Katalánsky denník Sport analyzoval športové projekty kandidátov na prezidenta FC Barcelona. V tomto článku sa dozviete, ako by pravdepodobne vyzerala realizácia každého z nich.

Toni Freixa

"Športová štruktúra prezidenta musí brať do úvahy názory prezidenta, ale rozhodnutia nakoniec prijíma klub. Je možné získavať hráčov podľa želania trénera, pokiaľ sa splnia príslušné kritéria. Tréner je tu na to, aby trénoval a športový riaditeľ na to, aby kupoval. Nie všetci dobrí hráči sú vhodní pre Barcelonu," povedal Toni Freixa.

"Metodológia bude vždy kľúčová, musíme byť odvážni. Štruktúra klubu bude zložená z riaditeľa pre metodológiu a riaditeľstva pre mládežnícku sekciu, ktorá zhodnotí a príjme rozhodnutia o postupe a hráčov a ich rozvoji. Týka sa to aj trénerov. Dôležitý je spôsob, nie len tituly, všetko sa bude sústrediť na futbal," povedal Lluis Carreras, pravá ruka Freixu.

Najdôležitejšie body programu Toniho Freixu

- začína sa nový cyklus úspechov so správnym riadením La Masie, Barcelony B a prvého tímu,

- je potrebné opäť získať víťazný model: odchovanci + transfery na kľúčových postoch a hviezdy, ktoré chcú získať Zlatú loptu,

- športový manažment v rukách profesionálov a veľkými skúsenosťami v klube, ktorí chápu a rešpektujú hodnoty Barcelony,

- vlastný talent, taktická inteligencia, dominovanie v hre s loptou, kontrola v zápasoch za pomoci získavania lopty a presing,

- čo najlepší prístup k budúcnosti Lea Messiho. Povie sa mu, koľko je klub schopný urobiť v snahe presvedčiť ho, aby zostal.

- akadémia je základňou pre rôzne sekcie - zlepšenie jej fungovania a rozvoj ženských tímov. Vniesť štýl Barcelony do všetkých tímov.

- zvýšenie dopingu a frekvencie návštev v Palau a na Camp Nou,

- zintenzívnenie hľadania sponzorov medzi katalánskymi spoločnosťami,

- výchova hráčov na úrovni Barcelony, 30% odchovancov v kádri a zrýchlenie výstavby nového Palau.

Víctor Font

"Športový projekt sme zostavili s Xavim Hernándezom, ktorý bude najdôležitejšou osobou zodpovednou na futbalové rozhodnutia. Má skúsenosti, je pripravený a myslím si, že by bolo dobré, keby ho socios vzali do úvahy. Môže viesť Barcelonu do prístavu. Vie, o čom hovorí, je opatrný, dôsledný, veľmi inteligentný a zaujíma sa o futbal. Barcelona musí byť najväčším klubom s viacerými sekciami na svete, ktorý bude obdivovaný. Musíme sa posilniť a rozvíjať. Vďaka tejto multisekcii budeme ešte silnejší a výnimočnejší," uvádza Víctor Font.

Najdôležitejšie body programu Víctora Fonta

- Profesionálny ženský futbalový tím: Lluis Cortes ako generálny manažér a Markel Zubizarreta ako športový riaditeľ.

- Hádzaná: dôvera v Davida Barrufetu. Za projekt bude zodpovedný Álvaro Ferrer, bývalý hráč a tréner.

- Vytvorenie dvoch nových sebestačných sekcií: umelecké plávanie a šach.

- Hokejbal: reforma sekcie, vytvorenie vlastnej akadémie. Za sekciu bude zodpovedný Nando Pujalte.

- Využitie skúseností Joana Vilu, ktorý bude opätovne spolupracovať s Pacom Seirul•lom. Jedným z cieľov je vytvorenie La Masie pre trénerov.

- Oddelenie správania a psychológie vedené Inmou Puig, psychologičkou špecializujúcou sa na školenie a tréning mužstiev. O svoje znalosti sa podelí Toni Nadal.

- Tito Blanco bude zodpovedný za technický sekretariát, Jordi Cruyff za športové riaditeľstvo prvého tímu. García Pimienta zostane trénerom rezervy, Joan Vila a Albert Benaiges prevezmú mládežnícky futbal.

- Ronald Koeman zostane trénerom prvého tímu.

Joan Laporta

"Barcelona sa opäť musí stať najlepším klubom na svete z pohľadu športu a musí byť vzorom pre nasledovanie. Z tohto dôvodu chceme, aby sa La Masia stala základom športového projektu. Práve ona bude našim pilierom reprezentujúcim hodnoty klubu, rovnako ako nadácia. Chceme opätovne vyhrať Ligu Majstrov vo všetkých športových sekciách," vyhlásil Joan Laporta.

Najdôležitejšie body programu Joana Laportu

- lepšie fungovanie každej profesionálnej aj amatérskej sekcie a konzultačnej kancelárie pre všetkých športovcov,

- La Masia ako záruka finančnej a športovej stability,

- nie je to len o vyhrávaní, ale aj o spôsobe, akým to robíme. Získať späť identitu a vlastný športový model.

- Barcelona ako vzor v implementácii umelej inteligencie, Big Data a technológií,

- práce na maximalizácii dobrej formy. Ako najlepšie využívať svoj talent.

- program mentoringu zameraný na mentalitu, súťaživosť a osobný charakter,

- 5 oddelení v La Masii: metodológia a formovanie, športový riaditeľ, hodnoty a športová kultúra, skauting, znalosti a Big Data.

- 11 oddelení náuky: okrem iného kondičná príprava, lekárska služba, prevencia zranení, fyzioterapia, výživa, športová biomechanika a nové technológie.

- rozvoj ženského športu, počnúc hádzanou až po ďalšie sekcie. Obnova bejzbalovej sekcie.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2021-03-02 12:30:18
Nevravel Xavi, že chce byť iba trénerom??
8JK8 Premium
2021-03-02 13:27:40
Keby sa ma niekto pred rokom spýtal koho by som si prial za prezidenta povedal by som Fonta ale v poslednej dobe jeden krok vedľa za druhým na to ako dlho na projekte pracoval mi príde maximálne neprofesionálne postaviť ho celý okolo Xaviho aj keď je to profík a miloval som ho ako hráča ale je to príliš veľký tlak na jednu osobu ešte väčší risk