Frenkie de Jong je tým hráčom, ktorého Ronald Koeman v Barcelone využíva najčastejšie. Holanďan už hral ako v zálohe, tak aj v obrane. Madridský denník AS poznamenal, že mužstvu to pomáha v rýchlej zmene rozostavenia, pokiaľ je takáto potreba nevyhnutná.

De Jong v tejto sezóne odohral 3610 minút v 41. zápasoch. Je hráčom, ktorý v tejto sezóne La Ligy zaznamenal najviac prihrávok (2129), čím prekonal Pedriho (2000), Kroosa (1895) či Busquetsa (1880). Po slabých výsledkoch s PSG a Cádizom sa Koeman rozhodol pre zmenu systému na 3-4-1-2, čo sa nakoniec ukázalo ako trefa do čierneho, aj čo sa týka umiestnenia De Jonga na ihrisku. Holanďan začínal hrávať v strede poľa, pred trojicou obrancov, ale už v odvete v Paríži sa Koeman rozhodol vsadiť na De Jonga v trojčlennej defenzíve, kde zahral ako libero. Fungovalo to, hoci mladík mal niekedy problémy s plnením defenzívnych úloh.

Prítomnosť Frenkieho de Jonga na ihrisku tiež znamená, že tréner môže veľmi ľahko korigovať rozostavenie a vrátiť sa k 4-3-3 bez toho, aby musel striedať. Krajní obrancovia sa vtedy stiahnu na kraje obrany a De Jong sa vráti do zálohy. Na druhej strane však nemôžeme zabudnúť na to, že práve v rozostavení 4-3-3 bol Holanďan najproduktívnejší v ofenzíve, pretože strelil až 6 gólov, čím si vylepšil sezónne maximum z Ajaxu. Záložník podal výborný výkon v zápasoch Copa del Rey proti Rayo a Granade a tiež v Superpohári proti Realu Sociedad. Bez ohľadu na rozhodnutia trénera je práve všestrannosť jednou z najväčších predností De Jonga a aj preto ho na ihrisku vídame tak často.

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2021-03-30 18:18:53
Najlepší nákup od čias nákupu ter Stegena so Suarezom.