Ronald Koeman počas svojho pôsobenia na trénerskej lavičke FC Barcelona veľmi často stavia na mladých hráčov, vďaka čomu sa postupne zvyšuje ich hodnota. Cena len 18-ročného Pedriho stúpla za posledných 12 mesiacov zo 7,5 milióna eur na 80 miliónov eur, pričom výrazne si polepšili aj Oscar Mingueza a Ronald Araujo. Výnimkou je Riqui Puig, ktorého hodnota klesla a Alex Collado, ktorý ma cenovku 5 miliónov eur.

V roku 1988 sa vtedajší prezident Realu Madrid Ramon Mendoza rozhorčil nad holandským trénerom Leom Beenhakeerom, ktorý na lavičku posadil útočníka Emilia Butragueña. Mendozove slová "Zahrávate sa s dedičstvom klubu" sa zapísali do histórie. Úplne iná situácia je v Barcelone pod vedením iného holandského trénera Ronalda Koemana. Hoci sa na Koemana valí kritika zo všetkých strán, existuje jedna vec, za ktorú si zaslúži pochvalu. Ide samozrejme o podporu mladých talentov, ktoré neboli verejnosti pred príchodom Koemana takmer vôbec známe. Odkedy Holanďan prevzal opraty prvého tímu Blaugranas, trhový hodnota Pedriho, Arauja, Fati či Mingueza výrazne stúpla. Ďalšími v poradí sú hráči ako Gavi, Nico González či Alejadro Balde.

Vďaka faktu, že okrem Minguezu a Arauja má každý zo spomínaných hráčov menej ako 20 rokov, sa môže generálny riaditeľ FC Barcelona Ferran Reverter spokojne usmievať. Práve on totiž zdôrazňoval, aby hodnota Barcelony ako klubu po celý čas rástla. Najlepšie je to vidieť na údajoch portálu Transfermarkt, ktorý analyzuje trhovú hodnotu futbalistov z celého sveta. Najviac bije do očí mimoriadny nárast trhovej hodnoty v prípade Pedriho. Záložník mal v roku 2020 hodnotu 7,5 milióna eur. V období, keď prestúpil z Las Palmas do Barcelony, sa jeho hodnota zdvojnásobila. V súčasnosti je však cena Pedriho neuveriteľných 80 miliónov eur.

Podobný môže byť aj prípad Gaviho, ktorý debutoval v reprezentácii Španielska vo veku 17 rokov a stal sa najmladším debutantom v histórii La Roja. Jeho vstup na prestupový trh môže byť veľkolepý. Z pohľadu percentuálneho zhodnotenia stojí za zmienku Oscar Mingueza. Reprezentant Španielska na Olympiáde v Tokiu má aktuálne hodnotu 15 miliónov eur, kým v októbri 2020 mal 22-ročný mladík cenovku iba 200 000 eur. Jeho hodnota tak narástla až 75-násobne.

Uruguajský stopér Ronald Araujo mal v júli 2020 cenovku 10 miliónov eur a teraz je jeho trhová hodnota 25 miliónov eur. Cenovka jeho rovesníka Alejadra Baldeho sa od októbra 2020 viac ako zdvojnásobila (z 200 000€ na 500 000€). Najnižšiu cenu mal v októbri uplynulého roka Nico González a po dvanástich mesiacoch je jeho cena takmer 500 000 eur.

Ansu Fati je samostatná kapitola. Krídelník má v 18 rokoch po takmer desaťmesačnej absencii od futbalu kvôli zraneniu kolena hodnotu 60 miliónov eur. V júli 2020 bola jeho hodnota o 10 miliónov eur nižšia, ale pred zranením, teda v októbri uplynulého roka bola jeho cena na úrovni 80 miliónov eur.

Niet preto divu, že prezident Barcelony Joan Laporta v nedávnom rozhovore pre RAC1 uviedol, že prioritou klubu je predĺženie zmluvy s mladými hráčmi: "Našej mládeži sa darí veľmi dobre a nachádzame sa v procese obnovy. Dúfam, že počas budúceho týždňa budem môcť oznámiť dobré správy," prezradil.

Vždy však existuje jedna výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo a inak tomu nebude ani v tomto prípade. Máme na myslí Riquiho Puiga. V júli 2020 mal stredopoliar hodnotu 25 miliónov eur, ale teraz jeho hodnota klesla na 18 miliónov eur. Zaujímavá je aj situácia Alexa Collada, ktorého trhová hodnota sa za posledný rok vôbec nezmenila a zostáva na úrovni 5 miliónov eur, hoci 22-ročný útočník nebol zaregistrovaný do žiadnej súťaže a Ronald Koeman s ním vôbec nepočíta vo svojich plánoch.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: marca.com

Diskusia

7 komentáre
2021-10-11 12:31:44
No este ze toho Ronalda mame. Dal by som mu zmluvu na 10rokov minimalne.
2021-10-11 12:31:48
Velký plus, ze dává mladým prostor jediný z mála trenérů