Madridský denník AS venuje pozornosť zmenám, ktoré sa udiali v organizácii predsezóny FC Barcelona. Klub tentokrát nenaplánoval svetové turné, ktoré by mohlo narušiť prípravu na nadchádzajúcu sezónu.

Barcelona v posledných rokoch pravidelne organizovala predsezónne turné po celom svete. Hlavným cieľom týchto ciest bolo promo klubu a vytvorenie ďalšieho zdroju príjmov z ciest do USA alebo do Ázie. Tieto riešenie prinieslo klubu nepochybne veľké zisky, ale príprava prvého tímu na nový ročník bola veľmi problematická. Tisíce nalietaných kilometrov, jet-lag, horúčavy či tlak médií a fanúšikov súvisiaci s neustálym záujmom o hráčov - to všetko komplikovalo prípravu na štart nového ročníka. Rok 2019 bol v tomto smere extrémny, keď prvý tím vycestoval na turné do USA aj do Ázie.

Tento rok to však bude iné. Barcelona odohrala prvé dva prípravné zápasy doma a čoskoro vycestuje do Nemecka, kde strávi približne týždeň. Počas tohto tréningového kempu odohrá prípravné zápasy proti Stuttgartu a potom Red Bull Salzburg (v Rakúsku). Kataláncov tentokrát nečakajú dlhé cesty ako tomu bolo po uplynulé roky.

AS zároveň porovnáva súčasný model s príprav s tým, ktorý používal Dream Team Johana Cruyffa. Holanďan zvykol brávať mužstvo na 10-12 dňový tréningový kemp do Holandska, aby sa vyhol davom ľudí a vysokým teplotám. Barcelona odohrala 3-4 zápasy s lokálnymi mužstvami a pokojne sa pripravovala na začiatok novej sezóny. Denník poukazuje na to, že podobné riešenie zvolil aj Pep Guardiola pred sezónou 2009/2010, keď strávil s mužstvom jeden týždeň v mestečku Marlon pri Londýne a následne sa odohrali zápasy s Tottenhamom a Al-Ahly vo Wembley.

Potom však klub nariadil, aby sa mužstvo počas predsezóny vydalo na turné po svete. Výnimkou boli roky 2014 a 2016, kedy prvý tím Blaugranas vycestoval na sústredenie do Saint George's Parku. Mužstvo však počas tohto kempu neodohralo žiadny prípravný zápas. Tento rok je situácia úplne iná, hoci aj teraz Katalánci plánovali vycestovať do Izraela na zápas, ktorý bol však napokon kvôli politickým tlakom odvolaný.

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2021-07-28 11:06:28
Jsem rád, že to dopadlo jak to dopadlo, protože to cestování po světě v rámci přípravy je prostě blbost...