Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším finále Copa del Rey proti Athletic Club. Holanďan potvrdil, že Piqué je pripravený hrať a zdôraznil, ako dôležité je zlepšiť reakciu po strate lopty.

[Pol Martínez, Barça TV] Barcelona a Athletic si v tejto sezóne Copa del Rey prešli podobnou cestou, s gólmi v posledných minútach a predĺžení. Bude zajtrajší zápas podobný?

"Je pravda, že oba tímy si na ceste k postupu do finále vytrpeli svoje. Vieme, že Athletic súperí dobre, zahráme proti nemu po štvrtýkrát v tejto sezóne. Dva zápasy sme vyhrali, vo finále Superpohára sme prehrali po predĺžení. Musíme podať dobrý výkon s loptou aj bez nej. V posledných zápasoch sme s tým druhým mali problémy."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Je Piqué v poriadku?

"Piqué bol povolaný už pred týždňom, Ale El Clásico bolo na hrane, mal za sebou 3-4 tréningy. Teraz sa cíti oveľa lepšie a zajtra môže hrať."

[Marta Ramon, RAC1] Čo by pre teba znamenal zisk Copa del Rey? Súvisí s tým tvoja budúcnosť?

"Víťazstvo je dôležité pre klub a jeho situáciu, je to niečo pekné. Musíme pamätať na to, že situácia mužstva bola v januári horšia, veľa sme zlepšili, zaznamenali sme 19 zápasov bez prehry. Nikdy nemyslím na svoju budúcnosť v súvislosti s víťazstvom v zápase. Podstatnejšie je, aby sme sa čo najlepšie pripravili a zajtra vyhrali."

[Adria Albets, Cadena SER] V El Clásicu ste začali v rozostavení 3-5-2, ale v druhom polčase ste prešli na 4-3-3 a zdá sa, že mužstvo sa cítilo lepšie s Griezmannom na ihrisku. Aké sú tvoje plány na zajtra?

"Náš plán je vždy rovnaký bez ohľadu na to, či zahrajú traja, či štyria obrancovia. Chceme dominovať, hľadať hráčov medzi líniami, ťahať hru po krídlach, vytvárať si príležitosti a dobre hrať v obrane po strate lopty. Rozostavenie nie je najdôležitejšie, podstatnejšia je energia, by sme vyhrali. Potrebujeme, aby naši hráči robili rozdiel."

[Helena Condis, Cadena COPE] Chcel by si, aby ťa Laporta verejne podporil? Alebo ti to hovorí v súkromí a to ti stačí?

"Hovorili sme spolu a povedal, že mi dôveruje. Ak niekto píše, že ide o moju budúcnosť, musí mi prezident zakaždým prejaviť dôveru? Nie je to potrebné. Viem, že som v Barcelone a je potrebné vyhrávať napriek zmenám a finančnej situácii. Hráme vo finále a musíme vyhrať, to je najdôležitejšie."

[German García, Radio Nacional] Ako vám môžu poslúžiť predchádzajúce zápasy s Athletic v tejto sezóne? Máš v rukáve nejaké eso?

"Po troch zápasoch s rovnakým súperom nemáte veľa tajností. Athletic má iné rozostavenie a hráčov, než my, vieme, že je silný zo štandardných situácií a bojuje. Musíme eliminovať jeho zbrane a ukázať naše silné stránky. Po strate lopty sa musíme rozostaviť lepšie, než pred týždňom."

[Francesc Latorre, TV3] Pre niektorých hráčov je to druhé finále. Aké rady môžeš dať mladým hráčom?

"Potrebujeme, aby zajtra boli všetci vo forme. Máme veľa hráčov, ktorí hrali už v mnohých finále a sú skúsení, vyhrali veľa. Musia pomôcť mladým, ktorí určite vyvodili závery zo Superpohára. Ak chcete získať skúsenosti, musíte hrať, vyhrávať a prehrávať."

[Albert Fernández, TVE] Pre Messiho je to 34. finále a ak vyhrá, po prvýkrát zodvihne trofej ako kapitán. Je mimoriadne motivovaný?

"Mimoriadne nie, Leo je profesionál a na každom tréningu sa snaží dávať zo seba maximum a neustále sa snaží zlepšovať. Dokáže sa pripraviť na dôležité zápasy. Určite zahrá na 100%, aby mohol získať pohár."

[Jordi Gil, Sport] Veľa hovoríš o dobrom rozostavení po strate lopty. Bude dôležitá intenzita? Sú hráči mimoriadne motivovaní, pretože hrajú proti súperovi, ktorý váš už porazil?

"Nie je potrebné sa mimoriadne motivovať, hráči veľmi dobre vedia, čo musia urobiť. Myslím si, že v posledných dvoch zápasoch sme prišli o trochu energie, najmä v hre bez lopty. Naša reakcia bola oneskorená, možnože kvôli reprezentačnej prestávke. Nie je to však výhovorka, na to, aby sme vyhrali, musíme prezentovať najlepšiu úroveň."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Môžu byť štandardné situácie kľúčové?

"Je to silná stránka Athletic, v týchto situáciách musíme dobre brániť, ale zároveň nemôžeme hlúpo faulovať v nebezpečných priestoroch. Musíme sa pokúsiť hrať svoje. Uvidíme, či súper bude hrať na presing, alebo sa brániť vzadu. Máme dostatočné skúsenosti, aby sme vedeli, ako k tomuto zápasu pristúpiť."

[Diari ARA] Bude hlavným rozdiel medzi finále Superpohára a zajtrajším finále Copa del Rey dobrá hra bez lopty a jej rýchle získanie po strate?

"Vždy útočíme, pred líniou lopty máme veľa hráčov, takže hra bez lopty je dôležitá. Obrancovia musia myslieť na to, čo sa stane, ak ju stratíme. To je dôležité. Naša kvalita však spočíva v tom, že sme hladní po útočení."

[Jordi Blanco, ESPN] Ako hráč si získal Copa del Rey. Stalo sa to v období, ktoré pre klub nebolo jednoduché. Vidíš nejakú podobnosť so súčasnou situáciou? Aký je rozdiel medzi takýmto zápasom v úlohe hráča a v úlohe trénera?

"Myslím si, že sa to nedá porovnávať. Ako tréner ste zodpovedný za hráčov a za výsledky. Hráč je jedným z mnohých. Samotný moment sa však dá porovnať, v poslednej dobe sme to mali ťažké, teraz si musíme užiť finále. V Barcelone chcú víťazstvá, je to normálne."

[Alex Maria Franquet, El Correo] Zmení tvoje plány absencia či prítomnosť Ikera Muniaina?

"Nebudem hovoriť o jednotlivých hráčoch. Je to dôležitý hráč, najmä kvôli jeho hre s loptou. Je súčasťou tímu, ktorý bojuje a má dobrú obranu. Musíme si dávať pozor na veľa vecí."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Máš pocit, že tento zápas rozhodne o osude tvojej práce? Bolo by spravodlivé, ak by ťa prepustili?

"Je dosť zvláštne, že musíme odpovedať na také otázky. Neprehrali sme viac ako 19 zápasov, prehrali sme jeden zápas a musím hovoriť o mojej budúcnosti. Možno to musím akceptovať. Mám ešte rok zmluvy. Pred finále viem, čo sa stane ak vyhráme, a ak prehráme. Musíme to akceptovať, vzal som túto prácu, tlak je obrovský, môžem s ním poradiť, ale je to celom zvláštne."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2021-04-16 20:39:53
Prajem šťastnu ruku pri skladani XI a jej rozostaveny ❤
2021-04-16 21:15:15
Takto to v Barcelone chodí. Nevyjde ti jeden zápas a už by ťa prepustili.