Socios compromisarios na včerajšom zhromaždení schválili plán refinancovania dlhu vo výške 525 miliónov eur. Vedenie FC Barcelona má v tejto otázke zelenú a môže konať.

Úver má slúžiť na splatenie iných pohľadávok a reštrukturalizáciu dlhu. Za toto riešenie hlasovalo 588 socios, 28 bolo proti a 43 sa hlasovania zdržalo. Celá operácia má naplánovaný začiatok na august: "Všetci sme veľmi znepokojení, pretože sme sa stretli s veľmi vysokým zadlžením a musíme pracovať s rôznymi subjektmi. V rámci doručených návrhov sa uskutočnilo výberové konanie, počas ktorého sme posúdili podmienky pôžičky. Je potrebné, aby si klub vydýchol. Počítame s tým, že úrok bude na úrovni 3%," uviedol Laporta.

Viac svetla do finančnej situácie klubu vniesol viceprezident pre finančné záležitosti Eduard Romeu: "Všetko sa zvalilo na covid, ktorý nesie podstatnú vinu za súčasnú situáciu, ale nie je to všetko. Malo to svoje dôsledky, ale veci boli robené zle, boli sme chromí. Na základe rozhodnutia LFP znižujeme vplyv covid zo 130 na 42 miliónov eur. Rozdiel spočíva vo vedení. Po prevzatí moci sme zahájili proces kontroly vo finančnej, majetkovej a športovej oblasti. Chceme skontrolovať mzdové náklady pre športovcov, čo nám umožní stabilizovať situáciu. Sformalizovali sme prechodný úver na 80 miliónov eur, aby sme uhradili nutné platby, najmä platy hráčom vo výške 57 miliónov eur a dane. Nemali sme dostatok finančných prostriedkov, takže sme museli požiadať o úver," vysvetlil Romeu.

"Z dlhu 159 miliónov eur netto v júni 2018 sme sa dostali na 673 miliónov eur v marci 2021. Počas tohto obdobia sa na prestupy hráčov vynaložilo 347 miliónov eur, 100 miliónov eur na Espai Barça a 41 miliónov eur na iné investície. Upravený dlh v súčasnosti prestavuje 1,044 miliardy eur a to vo veľkej miere kvôli odloženým platom pre hráčov a poplatkom na permanentky pre socios, ktorí nemohli prísť na štadión. Audit by mal byť ukončený v polovici júla a čísla budú zrejme vyššie," uviedol.

"Žiadame vás o možnosť vziať si úver vo výške 525 miliónov eur, pričom jeden alebo viaceré subjekty na čele s Goldman Sachs nám ponúkli najlepšie podmienky. Úver poslúži na zachovanie fungovania klubu a samozrejme v prípade potreby bude využitý aj na ukončenie kontraktov s hráčmi. Záruky za úver sa týkajú televíznych práv v nasledujúcich rokoch. Požiadame o 15-ročné obdobie na splatenie, ale myslíme si, že ho budeme schopní skrátiť. Za tieto peniaze splatíme preklenovací úver a reštrukturalizujeme obligácie v hodnote 200 miliónov. Umožní nám to ustanoviť strategický plán na udržanie konkurencieschopnosti počas nasledujúcich dvoch rokov. V našej koncepcii nemôžeme špekulovať, príjem z možnej Superligy alebo z predaja hráčov bude dodatočným príjmom," uzavrel viceprezident.

zdroj: fcbarcelona.com mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2021-06-21 10:42:11
Takže když se vezme do roku 2018, se z původních Laportovo 500 milionu dluhu, co předal Rosellovi stalo jen 159? To je hodně dobrý. Nechápu, jak mohl takto to podělat, jasné, jsou tam ty platy atd, ale stejně. Po finanční stránce to vlastně bylo naprosto v pořádku do roku 2018 a ukončit svůj mandát 2018,tak nikdo nepipne.
2021-06-21 12:06:40
Bartolomej je iný pan ?‍♂️