Oficiálna volebná kampaň v Barcelone je na konci. Včera sa konala posledná diskusia kandidátov na prezidenta plná napätia, ktorú zorganizovala katalánska televízia TV3. Nižšie si môžem prečítať prepis tejto debaty.

Diskusia bola zostavená z tematických blokov. Pred prvým z nich bol predstavený videomateriál ako úvod do súčasnej situácie v FC Barcelona. Boli v ňom predstavené zmeny trénerov, trpká prehra v Lisabone, Messiho fax či demisia Bartomeua a jeho zatknutie políciou.

Súčasná situácia FC Barcelona

Font: "Apelujem na 36 000 socios, ktorí sa ešte nerozhodli, za koho zahlasujú. Sme uprostred historickej zmeny a zvolíme si, akú Barcelonu chceme mať počas nasledujúcej dekády. Máme dlh vo výške 1,2 miliardy eur, je potrebné zrenovovať Camp Nou a potom tu máme ďalšieho zadržaného prezidenta. Ako barcelonistas máme dosť a musíme zmeniť smer, nemôžeme riadiť klub rovnako ako v 80. rokoch. My sme zmena, žiadne tmárstvo, s kontrolnými mechanizmami, aby sme sa vyhli vedeniu alfa samcov, aby socios mohli byť vypočutí a podieľali sa na chode klubu. Ak urobíme túto zmenu, opäť vyhráme Ligu Majstrov, La Ligu aj Copa del Rey."

Toni Freixa: "Chcem povedať socios a socias, že Barcelona je najlepším klubom na svete. V tomto videu som nevidel Ansu Fatiho, Pedriho, De Jonga, Mirotića, Alexiu Putellas, Oshoalu... Keď hovoríme o dedičstve, sústredíme sa na jednu osobu, zatiaľ čo sila pramení zo samotného klubu. Je pravda, že prechádzame cez zložité obdobie z dôvodu zlého riadia v oblasti športového modelu, kupovania hráčov, ktorých sme si vzhľadom na cenu mohli odpustiť a veľmi vysokým výdavkom na mzdy, no Barcelona má ohromný potenciál. Stále to nemusí byť tak zlé, pretože Goldman Sachs nám ponúka 810 miliónov eur na financovanie nového Camp Nou, keď sme našli nového sponzora, ktorý zaplatí 60 miliónov eur za sezónu a 250 miliónov eur za Barça Corporate."

KLIKNI SEM a podpor aj ty projekt forcabarca.sk! Ďakujeme!

Joan Laporta: "Musíme vidieť, že pohár ja poloplný. Situácia sa dá zvrátiť. Navrhujem model, ktorý už bol zavedený a bol úspešný. Barcelona bude opäť stabilná. A socios zostanú majiteľmi klubu. Musíme sa vzdialiť od katastrofického scenára, to neprinesie nič. Vďaka skúsenostiam, príprave a odhodlaniu opäť prinavrátime Barcelone slávu. Vo finančných otázkach žiadam okamžitý pokoj. Je dôležité prijímať správne rozhodnutia v oblasti športu, musíme ich vylepšiť. Existujú projekty, ktorý boli vytvorené v laboratóriu a iné viac technokratickejšie a futbalovejšie, ale bez skúseností. Náš návrh je ideálny."

Font: "Myslím si, že sme narazili na úplné dno. Prezident a vedenie konajú ako majitelia klubu. Majiteľmi sú však socios, ale takto sa s nimi nezaobchádza. Už dávno som si všimol, že chcú zmenu v klube. Nezúčastňujú sa práce v komisii počas zhromaždenia socios compromisarios, nikto s nimi nič nekonzultuje. Riaditelia prijímajú rozhodnutia v športových aj finančných otázkach, v ktorých sa často nevyznajú. V roku 2021 sa vedenie musí rozšíriť o tých, ktorí majú tieto vedomosti."

Freixa: "Znepokojuje ma, že sa plánuje vytvorenie klubu nanovo. Znepokojuje nás, že klub je podceňovaný a chce sa skončiť so všetkým."

Interné vyšetrovanie

Freixa: "Pred istými vecami som vás už varoval, keď som bol v klube. Už v roku 2015 som predložil svoju kandidatúru, odlišoval som sa od Bartomeuovho modelu, okrem iného vo veci transferov hráčov za astronomické sumy, môžete si to dohľadať v archívoch denníkov."

Laporta: "Ak vyšetrovanie odhalí, že niekto za to všetko musí niesť zodpovednosť, budeme to musieť urobiť, ale dnes máme plný rešpekt voči polícii, súdnym rozhodnutiam a prezumpcii neviny. Som zástancom vysielania pokoja k socios a socias a futbalovému trhu."

Font: "To, čo sa stalo v afére Barçagate je jasným príkladom, že musíme zmeniť model klubu. Je vidieť, že prezident nie je dobre kontrolovaný. Vykonáme audit a vysvetlíme všetko, čo sa stalo v posledných rokoch, veľmi transparentným spôsobom a ak bude potrebné vyvodiť voči niekomu zodpovednosť, tak to urobíme."

Financie klubu

Freixa: "Všetci sú si vedomí toho, že sme uprostred pandémie, ktorá spôsobila prepad príjmov o 300 miliónov eur. Ocitli sme sa v špirále s rastúcimi príjmami, ale aj výdavkami. Je potrebné zredukovať platy, výdavky a vysporiadať sa s dlhom. Dosiahli sme dohodu, ktorá v najbližších šiestich rokoch prinesie 550 miliónov eur. Ekonomika je vždy dôsledkom riadenia športovej stránky. Už v roku 2010, keď prišiel Rosell, sme zistili, že výdavky boli vyššie, než príjmy. To sme zvrátili a vyhrali sme 2x Ligu Majstrov a tri ligové tituly."

Laporta: "Sú to pokusy pána Freixu o skreslenie histórie."

Freixa: "Neklam."

Laporta: "Bez ohľadu na to, ako často pán Freixa opakuje túto lož, neprestanem byť hrdý na najlepšiu Barcelonu v histórii. Toni, neurážaj sa. Neprestanem byť hrdý na najlepší televízny kontrakt, ani na najlepšieho sponzora na drese. Náš finančný model ma dva ciele, aby sme klub udržali v rovnováhe a socios zostali majiteľmi. Pripravíme refinancovanie dlhu, zredukujeme výdavky, získame príjmy, obnovíme majetok a kontrolu rozpočtu. Využijeme princípy klasickej ekonómie, nie je potrebné byť posadnutý príjmami."

Font: "Niektorí zostavili kandidatúru v priebehu dvoch mesiacov a nemajú skúsenosti s biznisom, aby mohli prijímať rozhodnutia. Založil som firmu od nuly a na projekte pracujem sedem rokov. Naša zmena modelu je nevyhnutná. Buď zavedieme inovácie, alebo s bežným modelom nebudeme konkurencieschopní. Podrobný plán sme pripravili s ľuďmi, ktorí majú skúsenosti so znovu objavovaním vecí, ktorí poznajú e-commerce, elektronické hry."

Freixa: "Počas auditov, Joan, nezávislý expert publikoval reporty a o tom nie je možné polemizovať. Konečný rozsudok nebol v tvoj prospech. Museli sme sa dostať zo situácie, ktorú po sebe zanechal Laporta. Môj odkaz je taký, že túto situáciu je možné vyriešiť, ak bude jasné, že Barcelona nie je firma, nie je startup, je to športový klub, ktorý musí byť riadený citlivo."

Laporta: "Víctor, musel si pracovať veľa, nevymýšľaj sa na novo, pretože nakoniec sa nenájdeš ani sám. Pán Font hovorí o organizačných schémach a PowerPointoch, a keď on robil PowerPointy, my sme vyhrávali Ligu Majstrov. Toni, keď si bol vo vedení, Barcelona dostala trest a rok sme nemohli kupovať hráčov."

Freixa: "Spomínaný rozsudok pochádza z obžaloby jedného zo socios. Nie je známe, kto za ním stojí, pretože socios podal žalobu v Madride. Keď sa rozsudok objavil, nebol som vo vedení a súhlasím, že klub sa dohodol s prokuratúrou, no ja som tam už nebol."

Font: "Som prekvapený, že v súčasnej situácii sú niektorí ľudia odhodlaní urážať socios, ktorí pracovali tak dlho. Joan, urážaš socio, ktorý má 4x väčšie skúsenosti s podnikaním ako ty. Niektorí z nás pripravovali programy a iní improvizujú, ako v prípade vydania dlhopisov, ktoré jedného dňa sleduje Národná komisia pre trh s cennými papiermi a na druhý deň už nie. Tento bod sa nenachádza ani v programe na internetovej stránke. To si nezaslúžime. Máme už dosť nedostatku transparentnosti. Máme plán, skúsenosti aj vedomosti, ktoré sú v roku 2021 potrebné."

Laporta: "Vieš, čo je improvizácia? To je, keď najprv hovoríš, že Xavi bude trénerom a neskôr tvrdíš, že generálnym manažérom. A tiež vtedy, keď vyhlásiš, že ak Koeman získa treble, tak nebude trénerom a potom zmeníš názor, že ním predsa len bude."

Freixa: "Riešením sú príjmy vo forme sponzoringu, z Barça Corporate."

Laporta: "Môj návrh nepočíta s tým, že sa zadlžíme ešte viac, ale ide o refinancovanie dlhu."

Font: "Pán Laporta, viete, že tieto dlhopisy môže skúpiť aj Florentino?"

Laporta: "Je to manipulácia."

Spoločná zodpovednosť za sponzorov

Font: "O tom nie pochýb."

Freixa: "Samozrejme."

Laporta: "Vidím, že všetci pracujú, premýšľajú. Ja som konal. Na dres som umiestnil UNICEF."

Športový projekt

Laporta: "Táto sezóna je pre Koemana a hráčov maximálne motivujúca. Chcem ich podporovať a dosiahnuť, aby verili sami v seba. Messimu predstavíme zmysluplný návrh odzrkadľujúci možnosti klubu. Ak si udržíme stabilitu, destabilizovaní budú súperi. Za môjho pôsobenia Real nezískal ani jednu Ligu Majstrov. Veľmi sa mi páčil Eto'o, ukradli sme ho Realu, ale Pep a Txiki mi nakoniec povedali, že je čas na koniec. Bolo to proti mojej vôli, ale nasledoval som ich rady."

Font: "Športové rozhodnutia musia prijímať ľudia, ktorí rozumejú futbalu. Chceme, aby rozhodnutia prijímali tí najlepší. Našim cieľom je propagovanie nášho herného štýlu a nájsť niekoho, kto prevezme zodpovednosť a bude rozhodovať. Na čele nášho projektu bude stáť Xavi Hernández, v športovom riaditeľstve budú Jordi Cruyff a Tito Blanco a v našom mládežníckom futbale Joan Vila a Albert Benaiges. Urobíme to v každej sekcii a vytvoríme ženské mužstvo v každej z nich od sezóny 2022/2023. Máme športový plán na nasledujúcu sezónu."

Freixa: "Toto je najdôležitejšia časť riadenia športového projektu. Nič, čo sa robí externe, sa neskončí úspešne, ak nie je úspech aj na trávniku. V posledných rokoch sme sa venovali nákupu drahých hráčov a výmenám športových riaditeľov, neverili sme vo vlastnú identitu, mýlili sme sa v športovom projekte. My sa spoliehame na Lluisa Carrerasa. Je jediným, kto vysvetlil svoj prístup, iní hovoria, že majú Jordiho Cruyffa, ktorý tam ale nie je. Chceli sme tematickú diskusiu, ale nebolo možné ju zorganizovať, pretože iní nikoho takéto nemali. Kladieme veľký dôraz na metodiku a nábor. Nebudú nám užitoční akýkoľvek hráči, len tí, ktorí sú súčasťou nášho herného štýlu. Teraz sme objavili Minguezu a Arauja."

Ako presvedčiť Messiho k zotrvaniu?

Freixa: "Budúcu sezónu sme naplánovali s Messim v mužstve. Musíme si ho vypočuť, čo chce, ale nájdeme spôsob. Počítame aj s tým, že podpíšeme dvoch hráčov do útoku, ktorí robia rozdiel a jedného do obrany. Počítame s Koemanom. Iní ho nebrali vážne, mám radosť, že sa pridávajú na našu stranu."

Font: "Messi jasne povedal, čo potrebuje: plán a prácu a nie žonglovanie a plátanie tímu. Je potrebné presvedčiť ho vďaka projektu. Xavi je dôveryhodný a urobí to na profesionálnej báze a nie prostredníctvom kamarátstva. Messiho nepresvedčí grilovačka."

Laporta: "Dúfam, že náš prvý rozhovor s Messim prebehne počas grilovačky, pretože pán Font by určite nebol schopný s Messim grilovať. Ak vyhrá niekto z ostatných kandidátov, pre Messiho bude ťažké, aby zostal. Som dôveryhodný a viem, že on tu chce zostať, ale okrem športového projektu chcem aj to, aby sa cítil dobre. Vie, ako sa správam k hráčom. V otázke transferov je jasné, že ak bude potrebné mužstvo pripraviť, mám potrebné skúsenosti a kontakty so všetkými skvelými agentmi. Existujú spôsoby na vylepšenie mužstva. Koeman je veľká osobnosť Barcelony, rešpektujem ho, darí sa mu a hráči si ho vážia."

Font: "Kto má väčšiu šancu presvedčiť Messiho? Hráč s minulosťou v tíme či bývalý viceprezident?"

Laporta: "Ako málo ho poznáš. Xavi odmietol pána Fonta."

Freixa: "Teraz všetci chcú, aby Messi zostal. Pripomínam, že Font chcel, aby Messi odišiel zadarmo do Manchestru City. Bol som jedným z tých, ktorí ho žiadali, aby zostal a naplnil zmluvu."

Laporta: "Ja som mu počas leta volal, aby som ho presvedčil, aby zostal."

Font: "Ak vyhráme, budeme mať športové riaditeľstvo, ktoré nám pomôže vyhrávať. Kto bude s tebou v úlohe športového riaditeľa, Joan? Hasiaci prístroj? [Font odkázal na zábavný program, v ktorom herec hrajúci Laportu, pri pohľade na stenu spontánne odpovedal hercovi hrajúceho Fonta, že túto funkciu bude vykonávať hasiaci prístroj; pozn. red.] Ľudia to musia vedieť."

Otázky kandidátov

Ďalšou časťou tejto diskusie boli vzájomné otázky kandidátov. Prvý sa pýtal Laporta, ktorého zaujímalo, že by ostatní kandidáti pomohli prezidentovi, ak by prehrali voľby.

Freixa: "Myslím si, že som to urobil už po posledných voľbách, bez problémov. Myslím si, že ty si to neurobil. Dúfam, že ak vyhrám, budeš konať podobne ako ja."

Laporta: "Tak..., neurobil si to veľmi dobre."

Font: "Samozrejme, že ak vyhrám ja, tak počítam s tým, že to tiež urobíš. Myslím si, že tvoje skúsenosti sú veľmi cenné, aby si pomohol Barcelone, ale nie, že by si ju viedol."

Laporta: "No, nemusíš mi toľko ďakovať, stačí, keď za mňa zahlasuješ. Barcelona nepotrebuje domýšľavých manažérov. Dokážeš robiť PowerPointy a organizačné schémy. Celú kampaň si strávil tým, že si sa zlepšoval."

Font: "Barcelona si nemôže dovoliť prezidenta, ktorý takýmto spôsobom diskredituje socios. Preto od teba odišlo tak veľa členov z vedenia."

Víctor Font Laportovi: "V roku 2003 bola potrebná zmena a nový impulz. Aké si mal v tom čase skúsenosti s vyhrávaním v Lige Majstrov?"

Laporta: "Mal som silu a odhodlanie urobiť skutočnú zmenu. Mám ju aj naďalej a teraz mám viac skúseností. V roku 2003 som nevytváral dymovú clonu. Dôveryhodnosť buď máš alebo nie, ale ty ju nemáš."

Víctor Font Freixovi: "Ak môžeš povedať, že si cruyffista, keď si sa podieľal na tom, že Cryuffovi odňali titul čestného prezidenta klubu?"

Freixa: "Laporta zaujal stanovisko, ktoré sa nenachádzalo v štatúte. Prezident to nemohol urobiť. Tento návrh musel byť predložený na schválenie na zhromaždení socios compromisarios, aby to bolo možné vziať do úvahy. Chceli sme to urobiť. Ja som o ničom nerozhodol, hovoril som len o rozhodnutí vedenia."

Laporta: "Vzdali sme túto česť Johanovi preto, lebo spolu s Gamperom sú najdôležitejšími osobnosťami v histórii klubu."

Toni Freixa Fontovi: "Ak prehráš a Laporta vyhrá, staneš sa členom jeho tímu?"

Font: "Nikto nás neoslovil, aby sme zložili spoločnú kandidatúru, hoci je pravda, že som sa snažil hovoriť so všetkými aktívami barcelonismo. Je však zrejmé, že sa nemôžeme spojiť s ľuďmi z minulosti, ktorí chcú viesť klub rovnakým spôsobom ako predtým."

Toni Freixa Laportovi: "Hovoríš, že si nezávislý. Poskytneš zmluvy rovnakým ľuďom ako predtým? Podpíšeš zmluvu s Mediapro?"

Laporta: "Ak bude dobrá pre Barcelonu, tak áno. Pre klub sa pokúsime uzavrieť čo najlepšie zmluvy. Sme však nezávislí a máme svoje predstavy."

Espai Barça a socios

Font: "Začiatok plánujeme na jeseň. Preveríme všetky informácie, aby sme počas leta mohli vyjasniť túto tému pred socios a uskutočniť elektronické referendum. Odhadujeme, že o tri roky budeme mať nové Palau a o päť rokov nový Camp Nou. Musíme ich však mať čo najskôr a naplniť štadión socios, ktorí budú mať zľavu."

Freixa: "Chceme začať tento projekt, ktorý bol dobre prepracovaný v priebehu poslednej dekády. Som jediným kandidátom, ktorí striktne reguluje možnosť stať sa sociom. Nemôžeme dovoliť, aby sa ním mohol stať každý."

Laporta: "Sme zástancami toho, aby sa otvorili podmienky pre možnosť stať sa sociom. K Espai Barça sa postavíme s náležitou starostlivosťou. Godman Sachs je jednou z možností, ale nie som úplne presvedčený o sume. Sme zástancami hry na Camp Nou, ale počas prestavby môžu byť obdobia, ktoré by čas realizácie projektu natiahli na 5-6 rokov. Musíme sa spýtať socios, či sa chcú vydať touto cestou."

Font: "Potrebujeme účinné kontrolné mechanizmy na zhromaždení socios compromisarios, aby sa konali pravidelné konzultácie so socios, aby mohli vykonávať svoje funkcie ako majitelia klubu."

Freixa: "Najväčší kontakt so socios sme mali práve my. Chceme propagovať tribúnu pre najvernejších sympatizantov."

Zhrnutie

Freixa: "Socios a socias, chcem vám poďakovať za podporu počas tejto dlhej kampane. Hovorím vám, že budeme schopní zmeniť túto finančnú situáciu a na toto vedenie budete hrdí. Obnovíme našu futbalovú identitu. Barcelona sa neriadi tak, že sa vedenie bude skrývať alebo meniť každý deň."

Font: "Barcelona je v delikátnej situácii, nemôžeme si prikrášľovať realitu, ale máme riešenie. Musíme zmeniť model, zaviesť inovácie v oblasti technológií, aby socios boli skutočnými majiteľmi. Je čas na to byť odvážny."

Laporta: "Kandidujem, pretože milujem Barcelonu. Chcem culés prinavrátiť radosť a na to sú potrebné skúsenosti a odhodlanie. Postarať sa o to, že Barça bude opäť najväčšia je najväčšou výzvou môjho života."

KLIKNI SEM a podpor aj ty projekt forcabarca.sk! Ďakujeme!

zdroj: TV3
foto: facebook

Diskusia

8 komentáre
2021-03-06 17:26:38
Dakujem za clanok a preklad...zajtra to bude v rukach socios,nech maju stastnu ruku.Chcel by som aby bol prezident Font,ale dufam ze aj ked nevyhra Barcelona pojde novym ,lepsim a spravnym smerom.
2021-03-06 17:42:29
Vubec bych nevedel... Ja jit volit tak je postavim vedle sebe a kdo dochcije dal tak ma muj hlas. Jinak vubec nevim kdo by mel vyhrat....