Legenda FC Barcelona Lionel Messi sa dnes na tlačovej konferencii rozlúči s katalánskym klubom aj fanúšikmi Blaugranas. V tomto článku vám prinesieme prepis celej tlačovky minútu po minúte. Priamy prenos môžete sledovať na BarçaTV+.

13:04 TVE: Máš pocit, že si s touto generáciou hráčov mohol dosiahnuť viac? Vyhrať viackrát Ligu Majstrov? Je tá tvojim cieľom do budúcnosti?

"Áno, samozrejme, že cítim, že som mohol vyhrať Ligu Majstrov viackrát. Boli sme blízko, semifinále s Liverpoolom, Chelsea... Táto generácia mohla vyhrať viac, ale taký je futbal. Vyhral som iné veci. Je to tak ako to je, nič neľutujem. Samozrejme, že mojim cieľom je vyhrávať ďalšie tituly aj Ligu Majstrov."

Cuatro: Naozaj existovala možnosť zníženia tvojej mzdy na úroveň, ktorá by Barcelone umožnila tvoju registráciu?

"Mzdu som si znížil o 50%. Správy o znížení o ďalších 30% sú klamstvo. Hovorí sa veľa nepravdivých vecí. Jednoducho sa to všetko nedalo urobiť."

Neraz si povedal, že si nikoho neoklamal. Oklamal niekto teba?

"Nie, ako som povedal, urobili sme všetko, čo bolo možné. Vždy som bol voči socios a fanúšikom úprimný. Bol som transparentný, ale nevyjadroval som sa veľmi často, aj keď sa objavovalo veľa špekulácií. Všetci si môžu hovoriť, čo chcú, ale nie všetko je pravda. Pre mňa bola najdôležitejšia pravda ľudí, ktorí mi dali tak veľa."

12:56 ARA: Koľko sezón na najvyššej úrovni ti zostáva?

"Neviem, to závisí od toho ako sa budem cítiť. Našťastie som až doteraz nemal žiadne vážne zranenie. Všetko sa však raz končí. Mám veľa spoluhráčov, ktorí hovoria, že neskôr je každodenná rutina ťažká. Na rutinu som zvyknutý, aj na tréningy, ukončenie kariéry musí byť ťažké."

Do konca prestupového obdobia je ďaleko a ty sa ponáhľaš. Nedalo sa počkať do konca mesiaca?

"Prezident vysvetlil, že klub má obrovský dlh a nechce ho navýšiť. La Liga neumožnila, aby ma klub zaregistroval a nemalo zmysel to ďalej naťahovať, keďže situácia sa nedá vyriešiť. Aj ja musím myslieť na svoju kariéru."

La Gazzetta dello Sport: Nerozmýšľal si o tom, aby si zostal za každú cenu?

"To som urobil. Urobil som všetko, čo bolo možné, aby som zostal. Viac nemôžem povedať."

12:53 Marca: Dával Laporta fanúšikom falošné nádeje, keď s tebou rokoval bez toho, aby si bol istý, že ťa bude môcť zaregistrovať?

"Nie. Všetko bolo jasné, dohodnuté, nebol žiadny problém. Myslím si, že sme vždy boli úprimní, minimálne ja. Nepodarilo sa to z dôvodov, ktoré boli uvedené. Ja som nikdy nikoho neoklamal."

AS: Povedal si, že sa to nepodarilo kvôli La Lige. Čo povieš Javierovi Tebasovi? On tvrdí, že urobil všetko, aby si zostal.

"Neviem. Viem jedine to, že zmluvu sa nepodarilo podpísať kvôli La Lige a dlhu klubu. Tebasovi nemám čo povedať, nikdy som mu nič nehovoril. Keď sme sa stretli, vymenili sme si len niekoľko viet. Nemám s ním žiadny problém."

El Periódico: Si schopný opísať, ako sa cítiš a ako prebiehalo niekoľko posledných dní?

"Bol to tvrdý úder. Je to smutné a ťažké, aj dnes sa to stále snažíme absorbovať. Keď odídem, určite to bude ešte horšie. Dôležité je, že mám podporu rodiny a blízkych a že naďalej budem hrať futbal, čo mám najradšej."

12:46 La Vanguardia: Tvoji spoluhráči po odchode z klubu išli do ďalekých krajín. Ty si vyberieš priameho súpera Barcelony. Uvažuješ o výbere klubu v závislosti od Barcelony?

"Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že chcem súťažiť a vyhrávať. Tak chcem ukončiť kariéru. Chcem získavať trofeje, budem bojovať. Také je moje nastavenie, vždy som chcel viac. Chcel som zostať, ale teraz si musím pohľadať moju cestu a vyhrávať."

Ako si môžeme vysvetliť fotografiu s hráčmi PSG na dovolenke?

"Je to úplná náhoda. Veľa sa o tom hovorilo, ale stretli sme sa večer. Ney mi zavolal, povedal mi, že je na Ibize, potom sa k nám pripojili ďalší, bol tam aj Verratti. Práve vtedy vznikla tá fotka. Samozrejme, že sme žartovali, aby som prišiel do Paríža, ale je to úplne iný prípad. Nič za tým nie je."

12:44 Radio Nacional: Je to najťažší moment v tvojej kariére?

"Áno, určite. Zažil som veľa ťažkých chvíľ, veľa prehier, ale vrátil som sa do tréningov a mal som šancu na odvetu. Teraz to tak nebude. Začínam novú históriu, niet cesty späť."

Cadena COPE: Po odchode Bartomeua si povedal, že si sa cítil oklamaný, že ťa oklamal. Je to teraz rovnaké?

"Teraz som smutný, nečakal som to všetko. Nikdy som neklamal, vždy som hovoril pravdu. Pred rokom som chcel odísť, teraz nie. Preto ten smútok."

Sport: Ako si predstavuješ Barcelonu bez teba?

"Barcelona je najlepší klub na svete, má skvelý káder, určite ju posilní veľa hráčov. Tak ako povedal Laporta, klub je ponad všetkými. Ľudia si zvyknú, na začiatku to bude zvláštne, ale to pominie. Nakoniec sa všetko utrasie."

13:35 Mundo Deportivo: Po finále Copa del Rey si spoluhráči robili s tebou fotky. Vtedy človek mohol mať dojem, že chceš odísť. Po stretnutí s Laportom si zmenil názor. A čo teraz po tom všetkom - si smutnejší a frustrovanejší?

"Po voľbách som sa stretol s prezidentom na večeri, porozprávali sme sa a bol som celkom presvedčený, že zostanem. Kontrakt nikdy nebol problém. Potom sa stalo to, čo sa stalo, nedalo sa nič robiť. Vedeli sme, aké boli naše plány."

L'Esportiu: Povedal si, že by si sa chcel rozlúčiť inak. Si otvorený v budúcnosti prísť na Camp Nou rozlúčiť sa? Vrátiš sa jedného dňa na takú udalosť?

"Áno, samozrejme, hoci to bude iné. Táto chvíľa je teraz, ale som pripravený na všetko pre ľudí v tomto klube."

12:33 Onda Cero: Aké dedičstvo po sebe zanecháš? Ako by si chcel, aby na teba barcelonismo spomínalo?

"Vyrastal som s hodnotami tohto klubu. Chcel by som, aby si ma zapamätali takého, aký som bol na ihrisku. Ale zapamätať si ma môžu tak, ako chcú. Som vďačný za celú svoju kariéru. Získal som veľa trofejí, utrpel som aj veľa prehier, ktoré ma veľa naučili. Radosti však bolo viac. Pamätám si, ako som s deťmi, manželkou a všetkými oslavoval trofeje na ihrisku. Mám veľa pekných spomienok."

12:30 TV3: Všetci sú šokovaní. Keď si sa vrátil z dovolenky, myslel si si, že všetko ide dobre, že predĺžiš zmluvu? Čo sa stalo?

"Áno, Laporta to už povedal. Všetko bolo dohodnuté, na poslednú chvíľu sa to kvôli La Lige nepodarilo dosiahnuť."

Catalunya Radio: Laporta povedal, že by nebol schopný zadlžiť klub kvôli nikomu. Máš dojem, že Barcelona pre teba urobila všetko?

"Klub urobil všetko, čo bolo možné. Počul som o mne veľa vecí, ale môžem ubezpečiť, že klub, Laporta a ja sme urobili všetko, aby som zostal. Pred rokom som to nechcel, povedal som to úprimne. Teraz som chcel, ale nepodarilo sa."

RAC1: Čo ťa najviac sklamalo a mrzelo v posledných dňoch?

"Napadá mi veľa vecí, ale som trochu zaseknutý, nemôžem tomu uveriť. Odchádzam z tohto klubu, úplne mením svoj život. V prvom tíme som od svojich 17. rokov a pre mňa to bolo vždy 'rovnaké'. Teraz začínam od nuly, pre moju rodinu je to tvrdá zmena. Viem, že sa adaptujeme. Musíme to akceptovať."

Cadena SER: Veľa sa hovorí o PSG ako o tvojom ďalšom klube. Kde budeš hrať v nasledujúcej sezóne?

"Je taká možnosť, ale zatiaľ som sa s nikým nedohodol. Po vyhlásení som mal veľa telefonátov, kluby o mňa majú záujem. Potvrdzujem, že rokujeme."

12:25 BarçaTV: Hovoril si o dôležitých momentoch, po svojom boku máš 35 trofejí. Je to veľmi ťažké, ale povedz, ktorý moment sa zapamätáš najviac?

"Je to veľmi ťažké. Je to veľa rokov, veľa zážitkov. Možnože môj debut, vtedy sa to všetko začalo, splnil si mi môj sen. Všetko neskôr bolo úžasné, ale začalo sa to debutom."

12:22 "Bol by som radšej, aby som sa rozlúčil iným spôsobom. Nikdy som si nepredstavoval rozlúčku a už vôbec nie takúto. Chcel by som to urobiť na ihrisku, s fanúšikmi na tribúnach, s ich posledným potleskom. Obdobie pandémie bolo ťažké, hrali sme pred prázdnymi tribúnami. Oslavovať s fanúšikmi, počuť, ako kričia moje meno... Ak by som si mal predstaviť moju rozlúčku, tak s plnými tribúnami. Je to však inak. Som vďačný za všetky tie prejavy sympatie počas tých rokov. Dúfam, že sa jedného dňa vrátim a budem súčasťou tohto klubu, že budem môcť urobiť niečo preto, aby Barcelona bola najlepšia na svete. Určite si teraz nespomeniem na množstvo vecí, ktoré by som chcel povedať. Nie som schopný premýšľať. Najlepšie bude, ak prejdeme k otázkam. Ďakujem všetkým."

12:12 "Ak mám byť úprimný, neviem, či bude schopný hovoriť. Rozmýšľal som, čo povedať. Nič mi nenapadlo. Stále som zaseknutý. To všetko je pre mňa ťažké po toľkých rokoch. Strávil som tu celý život. Na to som nebol pripravený. V uplynulej sezóne, po rozruchu s tým faxom som bol pripravený a presvedčený, vedel som, čo mám povedať. Teraz nie. Teraz sme chceli zostať tu, doma."

"Na prvé miesto sme vždy kládli naše dobro, zostať doma a užívať si, že sme tu. Dnes sa musím rozlúčiť. Prišiel som sem, keď som mal 13 rokov. Po 21 rokoch odchádzam s manželkou a troma Katalánco-Argentíncami. Nemôžem byť viac hrdý na to, čo som urobil. Som presvedčený, že sa po niekoľkých rokoch vrátime. Je to náš domov, sľúbil som to synom. Ďakujem všetkým, spoluhráčom, ľuďom z klubu."

"Tým, ktorých vidíme, aj tým, ktorých nie. Snažil som sa ku všetkým správať s rešpektom. Dúfam, že to po mne zostane. Boli tu pekné chvíle, aj tie horšie, ale vďaka nim som sa rozvíjal a stal sa zo mňa človek, ktorým som dnes. Tomuto klubu a dresu som dal všetko. Od prvého do posledného dňa."

12:05 Tlačovka začína. So slzami...

11:58 Prebieha zvuková skúška, Messi už prišiel na Camp Nou - čoskoro začíname.

11:55 Na tlačovke budú prítomní hráči prvého tímu, prišiel už aj Ronald Koeman či Xavi Hernández a vedenie katalánskeho klubu. Začiatok je naplánovaný na 12:00. 

11:53 Všetky trofeje, ktoré Messi vyhral v drese Blaugranas.

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

64 komentáre
2021-08-08 11:58:20
Ja to nemôžem sledovať... Som na to príliš slabý...
2021-08-08 11:58:27
?? Messi legenda ? 10