Najdlhšia volebná kampaň v histórii FC Barcelona sa už skončila a dnes sa konečne konajú samotné voľby. Nového prezidenta by sme mali spoznať dnes o 23:30. Pred začiatkom samotného hlasovania vám v tomto článku priblížime najdôležitejšie informácie týkajúce sa dnešných prezidentských volieb.

Prvýkrát v histórii sa stalo, že o prezidentovi FC Barcelona budú rozhodovať aj hlasy zaslané poštou. Barcelona informovala, že túto možnosť hlasovať chcelo využiť až 22 811 socios, no klub nakoniec oficiálne dostal 20 663 hlasov, čo predstavuje 20,7% všetkých oprávnených hlasujúcich socios. Spočítavanie hlasov, ktoré boli doručené do klubu prostredníctvom pošty začne dnes od 9:15 v prítomnosti notára. Osobne môže prísť voliť 87 479 socios. Väčšina z nich tak urobí na Camp Nou, no hlasovať je možné aj v Palau Blaugrana či v iných mestách: Girone, Lleide, Tarragone, Tortose a Andorre.

Bezpečnostné normy

V záujme dodržiavania zdravotnej bezpečnosti musela Barcelona prijať niekoľko opatrení. S organizáciou volieb bude pomáhať 1986 ľudí. Deň pred hlasovaním absolvovali antigénové testovanie na koronavírus. Každý, kto bude chcieť získať prístup do zóny volebnej miestnosti, bude musieť absolvovať anticovidový protokol. K dispozícii bude zdravotnícky tím a personál bude neustále dezinfikovať a čistiť priestory s veľkou frekvenciou pohybu. Zdravotnícke služby sú zodpovedné za kontrolu zdravotného stavu ľudí a za to, či sa nakoniec dostanú do volebnej miestnosti. Na predstaviteľov tlače čaká PCR testovanie. Je povinné udržiavať odstupy a dodržiavať miestne hygienické predpisy vrátanie nosenia rúška či dodržiavať pokyny miestneho personálu.

Priebeh volebnej kampane

Katalánsky denník Sport pripravil článok o kľúčových momentoch predvolebnej kampane. Prvým z nich je samozrejme rezignácia Bartomeua. Tá bola vynútená úspešným pokusom o zorganizovanie hlasovania o vyslovení nedôvery. Aj napriek pandémii až 19 532 socios podporilo túto iniciatívu, čím sa značne prekročil minimálny počet 16 521 potrebných podpisov. Aj keď sa klub nachádzal v ťažkej situácii, o post prezidenta FC Barcelona prejavilo záujem až 9 kandidátov. Záujem mali aj predkladatelia návrhu na vyslovenie nedôvery Víctor Font, Jordi Farré a Lluis Fernández Ala. Kandidovať sa rozhodli aj Toni Freixa a Xavier Vilajoana, ktorí sú spájaní s Bartomeuom. Neskôr svoju kandidatúru predstavili Joan Laporta a Emili Rousaud, ktorý sa pred niekoľkými mesiacmi rozhodol pre rezignáciu z Bartomeuovho vedenia. Nakoniec sa kandidovať rozhodli aj Agusti Benedito a Pere Riera, kým Jordi Roche a Juan Rosell sa z volieb na poslednú chvíľu stiahli. Veľkým sklamaním sa ukázalo, že voľby, ktoré boli naplánované na 24. januára sa nakoniec museli presunúť na 7. marca.

Trojica finalistov

Po overení podpisov potrebných na kandidatúru, zostali v hre už len traja kandidáti. Len Joan Laporta, Víctor Font a Toni Freixa nazbierali viac ako 2257 podpisov. Prvý z menovaných patrí medzi jasného favorita volieb, keď doručil 10 272 podpisov (overených bolo 9 652), druhý Víctor Font doručil 4713 podpisov (overených 4431) a tretí Freixa doručil 2822 podpisov (overených 2634). Kontroverzie vzbudilo to, že Farré, Fernández Alá, Riera, Benedito a Rousaud svoje podpisy zničili, čo bolo považované za znak neúcty voči socios. Klubu podpisy doručil už len Vilajoana.

Laporta sa od začiatku snažil vyvíjať tlak na emócie socios, ktorí boli deprimovaní ponižujúcou situáciou klubu a rokmi vlády Bartomeua. V polovici decembra vyvesil na budovu neďaleko Bernabéu v Madride obrovský banner s nápisom "Neviem sa dočkať, až sa opäť uvidíme". Laporta sa odvolával na svoje skúsenosti a schopnosti zvrátiť situáciu tak ako v roku 2003. Font na druhej strane vyzdvihoval svoj športový projekt, na ktorého čele má stáť Xavi Hernández. Kandidát neraz poukázal na to, že na pláne pracoval dlhšie ako jeho konkurenti. Freixa sa na druhej strane prezentoval ako kandidát, ktorého podporujú bežní socios, zdôrazňoval, že je jediným nezávislým kandidátom od akýchkoľvek obchodných, mediálnych či politických skupín.

Voľby boli prvotne naplánované na 24. januára, ale museli byť preložené kvôli obmedzeniam v Katalánsku súvisiacimi s pandémiou. V tomto čase platil zákaz pohybu medzi obcami, čo by socios znemožnilo hlasovať. Kritici Riadiaceho výboru naznačili, že dočasné vedenie klubu malo množstvo času na to, aby sa voľby uskutočnili prostredníctvom pošty. Nový termín bol vypísaný na 7. marca. Odvtedy sa v klube objavili ďalšie polemiky súvisiace napríklad s únikom reportu zo športového oddelenia, unikol aj Messiho kontrakt a opäť je na pretrase dňa aféra Barçagate. Tieto udalosti a všetky ďalšie spory týkajúce sa činnosti predchádzajúceho vedenia môžu mať vplyv na účasť na voľbách a odhodlanie socios, aby klub viedla osoba, ktorú si sami zvolia. Posledný týždeň kampane sa niesol v znamená troch diskusií trojice kandidátov. Prvú zorganizovala Barcelona a jej fankluby, druhú rádio RAC1 a tretiu televízia TV3.

Plán volieb

Známy je podrobný plán dnešných volieb. Hlasovanie sa začne o 9:00. Už o hodinu neskôr sa má na určené miesto dostaviť Joan Laporta, aby odovzdal svoj hlas. O 10:45 tak urobí Toni Freixa a o 11:30 Víctor Font. Pol hodinu pred príchodom posledného kandidáta oznámia predsedovia volebnej komisie údaje o účasti na voľbách. Počas dňa sa budú priebežne robiť vyhlásenia pre médiá. O 15:00 sa vymení personál vo volebných miestnostiach. Tie budú uzatvorené o 21:00. Nového prezidenta FC Barcelona by sme mali spoznať už dnes o 23:30. Meno víťaza oznámi predseda Riadiacej komisie a Volebnej komisie. Očakáva sa, že nový prezident FC Barcelona prednesie svoj prvý prejav o polnoci.

zdroj: as.com mundodeportivo.es sport.es marca.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-03-07 08:50:18
Konečne bude prezident...
A verím že taký ktorému pôjde predovšetkým o klub ako celok!!!!!
Marian Premium
2021-03-07 08:51:45
Takže 8.marca na deň žien začína nová éra, pokus o návrat hodnôt, o návrat na pozície, na ktoré Barca patrí.