Meno: Victor Valdés Arribas
Pozícia: brankár
Dátum narodenia: 14. januára 1982
Miesto narodenia: Hospitalet de Llobregat, Španielsko
Výška: 183 cm
Váha: 78 kg
Debut v Barça: 1. septembra 2002 (proti
Atléticu Madrid 2:2, La Liga)
Číslo dresu: 1

Victor Valdés sa narodil katalánskej časti Hospitalet de Llobregat a k futbalu mal vždy blízko. Prvý kontakt malého Viktora s FC Barcelona prišiel v roku 1992, keď mal desať rokov a za sebou krátku anabázu v malom neznámom mužstve Pena Cinco Copas. V tom istom roku sa Valdésovci preťahovali na Kanárske ostrovy do Tenerife, ale futbalové nutkanie bolo silnejšie ako slnečné pláže a Victor sa do Barcelony čoskoro vrátil. Vďaka výborným výkonom v mládežníckych tímoch sa Valdés čoskoro prebojoval do rezervného mužstva a aj v B tíme preukazoval svoje vysoké brankárske kvality. S pribúdajúcimi mesiacmi a podarenými zápasmi sa v nielen v Barcelone začalo diskutovať, kedy tento nádejný brankár dostane pozvánku do A tímu. Po tvrdej Valdésovej práci prišlo nakoniec aj spomínané ovocie a v tej dobe len 20 ročný brankár okúsil , aké je to stáť medzi troma žrďami na Nou Campe v drese Blaugranas. Victorov debut prišiel presnejšie 1. septembra 2002 v Primera División, keď Barca doma remizovala s Atléticom Madrid 2-2. Valdés však svojim výkonom nesklamal, práve naopak, vtedajšiemu trénerovi Louisovi Van Gaalovi ukázal, že na poste gólmana sa mu tvorí zdravá konkurencia. Pot jednotky vtedy zastával argentínsky brankár Roberto Bonano, ktorý mladého Viktora do veľa zápasov nepustil, ale ako sa súčasná opora Barcelony vyjadrila, tak aj tých pár minút bolo na nezaplatenie a v tom veku bolo najdôležitejšie zbieranie skúseností.

Zdalo sa, že Victorovi začalo svitať na lepšie časy, keď vtedajší prezident FCB Joan Gasparte prepustil holandského trénera Louisa Van Gaala, ktorý nenaplnil očakávania, čo boli na neho kladené. Nový kouč Radomir Antič však nádejného barcelonského gólmana taktiež riadne prehliadal a mladému Victorovi neostávalo nič iné ako na sebe naďalej tvrdo pracovať a dúfať, že šanca konečne príde. Po ďalšom nie moc úspešnom období však prišla v Katalánsku menšia revolúcia a na prezidentský post zasadol Joan Laporta, ktorý spravil v kádri menší prievan. Hráči prichádzali, odchádzali a jednou z posíl bol aj turecký brankár s krkolomným menom Rüstü Recber, ktorý zažiaril na MS 2002 v Japonsku a Južnej Kórei. Argentínčan Bonano po sezóne odišiel a novému trénerovi Frankovi Rijkaardovi sa črtal nový brankársky tandem - Rüstü Valdés, ktorý predstavoval skúsenosť a mladícku drzosť. Teraz závisel ďalší osud stále mladého Victora na rozhodnutý tohto Holanďana, ktorý sa rozhodol, že v ostrých zápasoch dá šancu barcelonskému odchovancovi ! Tu prišiel akýsi zvrat v kariére Victora Valdésa Arribasa, ako znie toto celé meno dnes už brankárskej legendy Blaugranas.

Stále populárnejší Vicky cítil trénerovu dôveru a splácal ju výbornými výkonmi v bráne FCB. V rokoch 2005, 2006 a 2007 si pozíciu jednotky natoľko upevnil, že Barca sa po brankároch na hráčskom trhu vôbec nepotrebovala obzerať. V tomto období okrem iného získal Valdés aj populárnu brankársku trofej Ricarda Zamoru, čo len potvrdilo jeho kvality. Prišli prvé triumfy v Lige Majstrov a v La Lige , no po období „sucha“ prišla trénerská zmena. Frank Rijkaard sa musel porúčať a na jeho miesto prišiel Pep Guardiola, ktorý sa však brankárskeho postu prakticky nedotkol a tým vyjadril Victorovi plnú dôveru. Victor Valdés je jednotkou Barce aj v súčasnosti a ak mu zdravie vydrží, tak ešte minimálne 10 rokov by odchytať mohol. Paradoxom je, že v reprezentácii mu patrí až post tímovej trojky za rivalom z Realu Madrid Ikerom Casillasom a gólmanom Liverpoolu Pepom Reinom.

Na záver ostáva snáď dodať len to, že na to , akú naoko nespravodlivú pozíciu Valdés v ofenzívne zameranom mužstve má, si ju plní naozaj na sto percent.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.