Barcelona pod vedením Ronalda Koemana čelila Realu Madrid len raz - v októbri 2020 prehrala 1:3. Od tohto dňa sa v mužstve Barcelony zmenilo veľmi veľa a k dnešnému zápasu pristupuje s veľkými nádejami.

V čase prvého ligového El Clásica v sezóne 2020/2021 bola Barcelona mužstvom vo výstavbe, ktoré malo svoje nedokonalosti a problémy. V slabšej forme bol aj Leo Messi, ktorý mal v hlave stále udalosti z uplynulého leta. V súčasnosti Barcelona dozrela a je tímom, ktorý bojuje o titul v La Lige a vytvára tlak na rivalov. Samozrejme, že Barcelona na tejto ceste aj zakopla, ako napríklad v Španielskom superpohári či v dvojzápase s PSG v Lige Majstrov. Ale faktom zostáva, že od zápasu s Cádiz sa v lige stala skutočným strojom a získala 51 z 57. možných bodov.

V októbrovom zápase s Realom Madrid si Barcelona nechala streliť 3 jednoduché góly. Zverenci Ronalda Koemana robili chyby aj v nasledujúcich stretnutiach a tie viedli k ďalších inkasovaným gólom. Jedným z faktorov, ktorý viedol k výraznej zmene výsledkov, je bezpochyby zlepšená hra v defenzíve. Hráči Barcelony sú koncentrovanejší a vyhýbajú sa nepotrebným situáciám, ktoré mužstvo v minulosti stáli stratu bodov.

Proti Realu pred niekoľkými mesiacmi hrali hráči ako Ansu Fati, Gerard Piqué či Philippe Coutinho. Bohužiaľ sa zranili a z hry vypadli na dlhší čas. Z tohto dôvodu sa v tíme objavili mladíci ako Ronald Araujo či Oscar Mingueza, ktorí predtým nemohli počítať s pravidelnou hrou. A predvádzajú výkony, na ktoré sa Koeman môže spoľahnúť. Okrem toho sa výrazne zlepšil Ousmane Dembélé, ktorého už netrápia zranenia. Do optimálnej formy sa postupne dostal Leo Messi, ktorý v posledných 13. zápasoch strelil 16 gólov.

Za úspechom Barcelony v poslednom čase stojí aj zmena systému. Koeman na začiatku ročníka preferoval rozostavenie 4-2-3-1, ale to neprinášalo výsledky. Týmto spôsobom Barcelona hrala aj počas októbrového El Clásica. Po ďalších prehrách s Juventusom či Cádizom sa Holanďan rozhodol niečo zmeniť. Mužstvo najprv začalo využívať systém 4-3-3, vďaka ktorému vyhralo nad Granadou či Athletic. Neskôr však prišli zakopnutia s PSG a Cádizom, kvôli čomu tréner opäť zaviedol zmeny - tentokrát vsadil na rozostavenie 3-5-2. Od tohto momentu hrá Barcelona zjavne lepšie, vyhrala 6 zápasov v La Lige, remizovala s PSG a postúpila do finále Copa del Rey.

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2021-04-10 09:39:44
?