Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Realu Madrid. Holanďan verí, že kľúčom k úspechu je koncentrácia a zodpovedné splnenie úloh na ihrisku bez ohľadu na to, proti komu sa hrá.

[Marc Brau, Barça TV] Myslíš si vzhľadom na nedávne zápasy v La Lige, že ste v najlepšom momente, aby ste čelili Realu Madrid?

"Myslím si, že vzhľadom na našu formu a sebadôveru hráčov, ale aj vzhľadom na posledné výkony Realu Madrid, bude zajtrajší zápas skvelý. Oba tímy bojujú o veľmi veľa, teda o La Ligu a tento zápas je v tomto kontexte mimoriadne dôležitý."

[Marta Carreras, Catalunya Radio] Aké dôležité je toto stretnutie pre situáciu v tabuľke. Rozhodne o titule?

"Výsledok tohto zápasu nebude dôležitý, pretože potom nás čakajú ďalšie zápasy a žiadne mužstvo nám nepustí víťazstvo bez boja. Ale samozrejme, mužstvo, ktoré zajtra vyhrá, bude v lepšej situácii a jeho morálka bude lepšia."

[Marta Ramón, RAC1] V priebehu týždňa nebolo jasné, či Gerard Piqué a Sergi Roberto dostanú zelenú, ale nakoniec sa ocitli na zozname povolaných. Akú majú šancu hrať proti Realu?

"Gerard a Sergi sú veľmi dôležití hráči, nielen vzhľadom na kvalitu, ale aj osobnosť. Samozrejme im bude chýbať zápasový rytmus, ale fyzicky sú pripravení hrať. Chcú pomôcť mužstvu, pre ktoré je ich prítomnosť rovnako dôležitá."

[Adria Albets, Cadena SER] Zápas sa odohrá vo Valdebebas a Jürgen Klopp po zápase Ligy Majstrov povedal, že hráčom sa tam hrá ťažšie, pretože tento štadión pripomína skôr tréningovú arénu. Je to podľa vás dôležité?

"Myslím si, že to nie je dôležité, pretože Real Madrid si vybral vhodný okamih na rekonštrukciu Santiaga Bernabéu. To, čo má vplyv, je hra bez divákov, bez ohľadu na štadión. Domáci sa prispôsobili hre na tomto štadióne a hostia vedia už predtým, že tam budú hrať. Nemá zmysle o tom viac diskutovať."

[Helena Condis, Cadena COPE] Preferuješ zajtra vsadiť na Gerard Piquého, ak je na 100% pripravený hrať? Budú jeho skúsenosti dôležité?

"Pre mňa veľa závisí od momentu, kedy sa hrá zápas. Po prvé, hráč musí byť pripravený ako fyzicky, tak aj psychicky. Ale pokiaľ ide o hráča, ktorý v šatni zohráva veľmi dôležitú úlohu, je kapitánom tímu, je jasné, že by sa mal ocitnúť na trávniku. Mojou prácou je vybrať jedenástku, ktorá nám pomôže získať čo najlepší výsledok."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Barcelona neprehrala v lige už 19 zápasov a Real Madrid nedávno vyhral nad Liverpoolom vo veľkom štýle. Ktoré mužstvo pristupuje k tomuto zápasu v lepšej forme?

"Clásico je odlišný zápas od tých ostatných. Barcelona je v dobrej forme, od začiatku roka sme získali veľa bodov, preto bojujeme o víťazstvo. Na druhej strane, Real je Real, aj napriek kritike v tejto sezóne nemôžeme zabudnúť na to, že stále hrá v Lige Majstrov a v La Lige. Nie som zástancom ľudí, ktorí kritizujú Los Blancos, pretože je to skvelé mužstvo so skvelým trénerom. Tento zápas bude veľmi zaujímavý, obe mužstvá vedia, ako dôležité bude vyhrať."

[Hernan García, RNE] Aký Real zajtra očakávaš? V akom rozostavení sa mužstvo Zidana môže predstaviť? Rozhodneš sa hrať na troch stopérov?

"Je pravda, že Real hral v tejto sezóne s rôznymi rozostaveniami. Je to veľmi dobré mužstvo a očakávam, že zajtra bude v najlepšej dispozícii. Našou úlohou je pripraviť sa čo najlepšie, bez ohľadu na to, aká bude taktika."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Frenkie de Jong v poslednom čase hrával na poste stopéra. Rozhodneš sa presunúť ho zajtra vyššie, aby ste znížili hrozbu, ktorú predstavuje trojica záložníkov Realu alebo Holanďan opäť nastúpi v obrane?

"Prednosťou Frenkieho je to, že môže hrávať na mnohých pozíciách. Pomáha nám, keď hrá ako stopér pretože vtedy máme viac možností na vyváženie lopty z obrany. Na druhej strane bolo aj obdobie, počas ktorého sa mu darilo pred bránkou súpera a strieľal góly. Je všestrannosť je pre nás veľmi dôležitá. V súčasnosti ešte neviem, kde bude hrať. Musíme sa porozprávať s hráčmi."

[Xavi Lemus, TV3] V zápase proti Realu Valladolid bolo vidieť, že po reprezentačnej prestávke nie ste tak svieži. Myslíš si, že sa mužstvo po týždni tréningov vrátilo do optimálnej dispozície?

"Ako som povedal po spomínanom zápase, reprezentačné prestávky môžu mať vplyv na našu hru, ale to je problém každého mužstva, ktoré posiela hráčov do reprezentácií. Preto sme tento týždeň využili na to, aby som pokojne trénovali a oddýchli si, pretože naši hráči odohrali v tejto sezóne už veľa zápasov. Podstatné je, aby mužstvo bolo v koncovke sezóny svieže a malo energiu. O titul bojujú tri mužstvá a každý zápas bude ťažký."

[Albert Fernández] Aká dôležitá bude absencia Sergia Ramosa a Raphaela Varana či iné absencie v kádri Realu?

"Samozrejme, že sú to vážne absencie, ale my sa tiež nemôžeme spoľahnúť na všetkých hráčov. Piqué a Roberto sa len teraz zotavili a Coutinho a Fati stále nemôžu hrať. Real určite stratí kvôli tomu, že Ramos a Varane nemôžu hrať, ale na druhej strane mužstvo Zidana bez nich vyhralo nad Livepoolom. Ich miesto môžu zaujať iní hráči a vhodne ich nahradiť."

[Alex Pintanel, Gol] Messi odohrá svoje 45. Clásico, Realu strelil množstvo veľkolepých gólov. Môže byť Argentínec zajtra pre Barcelonu opäť rozhodujúci?

"Snáď to tak bude, že Leo bude zajtra rozhodujúci, pretože potrebujeme jeho najlepšiu verziu, rovnako ako najlepšiu verziu Barcelony. Aby sme vyhrali nad Realom, musíme byť v dobrej fyzickej forme a robiť si svoju prácu bezchybne. Messi bude v ofenzívnej hre potrebný, to je jasné."

[Sergi Capdevila, Sport] Ako sa zmenila situácia od predchádzajúceho zápasu s Realom Madrid?

"Pokiaľ ide o Barcelonu, zlepšili sme sa. Ale nie je to tak, že v predchádzajúcom zápase sme zahrali zle. Do polčasu sme boli lepším tímom, mali sme svoje šance. Samozrejme, že zápas sme prehrali v druhom polčase, na to mal vplyv pokutový kop pre Real. Ale nie je to tak, že sme boli horší a dnes sme oveľa lepší. To, čo sa zmenilo, je efektivita a hra v obrane. Mužstvo chytilo dobrú formu, hráči prekypujú dobrou energiou. Očakávam, že sa budú koncentrovať. Nemôžu stratiť hlavu kvôli tomu, že hrajú proti Realu, musia si hrať svoje."

[Mundo Deportivo] Aké dôležité bude v tomto zápase ujať sa vedenia?

"Keď padne prvý gól, súper sa bude musieť určite viac otvoriť. Obe mužstvá vedia hrať veľmi dobre s loptou na nohe. Ak padne gól, súper musí zmeniť svoju taktiku, hrať vyššie. Na druhej strane, v tejto sezóne sme nastrieľali množstvo gólov v koncovkách zápasov a netvrdím, že ide o šťastie, je to práca mužstva. To podčiarkuje kondičku a mentalitu hráčov. Je to veľmi dôležité."

[Joan Domenech, Periódico de Catalunya] Je v zápasoch proti Realu dôležité, aby ste zaviedli zodpovedajúce zmeny a prispôsobili sa tomuto súperovi alebo sa musíte pozerať len na svoju hru?

"Analyzujeme každého súpera, proti ktorému hráme. Na každý zápas je potrebné mať vhodný plán. Vieme, že si nemôžeme dovoliť strácať lopty, pretože Real je veľmi dobrý v protiútokoch. Ale ako som povedal predtým, najdôležitejšie je robiť si svoje. Netreba sa pozerať na to, že náš súper sa volá Real Madrid."

[La Vanguardia] Dembélé proti Realu nikdy neskóroval. Očakávaš od neho, že zajtra bude zohrávať dôležitú úlohu?

"Samozrejme, pretože je to hráč so skvelými schopnosťami. Je veľmi rýchly, obojnohý, v útoku predstavuje hrozbu. Najdôležitejšie je, aby bol efektívny a pomáhal nám v súbojoch jeden na jedného. Dembélé je pre Barcelonu veľmi dôležitým hráčom a zajtra od neho máme konkrétne očakávania."

[Jordi Blanco, ESPN] Zápas mal pôvodne rozhodovať Mateu Lahoz, ale zranil sa a nahradí ho Gil Manzano. Myslíš si, že v posledných dňoch sa hovorilo o rozhodcoch priveľa? Môže mať táto zmena na zajtrajší zápas vplyv?

"Je pravda, že o tom niekedy hovoríme priveľa. Každý rozhodca je nestranný a snaží sa urobiť maximum. V súčasnosti majú rozhodcovia pomoc aj zo strany VAR. Preto si nemyslím, že by to bolo dôležité. My sa sústredíme na seba, musíme byť závislí sami na sebe. Na zmene rozhodcu nezáleží."

[Goal.com] Messi a Ramos sú hráči, ktorých zmluvy končia v júni. Zidane povedal, že by nechcel, aby Argentínec odišiel z Barcelony. Myslíš si to isté v súvislosti Španiela a Realu Madrid?

"Samozrejme, že pre túto ligu by bolo najlepšie, ak by v nej dôležití hráči hrali až do konca. Vzhľadom na pozíciu na ihrisku nemožno porovnávať Ramosa a Messiho, ale obaja sú pre svoje mužstvo mimoriadne dôležití. Chcel by som, aby Leo zostal v Barcelone a Sergio v Reale."

[Guilem Balague, CBS] S Barcelonou si sa dostal do rozhodujúcej fázy sezóny. Čo si v klube urobil dobre a čo zle?

"Každý tréner by mal dostať čas na to, aby s mužstvom našiel spoločnú reč. Pred sezónou sme v mužstve zaviedli veľa zmien, preto sme museli byť trpezliví. Zmenili sme herný systém, prehrali sme zápasy, v ktorých sme nemali stratiť body. Zlepšili sme efektivitu a hráči si veria. Najdôležitejšie je to, že spoločne pracujeme na tom, aby Barcelona hrala lepšie. Máme veľa mladých hráčov, ktorí musia cítiť podporu trénera."

[Jamie Easton, beIN Sports] Barcelona má viac mladých hráčov a Real sa môže spoľahnúť na veľmi skúsený stred poľa s Modrićom, Kroosom a Casemirom. Môže sa to ukázať ako kľúčové? Bol by si spokojný s remízou ak vezmeme do úvahy, že by mužstvo nezbavila šance na zisk titulu?

"Samozrejme, že v takýchto zápasoch je veľmi dôležité mať skúsených hráčov, pretože tí vedia, ako hrať a ako sa správať. Naši mladí hráči musia tieto zápasy odohrať, aby tieto skúsenosti získali. Ak by ich nehrali, nenaučili by sa to, čo vedia starší hráči. Je to veľmi dôležité, rovnako ako to, aby skúsení hráči pomáhali mladším a spoločne tvorili mužstvo."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2021-04-09 18:18:38
Taka pikoska: Messi dal viac golov v El classicu nez cely team Realu madrid dokopy... ?