postavenie v týchto organizáciách."

Freixa: "Pokiaľ ide o nás, chceme sa vyhnúť apokalyptickému prístupu. Tento kongres je príkladom, že klub je živý, má nesmiernu silu. Situácia je kritická, ale je možné to napraviť. Skomplikovala sa to z dôvodu istých rozhodnutí a pandémie, ktorá znížila príjmy o 300 miliónov eur. Model Barcelony však nestojí na generovaní príjmov, nie sme firma. Sme športový klub a naša diagnóza je taká, že musíme vhodne spravovať naše zdroje, aby sme zabezpečili náš model. Bayern je majstrom Európy s rozpočtom, ktorý je nižší ako ten náš. Víctor nemusí byť posadnutý z hľadiska príjmov. Je potrebné správne riadenie klubu. Výzvou pre budúceho prezidenta bude, aby sa nezopakovalo to, čo v koncovke posledných mandátov, ako v roku 2010, tak aj v roku 2020, teda úroveň vysokého zadlženia."

Laporta: "Mal by si sa zbaviť tej nevôle, ktorú v sebe nosíš a byť hrdý na dedičstvo, ktoré som tu v roku 2010 zanechal. Klub bol v dobrej finančnej kondícii a mužstvo bolo na najvyššej úrovni. Viem, že existujú pokusy o diskreditáciu, ale dúfam, že klub opustím v rovnakej situácii ako v roku 2010. Mali sme najlepšie kontrakty na trhu a boli sme referenčným bodom na celom svete."

Font: "Budúcnosť nevybudujeme, ak budeme stavať na minulosti. Všetci chcú zachovať model vlastníctva klubu a chceme vyhrať všetko, ale musíme mať plán. V roku 2003 sme kopírovali model Manchestru United."

Freixa: "Barcelona nikdy nebude spoločnosťou kvôli vôli svojich socios. Môže sa to stať len vtedy, keď príde o svoju nezávislosť, pretože ak padne do rúk mediálnych, politických a biznisových skupín alebo vedenie nebude zodpovedné. Z tohto dôvodu je navýšenie dlhu chybou, nehnevaj sa, Joan."

Transfery a platy

Font: "Všetci chceme, aby klub bol silný, ale niektorým chýba projekt. Socios musia vedieť, kto prijíma rozhodnutia. Máme organizačnú schému s Xavim, Jordim Cruyffom, Titom Blancom, Albertom Benaigesom či Joanom Vilom. Musíme sa postarať o to, aby rozhodnutia prijímali najlepší. Musíme hľadať talenty, aby sa opätovne vyhrávalo. Je ľahké povedať, že ak sa v minulosti vyhral sextet, rovnaké to bude aj teraz. Ako to urobia? S pomocou mágie? Je potrebné mať projekt s jasnými menami."

Laporta: "Projekty sa nerobia v PowerPointe, vyžadujú dôveryhodnosť a známosti ľudí. Víctor, neustále opakuješ Xavi, Cruyff, Benaiges... Nezavádzajme socios, dementovali tvoje slová. Zdá sa, že nepoznáš realitu v Barcelone. Hovoríš, že si veľa pracoval, ale neviem, či dobre, pretože si vykonal veľa korekcií a my nechceme zavádzať socios. Nechcem destabilizovať mužstvo a trénerský štáb. Keď prídem do klubu, uvidím, čo bude. V Barcelone neexistujú prechodné sezóny. Prvé, čo musíme urobiť, je zaoberať sa témou Messiho zotrvania. Som presvedčený, že vypočuje našu ponuku."

Font: "Dôveryhodnosť, ktorú mám, by mala byť prepojená s ľuďmi, ktorí sú pripravení viesť náš projekt. Čo sa týka Xaviho, sme presvedčení, že musí byť budúcnosťou Barcelony s prispôsobenou štruktúrou. Ak niekto nájde výroky Xaviho, Cruyffa či kohokoľvek iného, že všetko to, čo som o nich hovoril, nie je pravda, stiahnem sa z volieb."

Freixa: "Sme schopní urobiť všetko to, čo Barcelona potrebuje. Sme jediná kandidatúra, ktorá sa spolu s Lluisom Carrerasom venovala vysvetľovaniu toho, čo robíme. Máme veľmi jasný model. Počas letného prestupového obdobia musíme počítať s najlepšími hráčmi na svete. Vždy musíme mať najlepší tím. Barcelona nemôže vládnuť z úkrytu a neustále napravovať chyby [narážal na chyby Fonta počas jeho kampane; pozn. red.]."

Espai Barça

Laporta: "Starostlivo prekontrolujeme náklady na realizáciu. Existuje zmluva s Goldman Sachs na 825 miliónov eur so splatnosťou 30 rokov. Túto zmluvu musí potvrdiť zhromaždenie socios compromisarios. Je veľmi dôležité, by sme sa dozvedeli, ako to zaplatíme, treba to dobré zvážiť. Espai Barça chceme pohnúť vpred. Existuje však aj iné možnosti, než to, čo predstavila Goldman Sachs a zhodnotíme, či to predstavíme na zhromaždení socios compromisarios."

Freixa: "Bol som vo vedení, ktoré naprojektovalo Espai Barça. Práce potrvajú 4 či 5 rokov. Musíme si byť vedomí dobrých vecí, ktoré sa dosiahli. Projekt sa už začal a máme plán financovania, nemôžeme už strácať čas a zorganizovať ďalšie výberové konanie týkajúce sa architektúry. Tento projekt je potrebné uskutočniť. Prídu aj nepríjemnosti, ale nebudeme sa musieť pohnúť zo štadióna."

Font: "Musíme využiť všetko, čo je v tejto téme dobré. Máme dvoch urbanistov, dvoch architektov a dvoch špecialistov na financovanie. Chceme transparentne skontrolovať a vysvetliť, ako všetko vyzerá v prípade nového štadióna. Pokúsime sa o opätovné prerokovanie zmluvy s Goldman Sachs, pretože sme vypracovali iné možnosti. Na konci sezóny usporiadame referendum prostredníctvom elektronického hlasovania, aby sme čo najrýchlejšie začali práce a nestrácali čas. Máme veľmi zaujímavé ponuky, aby sme dokončili Camp Nou aj Palau."

Laporta: "Je potrebné vysvetliť pravdu. Stále je nutné určiť náklady na realizáciu. Súhlasím s tým, že ide o symbolický projekt a musíme ho urobiť dobre. Ak ho budeme robiť po etapách, bude to drahšie a dlhšie, okolo 6 či 7 rokov. Chceme hrať na Camp Nou, ale musíme zistiť, či to bude možné."

Freixa: "Referendum v roku 2014 jasne ukázalo, čo sa stane v prípade prestavby Camp Nou. Projekt bol odhlasovaný a je už pripravený na realizáciu."

Ceny permanentiek

Freixa: "Socios by nemali byť zodpovední za nápravu finančnej situácie. Zaväzujeme sa, že nebudeme zvyšovať cenu permanentiek aj preukazov pre socios. Chceme viac fanúšikov na štadióne. Chceme ponúknuť balíček vstupeniek v cene permanentky, aby barcelonistas prichádzali na štadión. Počas Laportovej éry boli permanentky pre socios prideľované priateľom pred ľuďmi čakajúcimi na zozname."

Laporta: "Už prosím ťa ukonči túto trpkú a rozhorčenú reč. To, o čom hovorí Freixa, bude ťažké urobiť. Bonusy pre socios budú. Vždy sme mali najnižšie ceny a chceme to udržať."

Font: "Všetci chceme mať to najlepšie, ale nemôžeš sľubovať niečo konkrétne, ak si na tom nepracoval. Zaväzujeme sa, že cena permanentky bude súvisieť s lojalitou voči klubu. Ak prídeš na 80% zápasov, cena sa ti zníži o 20%. Prvých 2000 socios, ktorí sa nachádzajú na zozname čakateľov, budú mať permanentky už na budúcu sezónu."

Socios compromisarios

Freixa: "Presadzovali sme reformu štatútu, aby sa zhromaždenia socios compromisarios konali v deň zápasu a zaviedli sme telematické hlasovanie. Vláda neumožňuje elektronické hlasovanie. Navrhujeme vytvoriť radu mladších socios, ktorí by sa pripojili k zhromaždeniu socios compromisarios."

Laporta: "Tieto opatrenia neboli účinné, pretože účasť bola nízka. Musíme povzbudiť socios, aby prichádzali na zhromaždenie socios compromisarios. Na podporu tejto aktivity plánujeme uskutočniť referendum na tému výberu dresu. Pôjde o elektronické referendum. Máme zmluvu s firmou, ktorá takéto služby ponúka."

Font: "K socios je potrebné sa správať ako k majiteľom klubu. Keď sa objavia nové vedenia, zdá sa, že práve tie sú majiteľmi klubu a na socios si spomenú o 6 rokov. Chceme, aby sa socios podieľali na živote klubu, aby sme vedeli, čo chcú a mohli sme s nimi záväzne aj nezáväzne konzultovať záležitosti, ako napríklad názov štadióna, dizajn dresu, vyveseniu dresu basketbalistu pod strechou v Palau... Spoločne budeme prijímať najlepšie rozhodnutia pre klub. Budeme organizovať štvrťročné stretnutia, aby sme si vypočuli socios a odpovedali na ich otázky."

Ako sa stať sociom

Laporta: " Chceme vytvoriť podmienky nato, aby sa každý, kto chce, mohol stať sociom. Bolo by to dobré pre klub. V takýchto neľahkých podmienkach predstavíme ústupky socios, ktorí sú v ťažkej situácii. Musíme získať maximálnu interakciu s klubom. Chceme, aby atmosféra na Camp Nou bola najlepšia a musíme poznať potreby skupín vytrvalých fanúšikov. Chceme znížiť náklady výjazdových zápasov, aby fanúšikovia mohli byť s mužstvom."

Freixa: "Socio nemôže byť každý. Súčasné pravidlá sú dobré, aby sme chránili a dali hodnotu tomu byť socio Barcelony. Byť socio je rodinnou hrdosťou, ktorú musíme odovzdávať ďalším generáciám. Pán Soriano hovoril o milióne socios a dosiahol 180 000. Potom sa stalo to, čo pred finále Ligy Majstrov v Paríži. Mnohí ľudia sa stali socios, aby sa zúčastnili žrebu o lístky a potom, keď prišiel čas na zaplatenie ďalšej sumy, tak to neurobili."

Font: "Musíme otvoriť možnosť stať sa sociom. Existujú komplikácie, ktoré vám v tom bránia a existujú ľudia, ktorí sa cítia ako culés, no nemôžu tak urobiť. Musíme sa poučiť z minulosti. Náš návrh je založený na tom, aby v prvých troch rokoch boli obmedzené práva, napríklad na hlasovanie vo voľbách. Je potrebné počkať rok. Bude však veľa socios, ktorí sa môžu zúčastniť a mať z toho prospech."

Úloha žien v klube

Font: "Nejde o feminizmus alebo to, čo je teraz v móde. Rozmanitosť robí projekty lepšími. U nás bude 5 žien, ktoré budú reprezentovať socias a v celej histórii klubu ich bolo 13. Musíme mať plán generovania zdrojov, aby sme mali ženské tímy vo všetkých sekciách od sezóny 2022/2023."

Laporta: "Ženy nie sú dostatočne zastúpené. Musíme sa usilovať o paritu. U mňa bola Anna Xicoy na poste generálnej riaditeľky a v Nadácii bola Maria Segu. Musíme propagovať informácie o našich hráčkach. Musíme byť referenčným bodom z hľadiska rodovej rovnosti. Plánujeme založenie ženského hádzanárskeho tímu. Máme Elenu Fort, ktorá nám predstaví svoju ženskú víziu, ktorá vždy obohacuje."

Freixa: "Posilnenie postavenia ženského športu vo všetkých sekciách musí byť dôležité. Cieľom je podporiť účasť žien v klube. 27% socios Barcelony tvoria ženy, u nás ich máme štyri. Musíme ísť po tejto ceste a sme plne angažovaní v tomto smere."

Fankluby

Font: "Musíme pogratulovať celému hnutiu za všetko, čo dokázalo v posledných rokoch. V tejto veci chceme vyvinúť veľké úsilie. Kľúčom k pomoci fanklubom je finančný plán do budúcnosti, aby sme udržali nás model vlastníctva. Chceli by sme, aby podpora pre fankluby narástla od sezóny 2022/2023 z 0,34% na 0,5% rozpočtu. Fankluby musia byť viac ako miestom na sledovanie zápasov, musia byť našimi ambasádormi. Musíme ich zmodernizovať a podporovať aktívnu účasť."

Laporta: "Členovia fanklubov sú ambasádormi Barcelony vo svete. Máme plán usporiadať každé dva roky zhromaždenie socios pre členov fanklubov a pokúsime sa túto oblasť vylepšiť a zmodernizovať. Chceme navýšiť prítomnosť orgánov klubu na akciách, ktoré budú organizovať fankluby. Ak mi to umožní harmonogram, budem chodievať aj sám. Pre najaktívnejšie fankluby ponúkame zľavy na finále."

Freixa: "V našom vedení sú dvaja prezidenti fanklubov. Súhlasíme s podporou aktivít fanklubov, ktoré nám dávajú jedinečnú charakteristiku. Chceme integrovať členov fanklubov do vedenia tak, aby mali právo vyjadriť sa. Zároveň chceme, aby mali prístup aj k vstupenkám."

Zhrnutie

Font: "Sme len týždeň od najdôležitejších volieb v modernej histórii klubu. Pracujeme už roky a teraz nadišla hodina pravdy. V roku 2015 sme hlasovali s ohľadom na treble a tridente. Túto chybu nemôžeme urobiť opäť. Svet sa veľmi zmenil. Veľké poďakovanie patrí tým, ktorí slúžili klubu a pričinili sa o zlepšovanie Barcelony. Od teraz je potrebné byť odvážnym, aby sme dobyli budúcnosť. Nech žije Barça a nech žije Katalánsko!"

Freixa: "Chcel by som pozdraviť všetkých socios a socias, ktorí sledujú túto debatu a povedať im, že Barcelona je v komplikovanej situácii, ale musíme utiecť od katastrofických a apokalyptických stanovísk. Sme jediná kandidatúra, ktorá v sebe spája nezávislosť, znalosti klubu a skúsenosti, vďaka čomu môžeme nájsť riešenia tejto situácie a naďalej sa rozvíjať, zostať najlepším klubom na svete. Hlasujte za našu kandidatúru, pretože veríme, že je najlepšia pre Barcelonu. Ďakujem pekne, nech žije Barça, nech žije Katalánsko a nech žijú fankluby!"

Laporta: "Podal som kandidatúru, pretože milujem Barcelonu a chcem slúžiť klubu. Členovia môjho vedenia a ja máme skúsenosti a odhodlanie zmeniť túto finančnú situáciu klubu. Máme akčný plán, aby Barcelona bola opäť solventná. Ak chcete, aby socios boli aj naďalej vlastníkmi klubu, aby sa barcelonismu prinavrátila radosť ako počas večerov v Londýne, Paríži a Berlíne, aby sa vrátili zápasy, ktoré máme v pamäti, aby Barcelona mala silné vedenie a znovu získala osobitý význam vo futbale, hlasujte za mňa vzhľadom na moje skúsenosti a lásku k Barcelone. Nech žije Barça, nech žije Katalánsko!"

KLIKNI SEM a odpor aj ty projekt forcabarca.sk! Ďakujeme!

zdroj: BarçaTV marca.com as.com mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2021-02-28 22:56:19
Díky moc za článek!! Jedna otázka. V čem je dobrý Jordi Cruyff? Jde o nějakou symboliku jeho otce, tak se přinese do Barcy nebo v čem je dobrý? Vím, že byl hráč, že byl trenér. Pak sportovní ředitel v podprůměrných klubech. Tak proč pro Barcu? Nějak talentovaný? Asi jde jen o ten odkaz otce ne? Díky.
2021-02-28 22:59:08
Ťažké je povedať ako to dopadne ... nech to už bude Font alebo Laporta verím že pozdvihnú mužstvo a konečne sa dostane Barca na vrchol .. s Freixom veľmi nepočítam ... je to skôr medzi Laportom a Fontom ale uvidíme .. nech to už bude hocikto z nich .. hlavne nech tam bude niekto kto to bude riadiť rozumne a udrží Lea medzi nami .. myslím si títo 2ja sú dobrí kandidáti .. a zmenia Barcu nech už vyhrá hocikto z nich .. horšie ako Rosell a Bartomeu si myslím že nebude ? bude dobre určite ja tomu verím ešte kým je Leo hráč Barcy jeden z nich dá motivácou Leovi aby ostal a všetky prostriedky na to aby sme zabojovali ešte o tituly .. a ak sa bude dať aj o treble ? Visca Barca ❤