V súvislosti s aférou Barçagate sa postupne objavujú ďalšie informácie. Portál El Diario mal prístup k výpovediam svedkov, podľa ktorých sa faktúry súvisiace s Barçagate mali ukrývať aj v La Masii. V akadémii boli zaistené faktúry vo výške 192 000 eur.

El Diario informuje, že Xavier Martín, riaditeľ La Masie, katalánskej polícii Mossos povedal, že vo februári 2020 sa dozvedel o dodatočných nákladov La Masie vo výške 192 000 eur, ktoré mali byť vyplatené firme Tantrasoft. V tejto súvislosti je potrebné dodať, že táto firma je súčasťou skupiny I3 Ventures, ktorá mala diskreditovať kritikov vedenia Josepa Mariu Bartomeua na sociálnych sieťach. Platby boli rozdelené na 16 500 eur mesačne a mali prispieť "reputácii La Masie v digitálnom svete". Problémom je, že Martín nikdy nevidel nejakú správu o činnosti firmy Tantrasoft v prospech La Masie, ktorá by odôvodňovala takúto platbu zo strany klubu. Zároveň dodal, že cena za služby bola podľa jeho názoru veľmi premrštená a s pomocou lokálnych firiem by bolo možné ušetriť značnú sumu.

Martín okrem toho dosvedčil, že tieto sumy neboli zahrnuté do rozpočtu za rok 2020, ktorý klub predstavil La Masii. Akadémia bola zaťažená rovnakými faktúrami pre Tantrasoft už v predchádzajúcom roku, kedy riaditeľom nebol Martín. Keď sa v tejto veci obrátil na finančné oddelenie klubu, nedostal žiadnu odpoveď. Stretol sa s Oscarom Grauom, ale ten ho ubezpečil, že o týchto výdavkoch nevie nič a musel by sa porozprávať s prezidentom. Ani Bartomeu však nedokázal vysvetliť faktúry pre firmu Tantrasoft a Martína odkázal na svojho poradcu Jaume Masferrera.

Verziu Martína potvrdila jedna z osôb zodpovedajúcich za financie La Masie, Xavier Armengol. Pre Mossos vysvetlil, že vo februári 2019 zistil odchýlku od rozpočtu, ktorú tvorili platby spoločnosti Tantrasoft vo výške 16 500 eur mesačne, približne od októbra 2018. Tieto platby boli priradené k rozpočtu v La Masii bez toho, aby o tom vedeli ľudia zodpovední za mládežnícky futbal. Armengol rovnako ako Martín dosvedčil, že si Tantrasoft nenajal a nedostal od firmy žiadny report o odvedenej práci vykonanej v digitálnom svete a zároveň od svojich nadriadených nedostal žiadnu odpoveď na otázky, ktoré im predložil.

Carles Folguera, riaditeľ La Masie do roku 2018, vypovedal, že kedysi sa stretol so zástupcami skupiny Nicestream, do ktorej patrí Tantrasoft, I3 Ventures a ďalšie firmy spojené s Barçagate, ale nepodpísal žiadny kontrakt. Zdôraznil, že za komunikáciu La Masie nesie zodpovednosť klub a nie externá firma.

El Diario poukázal aj na iné svedectvá. Francisco José Schroder, finančný riaditeľ, mal pripustiť, že šéfovi kancelárie FC Barcelona v Hong Kongu nariadil, aby nepodpisoval žiadny kontrakt s firmou Nicestream po tom, čo ho klub požiadal o podpísanie zmluvy týkajúcej sa "bežných služieb", ktoré s tým ale nemali nič spoločné. Guillem Graell, riaditeľ značky Blaugranas, zdôraznil, že klub odstúpil od dvoch či troch zmlúv s Nicestream, pretože podľa jeho názoru nedávali zmysel. Zároveň dodal, že zmluvy uzatvoril Masferrer. Jeden z asistentov Bartomeua priznal, že na žiadosť generálneho riaditeľstva klubu prevádzal rôzne kontrakty do iných oddelení klubu. Cristina Belloque, koordinátorka právneho oddelenia klubu, na druhej strane neznačila, že zmluvy s Nicestream neboli skontrolované žiadnym pracovníkom tohto oddelenia.

El Diario informuje, že na základe svedectiev pracovníkov Barcelony je možné potvrdiť, že o Bartomeuovom konaní vedelo aj jeho bezprostredné okolie, ktoré bolo takisto vyšetrované: Jaume Masferrer, Oscar Grau a Ramon Gómez Ponti. Mossos odhaduje, že škody spôsobené klubu môžu dosiahnuť až 1,2 milióna eur. Spoločnosti Nicestream bola vyplatená suma vo výške 2 315 775 eur a mohla presiahnuť aj 3 milióny eur, nebyť včasného zverejnenia prípadu, čo viedlo k predčasnému ukončeniu zmluvy zo strany Barcelony.

zdroj: eldiario.es
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2021-03-05 12:18:42
"Supy, hady, pijavice nechcem daj to preč"
2021-03-05 12:20:04
Potkan buzerant